Μετάλλαξη Όμικρον: Στο 70% στην Αττική

Μετάλλαξη Όμικρον: Στο 70% στην Αττική
Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος INTIME NEWS

Πολύ μεγάλη φαίνεται πως είναι η συγκέντρωση του στελέχους Όμικρον στην Αττική, ενώ τα στοιχεία από την Αφρική δείχνουν σχετικά ταχεία αποκλιμάκωση. Τι είπαν οι καθηγητές Τσάκρης και Δημόπουλος σε ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις

Κυρίαρχη φαίνεται πως είναι στην περιοχή της πρωτεύουσας η μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης.

Όπως είπε ο κ. Τσάκρης, η μετάλλαξη Όμικρον δεν αναμένεται να επικρατήσει, καθώς αυτό έχει ήδη συμβεί, ενώ υπογράμμισε ότι με βάση δείγματα που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα στην Αττική, τα ποσοστά της στην κοινότητα ανέρχονται στο 70%.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή, οι εμβολιασμένοι που νόσησαν είχαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Δημόπουλος: Γρήγορη εξάπλωση της Όμικρον, γρήγορη και η αποκλιμάκωση

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δεν φαίνεται να ακολουθείται από σημαντική αύξηση των νοσηλειών, πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε ηπιότερη κλινική εικόνα του στελέχους όμικρον αλλά και στην προστασία από τα εμβόλια απέναντι στην σοβαρή νόσηση.

Μάλιστα, παρά την μεγάλη μεταδοτικότητα του, το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται ότι παρουσιάζει και μεγάλη αποκλιμάκωση. “Αυτό που βλέπουμε στην Ν. Αφρική είναι ότι εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα αλλά υπήρξε και γρήγορη αποκλιμάκωση. Βρίσκει ο ιός φράγμα σε άτομα που έχουν ανοσία, βασικά μέσω των εμβολίων και σταματά η επέκτασή του. Επομένως το ευνοϊκό σενάριο είναι ότι μετά την έξαρση που όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν, θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες χωρίς εντωμεταξύ να υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Επομένως πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό και να τηρούμε τα μέτρα”, τόνισε σύμφωνα με το ertnews.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην χώρα μας, διαπιστώνεται μια μικρή αποκλιμάκωση στον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται σε κλινικές covid και σε ΜΕΘ. “Στο δικό μας νοσοκομείο οι μισές κλίνες είναι άδειες τώρα. Θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, γιατί τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε μια σημαντική έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων για να βεβαιωθούμε τι θα ισχύσει σε σχέση με την βαριά νόσηση. Πάντως ο πλήρως εμβολιασμένος που έχει κάνει και την ενισχυτική δόση φαίνεται να προστατεύεται σε σημαντικό βαθμό” επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος.

Είμαστε ήδη σε υψηλά ποσοστά ανοσίας και μέσω των εμβολίων και με την φυσική νόσηση, οπότε αυτό αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας του κοινωνικού συνόλου, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα