Ουκρανία: Σκοτώθηκε στη μάχη το “Φάντασμα του Κιέβου” – Κατέρριψε 40 ρωσικά αεροσκάφη
Τον θάνατο του πιλότου Stepan Tarabalka, γνωστού ως Φάντασμα του Κιέβου, επιβεβαίωσαν ουκρανικές πηγές, ενάμιση μήνα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του.
- 29 Απριλίου 2022 22:51
Ένας πιλότος μαχητικού, γνωστός ως το Φάντασμα του Κιέβου, πέθανε σε αεροπορική μάχη τον περασμένο μήνα, αφού όμως κατέρριψε περισσότερα από 40 ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αποκάλυψη των Times.
Ο Ταγματάρχης Stepan Tarabalka, 29 ετών, σκοτώθηκε όταν το MiG-29 που πετούσε καταρρίφθηκε στις 13 Μαρτίου ενώ πολεμούσε τις ρωσικές δυνάμεις.
Ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν την Παρασκευή (29/04) στους The Times την ταυτότητα του πιλότου του μαχητικού και τον θάνατό του.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το κράνος και τα γυαλιά του αναμένεται να πωληθούν σύντομα σε δημοπρασία στο Λονδίνο, αν και δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.
Έγινε γνωστός αφού η ουκρανική κυβέρνηση ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει την προσέγγιση ενός καλλιτέχνη για τον πιλότο, υποστηρίζοντας ότι κατέρριψε έξι ρωσικά αεροσκάφη την πρώτη ημέρα της εισβολής.
«Οι άνθρωποι τον αποκαλούν Φάντασμα του Κιέβου. Και δικαίως – αυτός ο άσος της UAF (Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας) κυριαρχεί στους ουρανούς πάνω από την πρωτεύουσα και τη χώρα μας και έχει ήδη γίνει εφιάλτης για εισβολή ρωσικών αεροσκαφών», έγραψε.
Πραγματικό πρόσωπο ή μύθος;
Οι Ουκρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαιρέτησαν τον πιλότο ως «ήρωα» και «φύλακα άγγελο», αν και η ταυτότητά του κρατήθηκε μυστική. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι η ιστορία ήταν ένας μύθος, σχεδιασμένος για να τονώσει το ηθικό καθώς η χώρα βομβαρδιζόταν από ρωσικές βόμβες και πυραύλους. Ωστόσο, οι ουκρανικές πηγές παρέμειναν ανένδοτες ότι ήταν αληθινός.
Στις 11 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από το θάνατο του Tarabalka, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δημοσίευσε μια άλλη φωτογραφία του «Ghost» που κάθεται στο πιλοτήριο του αεροσκάφους του MiG-29, αν και το πρόσωπό του ήταν κρυμμένο από το γείσο, το κράνος και τη μάσκα οξυγόνου. Έγραφε στη λεζάντα με ένα μήνυμα προς τους Ρώσους: «Γεια σου, κατακτητή, έρχομαι για την ψυχή σου!».
Ο Tarabalka, από εργατική οικογένεια, γεννήθηκε στο μικρό χωριό Korolivka, στη δυτική Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Πολεμικής Αεροπορίας του Χάρκοβο. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, πέθανε στις 13 Μαρτίου σε αεροπορική μάχη με τους Ρώσους. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του Olenia και τον οκτάχρονο γιο τους Yarik.
Στον Tarabalka απονεμήθηκε μεταθανάτια το κορυφαίο μετάλλιο της Ουκρανίας για ανδρεία στη μάχη, το Τάγμα του Χρυσού Αστέρα, με τον τίτλο “Ήρωας της Ουκρανίας”.
Η Ουκρανία ισχυρίστηκε συνολικά ότι κατέστρεψε 189 ρωσικά αεροσκάφη, 155 ελικόπτερα και 229 μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη της σύγκρουσης, αν και αυτά τα στοιχεία δεν έχουν επαληθευτεί. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Tarabalka υποστηρίζεται ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνος για 40 από αυτά τα πλήγματα, πιθανώς και ακόμη περισσότερα.
Μετά το θάνατό του, οι γονείς του έδωσαν μια συνέντευξη στο NPR στην οποία η μητέρα του Nahtalia περιέγραψε πώς συνήθιζε να παρακολουθεί τα αεροσκάφη MiG να πετάνε πάνω από το σπίτι του και αποφάσισε σε νεαρή ηλικία ότι ήθελε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να γίνει πιλότος μαχητικών.
«Πάντα παρακολουθούσε τους αλεξιπτωτιστές στις αεροπορικές τους ασκήσεις. Και έτρεχε προς την κατεύθυνση τους για να προσπαθήσει να δει πού προσγειώθηκαν. Από την παιδική του ηλικία, πάντα ονειρευόταν τον ουρανό, να πετάει ψηλότερα από τα σύννεφα», είπε μέσω μεταφραστή.
Μόλις περνούσε τη σχολή πτήσης, πετούσε πάνω από το χωριό και έγερνε τα φτερά του MiG-29 του ως χαιρετισμό.
«Με κάθε ευκαιρία, πετούσε κοντά στο σπίτι μας, έκανε ένα μικρό ακροβατικό κόλπο. Και όλοι στο χωριό, κάθε σπίτι και όλα τα χωριά γύρω θα ξέρουν ότι ο Stepan πετάει», είπε.
Ο πατέρας του Evon ήταν εργάτης οικοδομών και οι γονείς του περνούσαν μεγάλο μέρος του χρόνου στην Πορτογαλία προσπαθώντας να βγάλουν τα προς το ζην. Ο Evon είπε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα τους δώσει λεπτομέρειες για την τελευταία του πτήση ή τον θάνατό του.
Όπως είπε: «Ξέρουμε ότι πετούσε σε μια αποστολή. Και ολοκλήρωσε την αποστολή, το έργο του. Μετά δεν επέστρεψε. Αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που έχουμε, πραγματικά».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις