Τράπεζες: Πώς “πρασινίζουν” τα δάνεια που βγάνουν από τα μορατόρια
Με μαζικές ρυθμίσεις και ειδικά προγράμματα οι τράπεζες κρατάνε «πράσινο» το 85% των δανείων που εξέρχονται από τα μορατόρια με αποτέλεσμα τα κόκκινα της πανδημίας να υποχωρούν κάτω από τα 5 δις.
- 16 Απριλίου 2021 06:21
Καρπούς αποδίδει η στρατηγική των τραπεζών να προσφέρουν μαζικές ρυθμίσεις σε όσους δανειολήπτες εξέρχονται από τα μοραρόριουμ, καθώς με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2021 σχεδόν το 85% των δανείων αυτών εξυπηρετούνται κανονικά ενώ το κύμα των νέων κόκκινων δανείων που προκάλεσε η πανδημία είναι τελικά σαφώς ηπιότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έθεσε από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τα τέλη του 2020 σε αναστολή δόσεων άνω των 25 δις. ευρώ δάνεια. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των δανείων που τελούν σε αναστολή πληρωμών κατατάσσεται στην κατηγορία δανείων που εμφανίζουν σημαντική αύξηση κινδύνου.
Οι αναστολές πληρωμών, οι οποίες αποτελούσαν περίπου το 1/5 των συνολικών ενήμερων δανείων, αφορούσαν στην πλειονότητά τους (άνω του 50%) δάνεια προς επιχειρήσεις κυρίως πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι κλάδοι τους οποίους αφορούσαν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών ήταν κυρίως αυτοί της εστίασης και παροχής καταλυμάτων, του εμπορίου, της μεταποίησης, των κατασκευών και υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας και των μεταφορών.
Έχοντας πλέον στην διάθεσή τους και τα στοιχεία των πρώτου τριμήνου του 2021, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών διαπιστώνουν με «θετική» έκπληξη ότι η συμπεριφορά των δανειοληπτών που είχαν κάνει χρήση των μορατόριουμ την περυσινή χρονιά είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με αυτή που ανάμεναν.
«Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει στο NEWS 24/7 επικεφαλής λιανικής τραπεζικής συστημικής τράπεζας ότι από το σύνολο των δανείων που τέθηκαν σε μορατόριουμ το 2020, σχεδόν το 85% εξ’ αυτών εξυπηρετούνται κανονικά μετά την λήξη τους. Πρόκειται, είναι η αλήθεια, για σημαντικά μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει όταν ξέσπασε η πανδημία με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο το τελικό ύψους των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει η πανδημία στους ισολογισμούς των τραπεζών» καταλήγει η ίδια πηγή.
Αποτέλεσμα είναι οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας να αναθεωρηθούν προς το θετικότερο ακόμη και κάτω από τα 5 δις. ευρώ που ήταν οι αρχικές και σίγουρα πολύ καλύτερες από τα 10 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί πολλά χαμόγελα στα τραπεζικά επιτελεία καθώς το κόστος θεωρείται διαχειρίσιμο και άρα με θετικές επιπτώσεις στα κεφάλαια τους. Προφανώς και άλλες προβλέψεις θα απαιτηθούν για νέα κόκκινα δάνεια κάτω των 5 δις. ευρώ και άλλες για 8 – 10 δις. ευρώ. Την ίδια στιγμή χαμηλώνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες, βελτιώνονται οι αποτιμήσεις ενώ καθίσταται και περισσότερο διαχειρίσιμο το έργο του Ηρακλή ΙΙ.
Προγράμματα σταδιακής επαναφοράς δόσεων
Για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων που θα προκύψουν από τα μορατόρια, οι τράπεζες έχουν εντάξει δάνεια που προσεγγίζουν τα 3 δις. ευρώ σε προγράμματα σταδιακής επαναφοράς δόσης στα προ αναστολής επίπεδα.
Πρόκειται για προγράμματα κατά τα οποία ο δανειολήπτης πληρώνει το 50% της δόσης για 12 έως 18 μήνες από τη λήξη της αναστολής, πριν επανέλθει στην κανονική δόση. Συγκεκριμένα:
Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα ΕθνοΓέφυρα, το οποίο προβλέπει τη μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 50% για 12 μήνες. Το υπόλοιπο μισό της δόσης επιμερίζεται μέχρι τη λήξη του δανείου. Δηλαδή, όσοι δανειολήπτες είχαν ενταχθεί στα μορατόρια, δηλαδή στην αναστολή δόσεων για εννέα μήνες και η περίοδος αυτή έληξε τέλη του 2020, τότε μπορούν να υπαχθούν στο ΕθνοΓέφυρα, πληρώνοντας μόνο τη μισή μηνιαία δόση μέχρι το τέλος του 2021. Η Τράπεζα υπολογίζει ότι από τα μορατόρια θα προκύψουν νέα κόκκινα δάνεια 300 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς, πέραν των παγίων προγραμμάτων ρύθμισης, προσφέρει για τα δάνεια των οποίων λήγει η αναστολή το εξής μεταβατικό σχήμα: Καταβολή της μισής δόσης για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους. Τα νέα κόκκινα δάνεια από τα μορατόρια υπολογίζονται από την Τράπεζα Πειραιώς γύρω στα 800 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank προσφέρει εξατομικευμένες βραχυπρόθεσμες λύσεις, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη ώστε να τον στηρίξει στη σταδιακή επαναφορά, ενώ διαθέτει το “Βρίσκουμε Λύσεις” που αποτελεί το πάγιο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Η Alpha Bank έχει λάβει προβλέψεις με βάση την εκτίμηση ότι το 18% των μαρατορίων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ ενέχει υψηλό κίνδυνο να γίνει κόκκινο μέσα στο 2021.
Η Eurobank προσφέρει ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών για όλα τα είδη δανείων και αναφέρεται σε όλους τους δανειολήπτες. Ενδεικτικά, οι έτοιμες λύσεις στα στεγαστικά δάνεια περιλαμβάνουν μείωση δόσης για 18 ή 36 μήνες, αύξηση της διάρκειας του στεγαστικού δανείου, μείωση επιτοκίου και αύξηση διάρκειας. Για τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, δίνεται η λύση της συγκέντρωσης των οφειλών σε ένα δάνειο με ή χωρίς εξασφάλιση. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020, η Eurobank υπολογίζει τα νέα κόκκινα δάνεια από τα μορατόρια σε περίπου 900-980 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας όμως υπόψη το χειρότερο σενάριο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις