Ονόματα δρόμων της Αθήνας – Μέρος 2ο

Ονόματα δρόμων της Αθήνας – Μέρος 2ο
Δρόμος της Αττικής Eurokinissi

Δέντρα και λουλούδια, έντομα και πτηνά, εποχές και ομάδες ανθρώπων.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στα οδωνύμια του Λεκανοπεδίου, δεν θα μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε πως η ονοματοδοσία δεν περιορίζεται σε ονόματα από την Ιστορία, τη θρησκευτική πίστη ή την Γεωγραφία.

Ο ονοματολογικός ωκεανός της ελληνικής μυθολογίας έρχεται να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των ονοματοθετών: όλοι οι αρχαίοι θεοί και οι θεές του Ολύμπου, μαζί με ημιθέους και λοιπές φανταστικές προσωπικότητες παρελαύνουν στα αθηναϊκά οδόσημα.

Ασφαλώς, δεν λείπουν ο φυτικός και ζωικός κόσμος: δέντρα βέβαια, αλλά τα λουλούδια έχουν την τιμητική τους, ειδικά σε εξοχικά προάστια: δεκάδες οδοί Ανθέων, μία οδός Λουλουδιών, αρκετές οδοί Άλσους, ενώ δεν λείπουν τα ρόδα, οι καμέλιες, οι δάφνες, οι ακακίες, οι κρίνοι, οι γαρδένιες, οι μαργαρίτες, τα χρυσάνθεμα, οι ανεμώνες, τα γιασεμιά, οι ευκάλυπτοι, τα πεύκα, οι γαζίες, οι μιμόζες, οι λυγαριές, τα πλατάνια, οι ελιές, οι κέδροι και τα έλατα. Φιλανθείς οι κάτοικοι των βορείων, κυρίως, προαστίων, θα έλεγα. Τώρα, από το Ζωικό Βασίλειο έχουμε Αετούς, Αηδόνια, Μέλισσες, Πέρδικες και Καρδερίνες. Όπως βλέπετε, τα θηλαστικά, τα ψάρια και τα ερπετά έχουν αδικηθεί κατάφωρα…

Στο κεφάλαιο των εποχών του έτους, όπως αντιπροσωπεύονται στους δρόμους της Αθήνας, έχουμε μόνο την Άνοιξη: Ανοίξεως και Έαρος ναι, αλλά οδός Χειμώνος δεν υπάρχει, ούτε Θέρους ή Φθινοπώρου. Επίσης, τα σημεία του ορίζοντα παρίστανται στις πινακίδες της πόλης: Ανατολή, Βορράς και Νότος, αλλά και οι ώρες της ημέρας: Αυγή και Μεσημβρία, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτή είναι το μεσημέρι ή ο Νότος…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα είναι και οι οδοί που έχουν πάρει το όνομά τους από σύνολα ανθρώπων που έχουν κάτι κοινό: η οδός Αγωνιστών Πολυτεχνείου και η οδός Επονιτών, η Ηρώων Σκοπευτηρίου, όπως και η 700 Θεσπιέων, ή η Θυμάτων Κατοχής, είναι κάποια καλά παραδείγματα, όπως και η Αναπήρων Πολέμου, η Ευζώνων, η Αποδήμων Ελλήνων, η Παλαιών Πολεμιστών και η οδός Ικάρων.

Βέβαια, υπάρχουν και παράξενοι δρόμοι: η οδός Τριών Ναυάρχων, η Κυνηγών και κάμποσες με αδελφούς: η οδός Αδελφών Αλυτρώτων, η οδός Αδελφών Διδασκάλου, αλλά και Αδελφών Γεωργιάδη, Διογενίδη, Εμμανουήλ, Ντερή, Πίσσα και Αδελφών Χαλή. Κάποιες, σ’ αυτή την ομάδα, είναι πολύ ωραία ονοματισμένες, ποιητικά, όπως η Αθηναίων Εφήβων στον Λυκαβηττό, αλλά και η οδός Κόρης στον Άλιμο…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα