H μόδα του 1821 που φοράμε μέχρι σήμερα
Υπάρχουν ρούχα και κοσμήματα που φορούσαν το 1821 και συνεχίζουν να είναι στη μόδα 200 χρόνια μετά. Ας δούμε ποια είναι, με τη βοήθεια μιας ειδικού.
- 16 Απριλίου 2021 13:23
Mε τη βοήθεια της Κέλλυς Νόβακ, fashion editor του LadyLike αναζητήσαμε και βρήκαμε κάποια από τα ρούχα που φορούσαν το 1821 και φοράμε ακόμα και σήμερα. Ενδεχομένως όχι με τον ίδιο τρόπο -ή το ίδιο πατρόν-, αλλά έχουν τη βάση τους στα ενδύματα των ηρώων της Επανάστασης. Aυτά έχουν τιμηθεί και από πολλούς ξένους σχεδιαστές, με πρώτο τον John Galliano -και μετά τον Jean Paul Gaultier.
Η τουνίκ
Είναι η μετεξέλιξη του χιτώνα, ενός βασικού ενδύματος ανδρών και γυναικών της αρχαίας Ρώμης που βασίστηκε σε ρούχο που φορούσαν ακόμα πιο παλαιά στην Ελλάδα. Ήταν στον ποδόγυρο -το στρίφωμα- και ενημέρωνε -με το διάκοσμο- για την πόλη/κράτος όπου ζούσε αυτός που το φορούσε. Οι χιτώνες αυτοί ήταν βαμμένοι σε έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το μοβ ή το πράσινο. Το 1821 το φορούσαν μέσα από τις στολές, σαν εσώρουχο, για να ζεσταίνονται, στη λογική της σισύρας, δηλαδή του χιτώνα που δεν είχε μανίκια και ήταν η πιο φθηνή έκδοση.
Tα γιλέκα
Προέρχονται από τον ντουλαμά, ένα ασύμμετρο πανωφόρι που φορούσαν κυρίως, οι βασιλικοί στο παλάτι. Είχε πολλές πτυχές, ήταν μακρύς και κεντημένος, ενώ είχε και χρυσό κορδόνι. Η επόμενη σελίδα στην ‘ιστορία’ του ντουλαμά ήταν η στολή του Τσολιά, στην οποία είχαν βγει τα μανίκια -και άρα έγινε γιλέκο. Η πρώτη και επίσημη ονομασία είναι ‘φέρμελη’, έχει χρυσό διάκοσμο και είναι συνοδευτικό της φουστανέλας.
Η φουστανέλα
Το χαρακτηριστικό ένδυμα των Ευζώνων έγινε συνώνυμο της ανδρείας, της γενναιότητας και της αντίστασης. Η πολύπτυχη λευκή φούστα, από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος που ράβονταν μεταξύ τους (σε δυο ξεχωριστά τμήματα) και ‘έδεναν’ στη μέση δεξιά και αριστερά πριν σουρωθούν φέρεται να προέρχεται από το λευκό πουκάμισο -βασικό ένδυμα του 1821 για άνδρες και γυναίκες και έφτανε έως τις γάμπες. Οι 400 δίπλες -πιέτες- δεν υπάρχουν σήμερα πουθενά αλλού (καθώς συμβολίζουν τα δικά μας 400 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς). Παντού όμως, υπάρχουν φούστες με πιέτες.
Τα φλουριά
Πριν την Επανάσταση και κατά τη διάρκεια αυτής, τα χρυσά νομίσματα που έρεβαν πάνω στην ενδυμασία της νύφης έδειχναν τον πλούτο της οικογενείας της -ήταν επίδειξη του. Γενικά, τα ρούχα γάμου αποτύπωναν την κοινωνική τάξη. Πίσω όμως, στα φλουριά ήταν από τα βασικά στοιχεία της παραδοσιακής στολής και ενδεικτικά της ιστορίας που έχουν ως κοσμήματα -που ήταν απαραίτητα για την εμφάνιση της γυναίκας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις