Γρίπη: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νέων κρουσμάτων
Τι κι αν οδεύουμε αισίως στο επίσημο τέλος του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης, τα ποσοστά ιώσεων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
- 27 Φεβρουαρίου 2019 08:27
Ο Φεβρουάριος παρουσιάζει και φέτος αξιοσημείωτη αύξηση στις επισκέψεις στο γιατρό για γριπώδη συνδρομή, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι στιγμής τα περιστατικά επιβεβαιωμένης γρίπης που έχουν καταγραφεί αφορούν σε γρίπη τύπου Α.
Στατιστικά, κάθε χρόνο οι μήνες με τη μεγαλύτερη έξαρση γρίπης είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Σύμφωνα με στοιχεία του doctoranytime.gr, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι αναζητήσεις σε πληροφορίες που αφορούν στη γρίπη αυξάνονται κατά 40%, ενώ την ίδια αυξητική τάση έχουν και τα ραντεβού με παθολόγους και παιδιάτρους.
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης και προστασίας των ευπαθών ομάδων είναι ο εμβολιασμός.
Γιατί να κάνω το εμβόλιο για τη γρίπη;
Το εμβόλιο για τη γρίπη θα σου προσφέρει την ανοσοποίηση που χρειάζεσαι για να μη νοσήσεις από τη γρίπη ή αν νοσήσεις, να είναι με ήπιο τρόπο και χωρίς επιπλοκές. Το εμβόλιο συνιστάται να κάνουν όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου μία φορά ετησίως.
Ποιες ομάδες θεωρούνται υψηλού κινδύνου:
– Όσοι είναι άνω των 60 ετών
– Οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι λεχωίδες
– Οι παχύσαρκοι
– Τα παιδιά που είναι άνω των 6 μηνών και πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, όπως άσθμα, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένοι
– Οι επαγγελματίες και φροντιστές υγείας
– Οι κλειστοί πληθυσμοί (όσοι διαμένουν σε ιδρύματα, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών)
– Όσοι έρχονται σε στενή επαφή με μωρά κάτω των 6 μηνών
Υπάρχουν παρενέργειες και επιπλοκές από το εμβόλιο;
Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν εντός 3 ημερών αντιδράσεις, οι οποίες αποκαθίστανται μέσα στις επόμενες 3 μέρες. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν δερματική αντίδραση, αλλεργία, πονοκέφαλο, ζαλάδα και υπνηλία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου αν παρατηρήσεις κάτι.
Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε όχι.
Αρχικώς, συνιστάται να μη βγαίνεις από το σπίτι και να ξεκουράζεσαι. Ο ύπνος θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις γρηγορότερα. Παράλληλα, θα πρέπει να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου πίνοντας άφθονα υγρά. Φυσικά, είναι δεδομένο ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σου τις ημέρες ασθενείας, καθώς επιδεινώνουν τα συμπτώματα και αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα. Προτίμησε να πίνεις ζεστές και θρεπτικές σούπες, καθώς και ζεστά αφεψήματα.
Αν παρουσιάζεις υψηλό πυρετό, ο γιατρός θα σου συστήσει να πάρεις αντιπυρετικό. Αν έχεις καταρροή και συνάχι θα σου συστήσει αποσυμφορητικό, ενώ αν νιώθεις ότι πονάς τα αναλγητικά θα σε ανακουφίσουν.
Σε περιστατικά υψηλού κινδύνου, μπορεί να χορηγηθούν ειδικά αντιιικά φάρμακα εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Να θυμάσαι ότι οι αντιβιώσεις δεν σχετίζονται με τη θεραπεία των ιώσεων, καθώς δρουν μόνο ενάντια σε μικρόβια και βακτήρια.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη γρίπη σε παιδιά, ενήλικες και εγκύους, τις βεβαιώσεις ασθενείας και τη σωστή διάγνωση, διάβασε περισσότερα στο doctoranytime.