Μητσοτάκης: Νέο ασφαλιστικό, πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης
Την πρόταση της ΝΔ για ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων περιέγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστών. Υποσχέθηκε μείωση φόρων από τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης και επέμεινε στη μείωση των πρωτογενών
- 26 Φεβρουαρίου 2019 13:54
Μεικτό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας, εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και χαρακτηρίζοντας πρωταγωνιστικό το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Περιέγραψε ειδικότερα αναλυτικά τη γαλάζια πρόταση, η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει κίνητρα από την πολιτεία ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η επιλογή συμπληρωματικών προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και αναλογικότητα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Τόνισε δε ότι αυτό το σύστημα εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη και πως μετά το αρχικό διάστημα μετάβασης, θα δημιουργηθούν αποθεματικά τα οποια τα ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες θα μπορούν να επενδύσουν, γεγονός που όπως υποστήριξε θα ενισχύσει την ανάπτυξη.
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό το σημείο, η συμμετοχή δηλαδή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι κάτι που διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της ΝΔ από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε επίσης ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης, και επέμεινε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας ότι θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους εάν η χώρα δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή του οποίου θα συνδέεται με τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Μεικτό ασφαλιστικό και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα
“Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα εξαντλεί πια τα όρια του. Εξακολουθούμε νά έχουμε ένα σύστημα άδικο που πριμοδοτεί συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Και ένα σύστημα αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν επιτρέπει σε πολίτες να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα, δεν παρακολουθεί τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις” εκτίμησε ειδικότερα ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επανέλαβε ότι ο νόμος Κατρουγκαλου θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από “ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα”. Δήλωσε την προσήλωση της ΝΔ στην αρχή της καθολικότητας, καθώς η ασφάλιση ως δημόσιο αγαθό παρέχεται σε όλους, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να υπηρετεί και την αρχή της ανταποδοτικότητας, αλλά πρέπει να στοχεύει και στη διαγενεακή αλληλεγγύη, καθώς όπως είπε είναιαπαραίτητη η ισορροπία ανάμεσα στις εισφορές των εργαζόμενων και τις παροχές των συνταξιούχων.
“Στα πρότυπα όλων των ανεπτυγμένων χωρών εισηγούμαστεένα σύστημα μεικτό τριών πυλώνων” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρώτος πυλώνας, θα είναι όπως είπε υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος. Θα παρέχεται εθνική σύνταξη με βάση τις αντοχές της οικονομίας και θα υπάρχει μία ανταποδοτική σύνταξη που πρέπει να συνδέεται πιο αναλογικά από ότι σήμερα με τις εισφορές, ανέφερε και εκτίμησε: “Δεν μπορεί να αισθάνεται κάποιος ότι τα πρόσθετα δέκα χρόνια που θα δουλέψει δεν έχουν αντίκτυπο στη σύνταξη, ειναι άδικο αυτό.Ασφάλεια για όλους και δικαιοσύνη για όλους”.
Στον δεύτερο πυλώνα, είναι που η πρόταση της ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές με την πολιτική της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης. “Προφανώς πρέπει να είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με νέους ασφαλισμένους πρέπει να είναι και κεφαλαιοποιητικός, να παρέχεται από δημόσιο φορέα αλλά και από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους, πάντα με ίδιο ύψος εισφορών για όλους και υπό την εποπτεία της ΤτΕ” ειπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το σύστημα αυτό δίνει ευελιξία προς όλους με εγγυήσεις προς όλους και σχολίασε: “Αν πάτε να μιλήσετε με νέα παιδιά θα σας πουν ότι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη. Αρα το κίνητρο να ενδώσουν στον πειρασμό της ανασφάλιστης εργασίας για αυτούς είναι μεγαλύτερο. Αυτό θα αλλάξει με την έννοια του ατομικού κουμπαρά”.
Ο τρίτος πυλώνας, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης,είναι προαιρετικός και προφανώς κεφαλαιοποιητικός και ιδιωτικός. Στόχος, όπως είπε, είναι να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το τέλος εργασιακού βίου του πολίτη. Οι εισφορές θα είναι αφορολόγητες και το ύψος τους θα καθορίζεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο.
Το σύστημα αυτό ισχύει παντού στην Ευρώπη, από την Ιταλία μέχρι τη Σουηδία και τη Μεγαλη Βρετανία, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ανέφερε ότι θα υπάρχει κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο και το κράτος θα αναλάβει αρχικά την υποχρέωση να το καλύψει. “Σταδιακά όμως το σύστημα αυτό θα δημιουργεί μεγάλα αποθεματικά, έναν κουμπαρά που θα επενδύσει στην οικονομία μας. Οπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο όπου τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι μεγαλύτεροι και θεσμικά καταρτισμένοι επενδυτές” είπε.
Ο ρόλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών για ασφάλιση σεισμού και επιβράβευση ασφαλισμένων ανάλογα με το πόσο υγιεινή ζωή κάνουν
Με αφορμή το γεγονός ότι παρών στην εκδήλωση ήταν και η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι πρέπει να εξετασθεί ένας τρόπος όπου κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα πρέπει να παρέχουν φθηνή ασφάλιση για νοικοκυριά σε περίπτωση σεισμού. Η Τουρκία το έκανε μετά τους μεγάλους σεισμούς το 1999, επισήμανε και σημείωσε ότι αυτή η πρόταση θα είναι πιο ωφέλιμη για τους πιο αδύνατους συμπολίτες.
“Αυτό ισχύει και στον τομέα της υγείας. Διότι και η κάλυψη υγείας αποτελεί ένα κρίσιμο τομέα όπου κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνεται διαρκώς και παντού τα τελευταία χρόνια” πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι χρειάζεται και στον τομέα της υγείας μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφορικά με την πρόληψη, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δυνατότητα να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες και να χειριστούν νοσήματα όπως ο καρκίνος, σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι μπορεί μία ιδιωτική ασφαλιστική να χρησιμοποιήσει συστήματα για να επιβραβεύει τους συμπολίτες μας ανάλογα με το πόσο υγιεινή ζωή κάνουν.
Μείωση φόρων από τον πρώτο μήνα, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για μείωση πρωτογενών
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομία και στο δικό του σχέδιο με έμφαση στη μείωση φόρων και την επαναδιαπραγμάτευση των στοχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι μειώσεις φόρων θα χρηματοδοτηθούν με στοχευμένες μειώσεις δαπανών την πρώτη διετία και επανεξέταση πολιτικών που δεν φέρνουν ανάπτυξη, σημείωσε και δεσμεύτηκε: “Μειώσεις φόρων θα έχουμε από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβερνητικής περιόδου”.
Ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων θα χρηματοδοτηθούν και από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και σχολίασε πως αυτό θα έπρεπε να αποτελεί εθνική προτεραιότητα στην οποία να ενώνονται όλα τα κόμματα.
Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι “αντάλλαξε την παραμονή της στην εξουσία με λιτότητα για δεκαετίες” και υπενθύμισε ότι η ΝΔ διαφώνησε με τη συμφωνία για τα πρωτογενή από την πρώτη στιγμή και ζητά σε καθε ευκαιρία την αλλαγή των στόχων. “Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδος αλλά και προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης” δήλωσε.
Σχολίασε δε ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση θεωρούσε αυτή την πρόταση ανέφικτη, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά: “Πως το είχε πει Τσακαλώτος, σαν να βγει ραντεβού με τη Σκάρλετ Γιόχανσον”. Εκτίμησε όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή.
“Ολοι ξέρουμε όμως ότι μια κυβέρνηση που ενέδωσε με μεγάλη ευκολία σε υψηλά πρωτογενή, δε μπορεί να τα αλλάξει. Ομως η μείωση του δημοσιονομικού στόχου στο 2% είναι εφικτή, αρκεί να συνοδεύεται από ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Εμείς προτείνουμε μία νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα βασίζεται σε ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων” είπε ο κ.Μητσοτάκης και εξήγησε τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο.
“Η κυβέρνηση προτείνει αλλαγές η ίδια που όσο τις εφαρμόζει τόσο θα μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς. Είναι επίσης η συμφωνία που θα μας επιτρέψει να πάρουμε οριστικά πίσω τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής. Σημαίνει πρωτίστως εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που φέρνει επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς τα πρωτογενή βασίζονται σε αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας” είπε και πρόσθεσε: “Αυτό το σχέδιο η Ευρώπη αρχίζει και το ακούει και περιμένει μία υπεύθυνη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση για να το κάνει πράξη. Αυτός ο προϋπολογισμός ειναι ο τελευταίος αυτής της κυβέρνησης” για να καταλήξει στο εξής τρίπτυχο:
“Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές, το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του κόμματος.”