Μέχρι το 2030 επανδρωμένη βάση στη Σελήνη για τη Ρωσία

Μέχρι το 2030 επανδρωμένη βάση στη Σελήνη για τη Ρωσία
φωτό αρχείου AP

Απολύτως έτοιμη από κατασκευαστική και οικονομική σκοπιά είναι η Ρωσία έτσι ώστε να προχωρήσει σε δημιουργία επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη.

Η Ρωσία θα μπορεί να κατασκευάσει την πρώτη επανδρωμένη βάση στην επιφάνεια της Σελήνης το 2030 ή λίγο αργότερα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του τμήματος πυρηνικής πλανητολογίας του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (ΙΔΕ) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ίγκορ Μιτροφάνοφ.

Τη Δευτέρα, η κρατική εταιρεία Roskosmos είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει στην επιφάνεια της Σελήνης τη δική της βάση για τους κοσμοναύτες, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της συνεργασίας σε αυτό πρόγραμμα με την NASA ή με χώρες της ομάδας BRICKS.

Ο Ίγκορ Μιτροφάνοφ είπε ότι η Ρωσία μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό την κατασκευής αυτοτελώς και από οικονομική και από τεχνολογική άποψη.

Ο Ρώσος επιστήμονας διευκρίνισε ότι η πρώτη κάψουλα της βάσης που θα δημιουργηθεί στην Σελήνη, θα έχει το μέγεθος της κάψουλας που υπάρχει αυτή την στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Για να προστατεύεται από τη ραδιενεργό ακτινοβολία του Διαστήματος, η κάψουλα θα τοποθετηθεί σε στέρεα βάση πάνω στο έδαφος της Σελήνης και εν συνεχεία θα καλυφθεί με ένα στρώμα σεληνιακού εδάφους, ώστε να είναι ανθεκτική, ακόμη και στις ισχυρές ηλιακές εκρήξεις.

Ο Μιτροφάνοφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι κοσμοναύτες θα εγκαθίστανται στην κάψουλα μετά την προσελήνωση των διαστημοπλοίων τα οποία θα είναι σχετικά μικρά και όχι ογκώδη. Η κάψουλα θα εξοπλιστεί με σύστημα τροφοδοσίας το οποίο θα επιτρέπει την αξιοποίηση των σεληνιακών φυσικών πόρων και ιδιαίτερα υδάτινου πάγου, από τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί πόσιμο νερό και οξυγόνο, ενώ μελλοντικά και υδρογόνο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για πυραύλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα