ALIVIO, ΕΝΑ SITE ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Ο Χρήστος Κορτσέλης μιλά για το Alivio.gr, την πρωτοποριακή πλατφόρμα που επιχειρεί μία πλήρη χαρτογράφηση κάθε σταδίου της απώλειας.
Ο θάνατος είναι η δυσκολότερη συνθήκη που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος και γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή όταν πρόκειται για κάποιο οικείο του πρόσωπο. Μέσα στη θλίψη, το πένθος και τα δεκάδες αρνητικά συναισθήματα που βιώνει, καλείται παράλληλα να διευθετήσει μια σειρά από πρακτικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, καθώς και να διαχειριστεί την ίδια την απώλεια.
Το Alivio.gr έρχεται να διευκολύνει τον άνθρωπο που έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, παρέχοντας στήριξη τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που λειτουργεί, αφενός, ως μηχανή αναζήτησης για την εύρεση του κατάλληλου Γραφείου Τελετών με λεπτομερή περιγραφή των υπηρεσιών που προσφέρει το καθένα, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να επιλέξει εκείνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Επίσης, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τη διαδικασία της κηδείας και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Αφετέρου, το site παρέχει πρωτογενές περιεχόμενο με εξειδικευμένα άρθρα ψυχολογικής υποστήριξης και διαχείρισης του πένθους, θέματα σχετικά με την κουλτούρα του θανάτου, ειδικά αφιερώματα και συνεντεύξεις.
Πίσω από την πρωτοποριακή και καινοτόμα αυτή πλατφόρμα βρίσκεται ο Χρήστος Κορτσέλης, ο οποίος εξηγεί στο The Magazine την απόφασή του να δημιουργήσει το Alivio, τη φιλοσοφία και τον σκοπό του site, το πώς αλλάζει τον κλάδο του θανάτου στην Ελλάδα, αλλά και τα όσα μπορεί να βρει ο επισκέπτης κατά την πλοήγησή του.
Πώς προέκυψε η ιδέα του Alivio; Και γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;
Η ιδέα του Alivio ήταν αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργαζόμουν ως Οικονομικός Διαχειριστής με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», πηγαίνοντας σε πολύ απομακρυσμένα σημεία του κόσμου και αυτό μου προσέφερε μια πολύ ξεχωριστή οπτική. Κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών δεν ήταν λίγες οι φορές που χάνονταν άνθρωποι μπροστά μας, αλλά και που χάναμε κάποιον άνθρωπο δικό μας, πίσω στην πατρίδα. Πράγματα που κουβαλάς μέσα σου για μία ζωή. Φυσικά, στη δεύτερη περίπτωση, ο Οργανισμός μας βοηθούσε και κανονίζαμε την άμεση επιστροφή. Υπήρχαν βέβαια περιπτώσεις που η διαδικασία επιστροφής δεν ήταν καθόλου εύκολη λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που μπορούσαν να έχουν μερικές χώρες. Έτσι η επιστροφή μπορούσε να πάρει και 2-3 εβδομάδες κατά την διάρκεια των οποίων το συναίσθημα της απόγνωσης είναι αφάνταστο. Δεν είναι μόνο ο χαμός που πρέπει να αντιμετωπίσεις, αλλά και το γεγονός που δεν είσαι εκεί να υποστηρίξεις την υπόλοιπη οικογένεια.
Alivio σημαίνει “ανακούφιση” στα Ισπανικά, είναι αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε.
Και όταν τελικά έφτανε η στιγμή της επιστροφής ερχόταν αυτό το αίσθημα της ανακούφισης, σαν το πρώτο εμπόδιο να ξεπεράστηκε, κάτι μικρό αλλά ικανό να σου θυμίσει πως όλα ξεπερνιούνται. Αυτό ακριβώς σημαίνει Alivio. Η λέξη «ανακούφιση» στα Ισπανικά και είναι αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε.
Το site σας «αγγίζει» όλες τις πτυχές της διαδικασίας του θανάτου, χαρακτηριστικό που το καθιστά πρωτοποριακό. Αφενός, βασίζεται στο πρακτικό – χρηστικό κομμάτι και, αφετέρου, στο ψυχολογικό – επιστημονικό πεδίο. Ποιος είναι ο γενικός σκοπός του;
Το Alivio δημιουργήθηκε για να κάνει ένα μικρό (αλλά σημαντικό βήμα) για να μιλήσουμε για τον θάνατο, φέρνοντας τον πιο κοντά στην κουλτούρα μας και υποστηρίζοντας ανθρώπους που τον αντιμετωπίζουν. Αυτό ελπίζουμε να το καταφέρουμε με 3 τρόπους. Αρχικά, αναπτύξαμε ένα on-line περιβάλλον που ενώνει δωρεάν γραφεία τελετών με αυτούς που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους. Μαζί με αυτό, προσφέρουμε έναν οδηγό για όλα τα γραφειοκρατικά, νομικά, φορολογικά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον θάνατο ενός προσώπου και τέλος δημιουργήσαμε ένα κομμάτι με πρωτογενές δημοσιογραφικό και επιστημονικό περιεχόμενο με θεματική γύρω από τον θάνατο.
Όσον αφορά το πρώτο μέρος, πώς λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης του Alivio; Τι μπορεί να βρει ο επισκέπτης;
Χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης του Alivio, ο επισκέπτης μπορεί να βρει αναλυτικά προφίλ επιλεγμένων γραφείων τελετών για την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Και λέω επιλεγμένων γιατί βγήκαμε έξω στην αγορά και συναντήσαμε τα γραφεία, μιλήσαμε μαζί τους και κρατήσαμε αυτά που νιώσαμε ότι ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας. Φυσικά δεν έχουμε καταφέρει να τα δούμε όλα, ακόμα είμαστε στην αρχή. Άλλα ούτε σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε όλα τα γραφεία. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε μια ηλεκτρονική έκδοση των κίτρινων σελίδων και να δώσουμε μια λίστα με 300 αποτελέσματα. Αυτό υπάρχει ήδη και δεν θα προσφέραμε κάτι παραπάνω. Η παρουσίαση πολλών αποτελεσμάτων, χωρίς κανένα φίλτρο, θα προσέθετε χρόνο για την επιλογή. Χρόνος που είναι καλύτερα να διατεθεί για την διαχείριση της απώλειας. Επίσης, δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε δημοπρασίες για την προβολή στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων και να προβάλλεται το γραφείο που διαθέτει τα περισσότερα. Η ιδέα δεν είναι να βάλουμε τα γραφεία σε αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα στις λίστες μας εμφανίζονται με τυχαία σειρά, εκτός βέβαια και αν το γραφείο βρίσκεται στην περιοχή που ψάχνεις που σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται πρώτο φυσικά. Έτσι, έχουμε ξεκινήσει να στήνουμε ένα αξιοπρεπές δίκτυο αποτελούμενο από ένα ευρύ φάσμα γραφείων που μπορεί να καλύψει ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες ανάγκες ενός ανθρώπου.
Πόσο σημαντικό είναι για κάποιον που χάνει έναν δικό του άνθρωπο, να έχει άμεσα ενημέρωση και χρηστικές πληροφορίες για όσα χρειάζεται να γίνουν; Φαντάζομαι πως μεγάλη μερίδα κόσμου δεν είναι καθόλου εξοικειωμένη, όχι μόνο με τον θάνατο σαν συνθήκη, αλλά ακόμη και με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση.
Είναι σημαντικό για κάποιον που χάνει έναν δικό του άνθρωπο να έχει άμεσα υποστήριξη γενικότερα. Η διάθεση εργαλείων για πληροφόρηση που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει είναι μια μορφή υποστήριξης και στην περίπτωση του θανάτου ακόμα περισσότερο ουσιαστική γιατί βρισκόμαστε σε πολύ ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ή θυμούνται τις ενέργειες που ακολουθούν τον θάνατο. Σαν πλατφόρμα δεν προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό ώστε να είναι προετοιμασμένο, αλλά να παρέχουμε τη σωστή και χρήσιμη πληροφορία τη στιγμή που θα τη χρειαστεί.
Σχετικά με το ψυχολογικό – επιστημονικό πεδίο με το οποίο ασχολείται το site, τι είδους περιεχόμενο παρέχετε στον επισκέπτη;
Η ψυχολογική διαχείριση του θανάτου δεν είναι εύκολη υπόθεση και για μερικούς δυσχεραίνεται η λειτουργία σε επίπεδο επαγγελματικό, διαπροσωπικό, αλλά και κοινωνικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλό να προσφύγουμε σε έναν ειδικό και να αναζητήσουμε επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη. Στο Alivio αυτό που προσφέρουμε είναι μια συνοπτική παρουσίαση χρήσιμων στοιχείων, που δεν εξαντλούν αυτό το πολύπλοκο ζήτημα, ωστόσο εισάγουν τις βασικές του παραμέτρους ώστε να αναγνωριστεί η ανάγκη και να αναζητηθεί βοήθεια.
Πώς και πόσο αλλάζει τον συγκεκριμένο κλάδο το Alivio; Θεωρείτε ότι καλύπτει ένα κενό που υπήρχε; Τι καινούργιο και διαφορετικό φέρνει στην γενικότερη κουλτούρα του θανάτου και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την απώλεια;
Παρόλο που ο θάνατος είναι μια αναπόφευκτη εμπειρία και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο, ο κλάδος του θανάτου στην Ελλάδα είναι παραμελημένος και πρόκειται για μια συνθήκη στην οποία ο «καταναλωτής» βρίσκεται σε μια πολύ ευάλωτη στιγμή και χρειάζεται προστασία. Τα κενά είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα η νομοθεσία, που μεταξύ άλλων προβλημάτων, επιτρέπει στον οποιονδήποτε να ανοίξει ένα γραφείο τελετών αλλά αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να κλείσουμε κάπως το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στην πληροφόρηση γύρω από τη διαδικασία. Χάσμα το οποίο εκμεταλλεύονται ορισμένα γραφεία για τον αποπροσανατολισμό των ενδιαφερόμενων. Υπάρχει πολύ αθέμιτος ανταγωνισμός στον κλάδο. Αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχουν και γραφεία που προωθούν κάθε ενέργεια εξέλιξης του κλάδου και βγαίνουν μπροστά. Το θέμα είναι πού θέλεις να κοιτάξεις. Και στο Alivio κοιτάμε προς την εξέλιξη του κλάδου και στο ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να έχει.
Είναι μεγάλο μάθημα ο θάνατος. Και σκληρό.
Η τριβή σας με τον θάνατο τα χρόνια εκείνα συνετέλεσε στο να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα στη ζωή σας και να αλλάξετε ενδεχομένως την οπτική σας σε διάφορα θέματα; Ποια ήταν αυτά;
Σίγουρα. Ο θάνατος δίπλα σου πάντα σε αλλάζει. Γρήγορα και βίαια. Ταρακουνάει όσα πίστευες, τον τρόπο που ιεραρχείς προτεραιότητες, την αντίληψή σου για το αύριο. Μαθαίνεις να εκτιμάς πράγματα διαφορετικά και να δίνεις στα ουσιαστικά και στα ανούσια το πραγματικό τους μέγεθος. Είναι μεγάλο μάθημα ο θάνατος. Και σκληρό.