Είναι αυτή η χειρότερη δουλειά στον κόσμο;
Μπροστά από τα μάτια τους περνάει καθημερινά ότι χειρότερο, πιο αρρωστημένο και διεστραμμένο μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Κι έχουν την ευθύνη να επιλέξουν ταχύτατα, μέσα από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, τι είναι αυτό που τελικά θα φτάσει στις οθόνες δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Το να δουλεύεις στο Facebook, όπως καταγγέλλουν κάποιοι εργαζόμενοι, είναι "κόλαση"
- 26 Απριλίου 2018 11:04
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει από τι στιγμή που κάποιος θα κάνει αναφορά για περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε στο Facebook, επειδή μπορεί να το βρήκε “ύποπτο”, ή “ενοχλητικό”, ή “ακαταλληλο” ή οτιδήποτε άλλο; Ποιός μπορεί να είναι αυτός που θα ελέγξει αυτό το περιεχόμενο, που θα πρέπει να δει αυτές τις εικόνες που εσείς βρήκατε ενοχλητικές ή αηδιαστικές και θεωρείτε ότι δεν πρέπει να δουν άλλοι άνθρωποι;
To BBC εισχώρησε στα “άδυτα” μιας υπηρεσίας του Facebook με έδρα στο Βερολίνο, όπου καταλήγει το περιεχόμενο που έχει καταγγελθεί από χρήστες, ως ύποπτο, ή ακατάλληλο. Και μίλησε με τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να δουν όλα αυτά που οι άλλοι δεν επιθυμούν, ή δεν άντεξαν, να δουν. Άνθρωποι που καθημερινά πρέπει να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο από φωτογραφίες και βίντεο.
“Είναι η πιο σημαντική δουλειά στο Facebook και μαζί και η χειρότερη. Και κανενός δεν καίγεται καρφί γι αυτό” καταγγέλλει η “Λόρα” η εργαζόμενη που μίλησε στο BBC για όλα αυτά που αντιμετωπίζει καθημερινά στη δουλειά της. “Κάθε μέρα βλέπει πράγματα που σε σοκάρουν, που σε τραυματίζουν: Αποκεφαλισμούς, παιδική πορνογραφία, κακοποίηση ζώων”, λέει η γυναίκα χωρίς να δείχνει το πρόσωπό της στην κάμερα.
Στο τέλος παραδέχεται ότι αναγκάζεται να λειτουργεί μηχανικά, βλέποντας την μία φωτογραφία μετά την άλλη και “κλικάροντας” την επιλογή “ναι” ή “όχι” αναλόγως του αν το περιεχόμενο είναι τελικά δημοσιεύσιμο ή όχι.
Όπως τονίζει η “Λόρα” ότι χειρότερο είναι οι εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Η ίδια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εικόνες από το βιασμό ενός βρέφους ηλικίας έξι μηνών που δεν μπορεί να ξεχάσει. Όπως επίσης και οι εικόνες από τρομοκρατικές επιθέσεις…
Η νεαρή γυναίκα δεν κρύβει ότι εξαιτίας της δουλειάς της βλέπει συχνά εφιάλτες. “Εβλεπα ανθρώπους να πηδούν από ένα κτήριο. Δεν ξέρω για ποιό λόγο…. Οι άνθρωποι τριγύρω δεν βοηθούσαν, τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο. Έπιασα με τα χέρια μου ένα κοριτσάκι. Παντού αίμα… Και οι άνθρωποι δίπλα συνέχισαν να τραβούν βίντεο”, περιγράφει έναν από τους εφιάλτες της.
Όπως υποστηρίζει η “Λόρα” παρά τις καθημερινές καταγγελίες των εργαζομένων για το στρες που τους προκαλεί η δουλειά τους, από την εταιρεία δεν υπήρξε ποτέ καμία μέριμνα.
Στον αντίποδα, οι υπεύθυνοι του Facebook υποστηρίζουν ότι τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Παραδέχονται ότι “πρόκειται για μια πολύ σκληρή δουλειά”, αλλά τονίζουν ότι παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχολογική στήριξη στους εργαζόμενους, καθώς και τη δυνατότητα να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Ενώ τονίζουν ότι μελλοντικά, το ακατάλληλο περιεχόμενο θα περνάει από όσο το δυνατό λιγότερα ανθρώπινα μάτια…
Η “Λόρα” πάντως δηλώνει ότι αν είχε απέναντι της τον επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, θα του έλεγε: “Πώς το επιτρέπεις να συμβαίνει; Να βλέπουν νέοι άνθρωποι τέτοια πράγματα; Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε το απόλυτο τίποτα”.