Ουκρανία: Πάνω από 1.100 πτώματα αμάχων στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου – Απειλεί η Ρωσία
Περί τα 1.150 πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί στην περιφέρεια του Κιέβου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Η Ρωσία προειδοποιεί πως η παράδοση όπλων στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης.
- 28 Απριλίου 2022 14:37
Τα πτώματα 1.150 αμάχων έχουν ανακαλυφθεί στην περιφέρεια του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το 50%-70% από αυτά φέρουν τραύματα από σφαίρες που έχουν προκληθεί από μικρά όπλα, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (28/04), η αστυνομία του Κιέβου.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, ο Αντρί Νεμπίτοφ, λέει σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Twitter ότι τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Μπούτσα, όπου εκατοντάδες σοροί αμάχων έχουν ανακαλυφθεί μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι άμαχοι που βρέθηκαν νεκροί στην Μπούτσα σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της κατάληψης της περιοχής από αυτές.
Το Reuters δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει τον αριθμό των πτωμάτων που βρέθηκαν στην Μπούτσα ή τις συνθήκες θανάτου τους.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Εχει χαρακτηρίσει “τερατώδη πλαστογραφία” που έχει στόχο να δυσφημίσει τον ρωσικό στρατό τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα κατά την κατάληψη της πόλης.
Το Reuters έχει ζητήσει από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να σχολιάσει την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας του Κιέβου.
“Μέχρι σήμερα, έχουμε βρει, εξετάσει και παραδώσει στις ιατροδικαστικές αρχές 1.150 πτώματα αμάχων“, λέει ο Νεμπίτοφ στο βίντεο, στο οποίο φαίνεται να στέκεται στα χαλάσματα κτιρίων κατεστραμμένων από τις σφοδρές μάχες στην περιφέρεια του Κιέβου.
“Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για αμάχους, όχι στρατιώτες”, επισημαίνει.
Το βίντεο αυτό αναρτήθηκε την ημέρα που ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιούσε συνομιλίες στο Κίεβο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Γκουτέρες να επισκέπτεται την πόλη Μποροντιάνκα, όπου ο Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση “σημαντικά πιο φοβερή” σε σχέση με την κατάσταση στη γειτονική Μπούτσα.
Ζαχάροβα: “Δεν έχουμε λάβει απάντηση από την Ουκρανία για τις προτάσεις μας”
Η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη μια απάντηση από την Ουκρανία σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
“Μέχρι σήμερα το πρωί, την ώρα που προετοιμαζόμουν για την ενημέρωση, η ρωσική πλευρά δεν είχε λάβει κάποια απάντηση”, είπε η Ζαχάροβα.
Μόσχα: Κατηγορεί τον ΟΑΣΕ ότι παραδίδει πληροφορίες στη Δύση
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι παραδίδει πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών και των φιλορωσικών δυνάμεων στις δυτικές και στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Την κατηγορία αυτή διατύπωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων χωρίς ωστόσο να την υποστηρίξει με αποδεικτικά στοιχεία.
Οπως είπε η Ζαχάροβα, οι ερευνητές από την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, την οποία υποστηρίζει η Ρωσία, θα προσκομίσουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία.
Ο ΟΑΣΕ διαθέτει μια ομάδα παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι υποστηριζόμενοι από την Μόσχα αυτονομιστές μάχονται κατά του ουκρανικού στρατού από το 2014.
Μόσχα: Απόπειρα να παρασυρθεί η Υπερδνειστερία στην ευρύτερη σύγκρουση
Τα πρόσφατα περιστατικά στην αυτόκλητη φιλορωσική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία, είναι μια απόπειρα να παρασυρθεί η περιοχή αυτή στην ευρύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία εκτιμά η Ρωσία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η ένταση στην Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, κλιμακώνεται έπειτα από τις καταγγελίες των τοπικών αρχών ότι η περιοχή έχει δεχτεί επιθέσεις.
Λέγοντας ότι η Δύση καλεί ανοιχτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, η Ζαχάροβα κάλεσε την Δύση να λάβει σοβαρά υπόψη της την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι πλήγματα επί ρωσικού εδάφους θα οδηγήσουν σε αντίποινα από την Μόσχα.
Η Ρωσία ανέφερε χθες μια σειρά εκρήξεων στα νότια της χώρας και μια φωτιά σε αποθήκη με πυρομαχικά κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, επιθέσεις που κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως ανταπόδοση και «κάρμα» για την εισβολή της Μόσχας.
ΟΗΕ: Προετοιμάζει μια προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης
Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από την πόλη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.
“Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη”, ένα στρατηγικό λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.
Ρωσία: Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης
Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία “απειλεί την ασφάλεια” της Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.
“Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια”, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Βρετανίδα υπουργός ζήτησε χθες Τετάρτη να αυξηθούν οι παραδόσεις βαρέων όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
“Βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, αεροπλάνα – ψάξτε καλά στα αποθέματά σας, επιταχύνετε την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά”, επεσήμανε η Τρας.
Ωστόσο η Βρετανίδα υπουργός διευκρίνισε ότι “αν και δεν υπάρχουν σχέδια η Βρετανία να στείλει όπλα όπως αεροπλάνα, σίγουρα επιθυμούμε να εργαστούμε με άλλες χώρες για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειάζεται“.
“Αν ο Πούτιν πετύχει, αυτό θα προκαλέσει ανείπωτη επιπλέον δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και θα έχει φρικτές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς”, επεσήμανε η Τρας.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η Τρας εκτίμησε ότι “πρέπει να πάμε πιο μακριά”.
“Ο Πούτιν δεν θα πρέπει να βρει πουθενά να χρηματοδοτήσει τον φρικτό του πόλεμο. Αυτό σημαίνει να σταματήσουν μια και καλή όλες οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου”, υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Βρετανία: “Θα ήταν νόμιμο η Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικές υλικοτεχνικές υποδομές”
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως θα ήταν νόμιμο οι ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν ρωσικές υλικοτεχνικές υποδομές για να καταστρέψουν τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, αλλά πως δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν βρετανικά όπλα για να το κάνουν.
Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Λονδίνο ότι προκαλεί την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, λέγοντας ότι θα υπάρξει μια άμεση “αναλογική απάντηση” αν συνεχίσει.
“Αν η Ουκρανία επέλεγε πράγματι να στοχεύσει υλικοτεχνικές υποδομές του ρωσικού στρατού, αυτό θα ήταν νόμιμο βάσει του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Γουάλας στην τηλεόραση του BBC.
“Οπωσδήποτε η Βρετανία βοηθά και βρίσκει πυροβολικό για την Ουκρανία, το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως μέσα στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων”, είπε.
Είπε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό η Βρετανία να στείλει στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερου βεληνεκούς επιθέσεις.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είπε πως δεν είναι σαφές αν οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες προέρχονταν από την ουκρανική πλευρά. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν έχει βρετανικά όπλα που θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό.
Ο Γουάλας αρνήθηκε επίσης πως το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων με τη Ρωσία, αλλά είπε πως η Δύση θα παράσχει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία αν συνεχιστούν οι ρωσικές επιθέσεις. “Μερικές φορές αυτή θα περιλαμβάνει αεροπλάνα και άρματα μάχης”, δήλωσε στο Times Radio.
Είπε πως περιμένει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιμείνει με την Ουκρανία, σαν “καρκίνωμα”, αλλά είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται επίσης να θέλει να πάει πιο πέρα.
“Μπορείτε να δείτε στις τρέχουσες δηλώσεις του πως είναι, σχεδόν σε απόγνωση, προσπαθώντας να το διευρύνει αυτό είτε με απειλές είτε πράγματι με ενδεχόμενες προβοκάτσιες ή επιθέσεις”, είπε.
Ο Μπεν Γουάλας υποστήριξε επίσης, μιλώντας στο BBC, πως ο Ρώσος πρόεδρος “προετοιμάζει το έδαφος” για μια σημαντική ανακοίνωση για την “ημέρα της νίκης” στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.
“Θα πρέπει να παραδεχθεί, αν θέλει να κινητοποιήσει περισσότερο τον ρωσικό λαό” ότι “είναι σε πόλεμο”, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τον όρο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για να μιλήσει για την εισβολή.
“Δεν μπορεί να το παραδεχθεί και να πει ‘έκανα λάθος’. Θα πρέπει να (το) παραδεχθεί προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη σε όλους τους άλλους”, κυρίως στο ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο Γουάλας.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης πως οι στόχοι του Λονδίνου στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, μετριάζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει χθες η υπουργός Άμυνας Λιζ Τρας, σύμφωνα με την οποία “όλη η Ουκρανία” πρέπει να απελευθερωθεί, δηλ. της Κριμαίας περιλαμβανομένης.
Ο Γουάλας είπε πως οι δηλώσεις της Τρας εγγράφονται στο πλαίσιο της θέσης της Δύσης αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.
“Λέμε συνεχώς πως η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, άρα αυτό δεν έχει αλλάξει”, δήλωσε στο Sky News.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία θα υποστήριζε στρατιωτικά την Ουκρανία σε μια επίθεση για την ανάκτηση της χερσονήσου, υπογράμμισε πως “ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς” προτού ουκρανικά στρατεύματα εισέλθουν στην Κριμαία.
“Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει ασφαλώς την Κριμαία”, συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, αλλά “πριν απ΄όλα, ας διώξουμε τη Ρωσία από εκεί όπου βρίσκεται τώρα στο σχέδιο εισβολής της”.
Ενώπιον διπλωματών και επιχειρηματιών χθες βράδυ, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας είπε πως η Βρετανία “θα πολλαπλασιάσει” την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
“Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να σπρώξουμε τη Ρωσία έξω από όλη την Ουκρανία”, δήλωσε, καλώντας τους Δυτικούς να αυξήσουν τη στρατιωτική παραγωγή αρμάτων μάχης και αεροπλάνων, για να βοηθήσουν το Κίεβο.
Ο Μπεν Γουάλας επανέλαβε πως βρετανικά άρματα μάχης και αεροπλάνα δεν θα πήγαιναν απευθείας στην Ουκρανία, αλλά θα αντικαθιστούσαν υλικό της σοβιετικής εποχής που έστειλαν χώρες όπως η Πολωνία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις