Τράπεζες: “Μίνι σοκ” από την απομάκρυνση Ζαββού

Τράπεζες: “Μίνι σοκ” από την απομάκρυνση Ζαββού
Γεώργιος Ζαββός Eurokinissi

Έκπληξη και δυσαρέσκειά στις τράπεζες για την απομάκρυνση Ζαββού που χαρακτηρίζουν απόλυτα επιτυχημένο το έργο του. Οι τεταμένες σχέσεις με ΤτΕ και Μαξίμου. Σε Σταϊκούρα και Στουρνάρα το χαρτοφυλάκιο και οι εκκρεμότητες.

«Μίνι σοκ» προκάλεσε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα η απόφαση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να απομακρύνει από τα καθήκοντα του τον αρμόδιο υφυπουργό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ. Ζαββό και να καταργήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη και από τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες μιλώντας στο ΝEWS 24/7.gr για τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργό δεν έκρυψαν τη μεγάλη έκπληξη τους και σε πολλές περιπτώσεις τη δυσαρέσκειά τους, χαρακτηρίζοντας απόλυτα επιτυχημένο το μέχρι σήμερα έργο του κ. Ζαββού, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με το έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και είχε «τρέξει» τις αντίστοιχες διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο κ. Ζαββός πρωτοστάτησε την τελευταία διετία σε μια εκ των ουσιαστικότερων παρεμβάσεων της κυβέρνησης που δεν ήταν άλλη από την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. «Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής» και να κλειδώσει την επέκτασή του για 18 ακόμα μήνες, γεγονός που απαλλάσσει μέσω τιτλοποιήσεων τις τράπεζες από προβληματικά δάνεια ύψους άνω των 60 δις ευρώ» τονίζει έμπειρος τραπεζίτης και σημειώνει «ότι δημιούργησε τις συνθήκες ώστε το ελληνικό πιστωτικό σύστημα να επιστρέψει σε μονοψήφιους δείκτες καθυστερήσεων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».

Παράλληλα οι πρωτοβουλίες του κ. Ζαββού έτυχαν πανευρωπαϊκής αναγνώρισης καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και ο SSM και ο ESM, είχαν εκφραστεί απόλυτα θετικά για το έργο που είχε παράξει.

Άλλωστε η τελευταία παρέμβαση του κ. Ζαββού ήταν η κατάρτιση και ψήφιση της δεύτερης φάσης του προγράμματος εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών υπό την ονομασία «Ηρακλής», την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να φτάσουν σε μονοψήφιο αριθμό με στόχο να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία».

Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Χρηματοπιστωτικού Τομέα περιέγραφε ως εξής το σκεπτικό των παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ στον συγκεκριμένο τομέα: «Μετά την επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον “ΗΡΑΚΛΗ” με χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 32 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και την αναμενόμενη συμμετοχή τους για ισόποσης αξίας χαρτοφυλάκια στον ΗΡΑΚΛΗ 2, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022. Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους πολίτες, να εκτελέσει δηλαδή το τραπεζικό σύστημα αυτό που είναι η πραγματική αποστολή του».

Περίμεναν μέχρι και … αναβάθμιση

Την ίδια στιγμή η απομάκρυνση Ζαββού προκάλεσαι έκπληξη και πολλά αρνητικά σχόλια και σε κύκλους υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης καθώς τις τελευταίες ημέρες που κυκλοφόρησαν έντονα οι πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος αρκετοί εξ’ αυτών δεν δίσταζαν να ποντάρουν ακόμη και στο ενδεχόμενο αναβάθμισής του.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο news247.gr ότι η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη το μόνο που μπορεί να δείχνει είναι η ενίσχυση και επιβράβευση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι επιδόσεις του οποίου κρίνονται επιτυχείς.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών σε συνεργασία φυσικά, ως είθισται, με την αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κόντρα με τον Στουρνάρα

Εδώ πρέπει να σημειωθεί αφενός ότι ο κ. Ζαββός καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του εξέφραζε διαφορετική άποψη από την Τράπεζα της Ελλάδος, που προέκρινε τη λύση της μεταφοράς των NPLs σε μία bad bank, αφετέρου υπήρχαν συστηματικά πληροφορίες για τεταμένες σχέσεις του με παράγοντες του τραπεζικού συστήματος αλλά και του οικονομικού επιτελείου που έχε έδρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέον Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος παραλαμβάνουν την σκυτάλη για τις τρεις κρίσιμες και ουσιαστικές για το μέλλον του πιστωτικού συστήματος νομοθετικές παρεμβάσεις όπως το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα πρέπει να έχει περάσει ως νόμος μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς πρόκειται για εθνική δέσμευση, αλλά ο νόμος για το ΤΧΣ, αλλά και για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σε ότι αφορά τέλος στην αντίδραση του ίδιου του κ. Ζαββού στο άκουσμα της επιλογής του Πρωθυπουργού, φέρεται να μη γνώριζε εκ των προτέρων την κατάργηση της θέσης του και την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα γεγονός που δεν έκρυψε μιλώντας κατ’ ιδίαν με τους στενούς συνεργάτες του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα