Ντράγκι: Φρενάρει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- 26 Απριλίου 2018 19:18
Σημάδια “κόπωσης” στην αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, τα στοιχεία από την αρχή του έτους δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει μετριαστεί.
Μετά από τέσσερα τρίμηνα, όπου το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς αύξησης, οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν ότι η αναπτυξιακή διαδικασία είναι μεν στέρεη, εμφανίζει ωστόσο σημάδια κάμψης. Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπενθύμισε ότι το 2017, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4%, επίδοση η οποία είχε να καταγραφεί από το 2007. Ωστόσο όπως εξήγησε διεξοδικά, η ΕΚΤ βρίσκεται ενώπιον νέων δεδομένων.
Μάλιστα τα δεδομένα αυτά είναι τόσο σημαντικά, με αποτέλεσμα το σημερινό διοικητικό συμβούλιο να αναλωθεί στη λεπτομερή εξέταση και ανάλυση τους, “βάζοντας στην άκρη” την όποια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική. «Είναι ανάγκη να διαπιστώσουμε κατά πόσο η επιβράδυνση αυτή της ανάκαμψης είναι προσωρινή ή έχει μόνιμο χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί με την υφιστάμενη μορφή του τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τούτο συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κάθε μήνα από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ. Επίσης όπως αναμένονταν η ΕΚΤ απεφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της για ακόμη μία φορά. Αναφερόμενος στις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε εκ νέου για τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο κύμα προστατευτισμού που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε αναμενόμενη την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και δη του 10ετούς πάνω από το 3%.
Ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στη Λετονία και τη δικαστική εμπλοκή που έχει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, υπογράμμισε ότι «η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών, τόσο η προσωπική όσο και η θεσμική, αποτελούν ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ΕΚΤ και θα πρέπει αυτές να διατηρούνται και να προστατεύονται». Όπως είπε ο ίδιος, «είναι ανθρώπινο, μέλη της ΕΚΤ να έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, για αυτό το λόγο όμως υπάρχει η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων». Συμπλήρωσε δε ότι «διαφορετικές δικαστικές αρχές σε διάφορες χώρες θα κάνουν τη δουλεία τους».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ευχαρίστησε τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο για τη συνεισφορά και τις υπηρεσίες που προσέφερε τα τελευταία επτά χρόνια.