Μαγιορκίνης: Πρόβλεψη για 12.000 κρούσματα της “Όμικρον” το επόμενο διάστημα

Μαγιορκίνης: Πρόβλεψη για 12.000 κρούσματα της “Όμικρον” το επόμενο διάστημα
Κόσμος με μάσκες στην Αθήνα (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρόβλεψη για τουλάχιστον 12.000 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον το επόμενο διάστημα, έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ότι θα φτάσουν τις 12.000, προέβλεψε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι, παρά την εμφάνιση και γρήγορη εξάπλωση της Όμικρον, δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδιάμεσα μέσα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, μέχρι την ημέρα δηλαδή που θα ισχύουν τα υπάρχοντα μέτρα.

“Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης για την Όμικρον.

“Είμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας”

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση”, σημείωσε ο καθηγητής, χαρακτηρίζοντας “τρύπα” τα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.

“Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» τόνισε. Συμπλήρωσε πως «η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test“.

“Δεν θα κλείσουν τα σχολεία”

Αναφορικά με το κλείσιμο των σχολείων μετά τις γιορτές, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απέκλεισε για ακόμη μια φορά αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας τα εξής: “Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή”.

Εξήγησε ότι προς το παρών, δεν γίνεται συζήτηση για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.

Μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Αναφορικά με τα μέτρα σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης, ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

“Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί”, τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα