Δεν αναγνωρίζει το casus beli της Τουρκίας η Ελλάδα
Η Ελλάδα αγνοεί το casus beli της Τουρκίας και τάσσεται υπέρ των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Διαθέτει αποδείξεις για μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη.
- 12 Δεκεμβρίου 2019 13:35
Δεν υφίσταται για την Αθήνα και την ελληνική διπλωματία το casus beli που επικαλείται η Αγκυρα.
Σύμφωνα με έγκυρες ανώτατες διπλωματικές πηγές, όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι δεν περιλαμβάνονται στο διεθνές δίκαιο, αρά φυσιολογικά αγνοούνται από την ελληνική πλευρά.
Η ίδια ανώτατη πηγή διαμηνύει, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι δεν πρέπει να σταλεί ελληνικό πλοίο νοτίως της Κρήτης, ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να μην παραδώσει τη χώρα όπως ακριβώς την παρέλαβε και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί κανένα θέμα με την Τουρκία.
Τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιάς συναντά στη Γενεύη το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και θα θέσει το θέμα η Συμφωνία Τουρκίας -Λιβύη να μην αναρτηθεί στο επίσημο site του ΟΗΕ. “Η Συμφωνία είναι άκυρη και ανύπαρκτη, δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος σ’ αυτό” εκτιμά ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ν. Δένδιας θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας την περιοδεία του στο Εξωτερικό. Μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί επίσκεψη την Τετάρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Πέμπτη στο Αμάν και την Παρασκευή, εκτός μεγάλου απροόπτου, στη Ρώμη.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα έρθει στην Αθήνα, για τη Σύνοδο Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σε ερώτηση αν η Αθήνα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στην Ελλάδα τα πυρηνικά του Ινσερλίκ και μίας δεύτερης βάσης στην Τουρκία, η ανώτατη διπλωματική πηγή αρνήθηκε να επιβιώσει την ύπαρξη πυρηνικών στη γειτονική χώρα, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε αίτημα της συμμαχίας κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Είναι προφανές, τόνισε, ότι η Ελλάδα διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις για να εξυπηρετήσει αιτήματα των ΗΠΑ με τα οποία συμφωνεί.
Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο ενώ ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται υπέρ των συνέχισης των συζητήσεων για τα ΜΟΕ αλλά και υπέρ του πολιτικού διαλόγου και της επανέναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία σε επίπεδο γενικών γραμματέων.
Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή η Αθήνα διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία και φωτογραφίες που καταδεικνύουν τη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης με φορτηγά πλοία.
Τέλος, όπως ξεκαθαρίζεται, η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ της προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια,αλλά και στην Χάγη, αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών.