Στην Αθήνα για τα ενεργειακά η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Βεστάγκερ

Στην Αθήνα για τα ενεργειακά η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Βεστάγκερ
Μαργκρέτε Βεστάγκερ (φωτογραφία αρχείου) AP

Η ατζέντα στο ραντεβού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα περιλαμβάνει πέντε «μηχανισμούς» στον τομέα του ρεύματος και δύο υποθέσεις ανταγωνισμού στην ενέργεια.

Απόπειρα να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα της καθιέρωσης των μηχανισμών ενίσχυσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην εγχώρια αγορά ενέργειας καταβάλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο ίδιος φέρεται να χειρίζεται προσωπικά τα ζητήματα της εφαρμογής πέντε μηχανισμών που θα προτρέψουν τη δραστηριοποίηση των επενδυτών στη μεταβατική περίοδο προς την κλιματική ουδετερότητα. Έτσι, με αφορμή την επίσκεψη στις 13 Μαίου στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρετε Βεστάγκερ ο κ. Σκρέκας θα πραγματοποιήσει συνάντηση έχοντας ως ατζέντα τόσο τους μηχανισμούς και τις μορφές αποζημίωσης όσο και τις δύο καυτές υποθέσεις ανταγωνισμού που αφορούν στη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αφορά στην καταδίκη της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Υπόθεση η οποία έχει συμφωνηθεί να κλείσει μέσω του μηχανισμού για τη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από τον λιγνίτη της δημόσιας εταιρίας. Ωστόσο, ανοικτό έχει μείνει το θέμα μετά το market test της εκκίνησης του σχετικού μηχανισμού.

Η δεύτερη υπόθεση έχει να κάνει με την πρόσφατη εκκίνηση των διαδικασιών της έρευνας από την DG COMP για το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ. Αφορά στην αιφνιδιαστική έρευνα που είχε κάνει η ευρωπαϊκή αρχή το 2017 στα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα.

Πέραν αυτών των θεμάτων ο υπουργός με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν πρόκειται να ανοίξουν την ατζέντα των πέντε μηχανισμών που διεκδικεί η ελληνική πλευρά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

  1. Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος (CRM). Τα αιτήματα των ιδιωτών επενδυτών που θέλουν να κατασκευάσουν νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου είναι πιεστικά. Ο υπουργός ΠΕΝ έχει τονίσει επανειλημμένως την πρόθεση του να κοινοποιήσει τον CRM μέχρι τον Ιούνιο.
  2. Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας. Αφορά στην αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων που θα μείνουν σε καθεστώς εφεδρείας. Έχει αποσταλεί ενημέρωση στην Ευρ. Επιτροπή.
  3. Αίτημα για την αποζημίωση κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων. Πρόκειται για τη διεκδίκηση από το δημόσιο μορφής αποζημίωσης έκτακτων εξόδων ως αποτέλεσμα του εσπευσμένου κλεισίματος μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και ορυχείων της ΔΕΗ.
  4. Σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Πρόκειται για πλαίσιο ενίσχυσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που συνδυάζουν την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.
  5. Ενίσχυση «πράσινων» διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Ο υπουργός ΠΕΝ επιδιώκει στα πλαίσια και αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρακτικών την επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ για τη σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες ή σε προμηθευτές που πωλούν ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα