Η Πελόζι κάλεσε τον Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η Πελόζι κάλεσε τον Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νάνσι Πελόζι AP

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 17 Μαΐου, μία ημέρα μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν, κατόπιν πρόσκλησης της Πελόζι.

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση, η οποία υποστήριζαν ότι “δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.”

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, καθώς και ότι τέτοια πρόσκληση απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.

Εκτιμούσαν επίσης πως το γεγονός ότι η επίσκεψη αλλά και η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Αφορμή βεβαίως για την πρόσκληση της κ. Πελόζι στάθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στην επιστολή της αναφέρεται ότι “σε μία καθοριστική στιγμή για τη μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας και τον αυταρχισμό, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ουσιώδης για το μέλλον της ελευθερίας του κόσμου”. Η ομιλία στο Κογκρέσο αποτελεί όμως και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να αναφερθεί στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτες τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από νησιά, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χιος και η Κάρπαθος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Φινλανδή ομόλογο του, Σάννα Μάριν, ξεκαθάρισε στον κ. Στόλτενμπεργκ, ότι “αυτό το είδος συμπεριφοράς από σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτο. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που είναι αναγκαίο τα μέλη της Συμμαχίας να είναι ενωμένα, όσο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχληση του για την αθέτηση του μορατόριουμ, στο οποίο είχαν συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη πριν από ενάμιση μήνα.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την πρόοδο, που είχε σημειωθεί κατά τη συνάντηση μου με τον κ. Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι: “Η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με καμία από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Ρωσία. Αυτή δεν είναι η τυπική συμπεριφορά μίας χώρας που θέλει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε και αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον απερχόμενο Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Παιατ, για την οποία το Μαξίμου δεν έχει δώσει καμία πληροφορία, πλην ενός tweet του πρωθυπουργού, αλλά στην οποία προφανώς και συζητήθηκε και η νέα ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα