Πώς μια έρευνα για την ισότητα των φύλων μπορεί να φέρει την αλλαγή

Πώς μια έρευνα για την ισότητα των φύλων μπορεί να φέρει την αλλαγή

Μία έρευνα από τη Mars Incorporated δίνει βήμα στις γυναίκες να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με την ισότητα των φύλων.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ γίνεται αγώνας για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των πολιτών, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο θέμα συζήτησης, ωστόσο ένα από τα πιο κοινά και ακανθώδη ζητήματα, που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη είναι η ανισότητα των φύλων. Ως ανισότητα των φύλων θα μπορούσαμε να πούμε επιγραμματικά ότι εννοούνται οι περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες μπορούν να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση από τους άντρες, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Μάλιστα, η πραγματικότητα μερικές φορές είναι ακόμα πιο σκληρή για τις γυναίκες, οι οποίες ανήκουν σε μειονότητες.

Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας διεξήχθη η διεθνή έρευνα #HereToBeHeard, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε η Mars, Incorporated με στόχο να δώσει βήμα σε όλες τις γυναίκες, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, για τη δημιουργία ενός κόσμου με λιγότερους αποκλεισμούς. Αυτή η ενέργεια επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες και για τα νεαρά κορίτσια προκειμένου να βρουν και εκείνες ένα ακόμη καλύτερο αύριο. Επίσης, σκοπός της έρευνας #HereToBeHeard είναι να συμβάλει και στην ανάληψη δράσης υπέρ της ισότητας των φύλων, με αφορμή μάλιστα τις δυσανάλογες επιπτώσεις που είχε η πανδημία Covid-19 στις γυναίκες.

Διαβάζοντας παρακάτω τα αποτελέσματα της έρευνας #HereToBeHeard τις προτάσεις ανάληψης δράσης της Mars και αφουγκραζόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης καλούμαστε όλοι να σκεφτούμε ξανά τον τρόπο που είναι η δομημένη η κοινωνία μας, κάνοντας και εμείς την προσωπική μας προσπάθεια για ένα μέλλον, στο οποίο η ανισότητα των φύλων θα είναι μία παρελθοντική και αμετάκλητη κατάσταση.

Τι έδειξε η έρευνα

Σε διάστημα μόλις 3 μηνών, 10.319 γυναίκες από 88 χώρες πήραν μέρος σε μια πρωτοβουλία crowdsourcing (πληθοπορισμός είναι ουσιαστικά η εξωτερική ανάθεση εργασιών και καθηκόντων σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων μέσω ανοικτής πρόσκλησης) και κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια βασική ερώτηση: Τι πρέπει να αλλάξει ώστε περισσότερες γυναίκες να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους; Μέσα από τις απαντήσεις τους οι γυναίκες ζήτησαν συστημικές αλλαγές από τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες και τους άνδρες, για την κατάργηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν.

Το αποτέλεσμα είναι ένας απολογισμός που καλεί την κοινωνία να ακούσει, να μάθει και να αναλάβει δράση για την ισότητα των φύλων, ενώ η έρευνα αποτελεί μέρος της πλατφόρμας Mars Full Potential. Η Mars συνεργάστηκε με μια ομάδα επιστημόνων από την πρωτοβουλία Future of Marketing του Oxford University Saïd Business School και εξωτερικούς αναλυτές για να επεξεργαστεί τις απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν.

Μέσα από έναν συνδυασμό machine learning και network analysis, η ομάδα της Οξφόρδης κατέγραψε 28 ζητήματα, που ομαδοποιήθηκαν σε 8 θεματικές βάσει των συχνότερων απαντήσεων:

  1. Τέλος στις συστημικές διακρίσεις και στα επικίνδυνα στερεότυπα βάσει φύλου (80%)
  2. Ίσες ευκαιρίες καριέρας (79%)
  3. Περισσότερη δύναμη στη λήψη αποφάσεων (65%)
  4. Υποστήριξη γονέων (30%)
  5. Καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (26%)
  6. Ίσες ευκαιρίες για γνώση/ εκπαίδευση (24%)
  7. Ψυχική και σωματική ευεξία (19%)
  8. Τέλος στην παρενόχληση και τη βία βάσει φύλου (15%)


Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% των γυναικών ανέφεραν ότι οι άντρες παίζουν σημαντικό ρόλο, είτε ως σύμμαχοι στην εξεύρεση λύσεων, είτε ως ανασταλτικός παράγοντας για πρόοδο. Βλέποντας τις απαντήσεις οφείλουμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει η ατομική και η συλλογική δράση. Το γεγονός, πως το 80% των απαντήσεων αντιλαμβάνεται συστημικές διακρίσεις, για να το πούμε και πιο απλά διακρίσεις που είναι στερεοτυπικές, δηλαδή, ότι μια γυναίκα λόγω φύλου δε μπορεί να αναλάβει επιτελική θέση ή και μια πιο απλή θέση εργασίας είναι κάτι που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει ως σκέψη, πόσο μάλλον ως υπαρκτό ζήτημα στις μέρες μας.

Η Mars δίνει το παράδειγμα

Η Mars θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας – στην οποία συμμετείχαν και 1.200 εργαζόμενοι της εταιρείας – για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων πολιτικών και δράσεων στο πλαίσιο της πλατφόρμας Mars Full Potential για την ισότητα των φύλων. Παράλληλα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για να διευρύνει τις ευκαιρίες για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, στις κοινότητες με τις οποίες συνεργάζεται και την ίδια την αγορά. Η εταιρεία άλλωστε έχει εξασφαλίσει ισότητα βάσει φύλου σε επίπεδο αμοιβών στο σύνολο 133.000 εργαζομένων που αποτελούν την οικογένεια της Mars διεθνώς, το 50% των οποίων είναι γυναίκες.

Στόχος της Mars είναι επίσης η επίτευξη 100% ισορροπίας βάσει φύλου στις ομάδες ηγεσίας, ένα ποσοστό που μέσα σε ένα χρόνο έχει αγγίξει ήδη το 50% σε σχέση με 43% προηγουμένως. Ο τρόπος διαχείρισης του εργατικού δυναμικού της Mars δείχνει εμπράκτως πως επιδιώκει την ισότητα των δύο φύλων, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες. Η συγκεκριμένη εταιρική φιλοσοφία αγκαλιάζει ταυτόχρονα γυναίκες και άντρες. Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται από κάθε επιχείρηση είτε μικρή είτε μεγάλη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις εταιρείες αποφεύγουν να προσλάβουν γυναίκες, καθώς «φοβούνται» ότι σε περίπτωση κύησης θα πρέπει να γίνει εκ νέου ανακατανομή καθηκόντων. Το ζητούμενο είναι ο κάθε εργαζόμενος να αμείβεται για την εργασία που προσφέρει χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο διαχωρισμού. Τέλος, όπως αναφέρει σχετικά η Dr. Μαρία Βελισσαρίου, Global Corporate Research & Development (R&D) Vice President and Chief Science Officer Mars Inc.:

«Μέσω της καμπάνιας #HereToBeHeard στόχος της Mars είναι να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις γυναικείες φωνές, να αξιοποιήσει τα ταλέντα και να αναδείξει τις ικανότητές τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός εταιρικού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και ενός κόσμου όπου όλες οι γυναίκες έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα