Νένα Μεντή: Δεν την ψώνισα ποτέ

Νένα Μεντή: Δεν την ψώνισα ποτέ
Η Νένα Μεντή στο Ραδιόφωνο 24/7 Νews 24/7

Η σημαντική πρωταγωνίστρια, τελειώνοντας την sold out παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» μίλησε για όλα σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7 και του 88,6

Ανήμερα της πικρής επετείου της 21ης Απριλίου, προσκεκλημένη στην εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη από το Ραδιόφωνο 24/7 και τους 88,6, η Νένα Μεντή μίλησε για τη σχιζοφρένεια που επικρατεί στο χώρο του θεάτρου, το εγγονάκι που θα αποκτήσει, τις απειλές που έχει δεχτεί από την ΧΑ και τη ρετσινιά που είναι σήμερα να λέγεσαι Αριστερός.

Πού βρισκόταν η ίδια όμως ανήμερα της 21ης Απριλίου το ‘68;« Ήμουνα 22 ετών σπίτι, παντρεμένη με τον πρώτο μου άνδρα και χτύπησε το κουδούνι. Και μπήκε η μάνα μου και λέει «έγινε δικτατορία» .Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα. Κατάλαβα πολύ σύντομα», ανέφερε.

Προέρχομαι από αριστερή οικογένεια, στο σπίτι μας μπαινόβγαιναν ο Φραγκιάς, ο Ρίτσος κι ο Γεράσιμος Σταύρου

Δεν εισέβαλε τυχαία η μητέρα της στο σπίτι της:«Προέρχομαι από αριστερή οικογένεια, στο σπίτι μας μπαινόβγαιναν ο Φραγκιάς, ο Ρίτσος κι ο Γεράσιμος Σταύρου. Αλλά εγώ, όχι, δεν είμαι Αριστερή, με την έννοια που έχουμε σήμερα, γιατί είναι ρετσινιά πια, λόγω της «πρώτης φορά Αριστερά». Αυτή είναι μια τεράστια απογοήτευση», διαπίστωσε , προσθέτοντας :« Για πρώτη φορά στη ζωή μου ψήφισα Τσίπρα, γιατί είπα μήπως 1 στα 100 κάτι γίνει και τουλάχιστον δεν πουν ψέματα. Λέμε μόνο ψέματα, όμως. Επρεπε ο Τσίπρας να είχε παραιτηθεί για να δωσει την τιμή της Αριστεράς.»

«Καμμένη από όλους, και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» είχε πάντως δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Να μου κοπούν και τα δυο χέρια και με τους δυο, αλλά μόνο γέλιο μου προκαλεί το ενδεχόμενο να βγει ο Κυριάκος. Δεν είμαι ειδικός , αλλά πιστεύω ότι ζούμε μια παγκόσμια απειλή. Και δεν είναι από αδιαφορία ο κόσμος που δεν αντιδρά – κι εγώ μέσα. Είναι από φόβο ότι είναι χαμένα και όπως και να κινηθεί πάλι θα την πληρώσει».

Όποτε πάντως το κοινό της την αναζητά στο καμαρίνι «η κουβέντα πηγαίνει στην κατάσταση που επικρατεί. Υπάρχει απογοήτευση. Ανεξαρτήτως κόμματος! Οι γενιές μας κάτι ζήσαμε, όχι καλύτερα! Αλλά ζήσαμε μια ελπίδα ότι έχει νόημα να αγωνιστείς για κάτι. Να μην ξεπουληθείς. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα».

Οι γενιές μας κάτι ζήσαμε, όχι καλύτερα! Αλλά ζήσαμε μια ελπίδα ότι έχει νόημα να αγωνιστείς για κάτι. Να μην ξεπουληθείς. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα

Ενδεικτικό της μεγάλης κρίσης θεωρεί το ότι οι ταξιτζήδες τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν την κερνάνε την κούρσα.«Οι ταξιτζήδες είναι σε μεγάλο φτύσιμο για τα πάντα. Και μου λένε τα χειρότερα . Εχω συναντήσει έναν μόνο πολύ μαχητικό ταξιτζή, που ήταν ΚΚΕ. Το χώρο τους κάνει θραύση η ΧΑ.Το θέμα της ΧΑ και του Φασισμού στην Ευρώπη είναι τεράστιο».

Την ίδια πάντως Χρυσαυγίτες την έχουν απειλήσει:« Μου παράγγειλαν «για κλείσ’το το στόμα σου!». Αλλά όχι δεν το κλείνω το στόμα!Τουλαχιστον το στόμα πρέπει να το κρατήσουμε ανοικτό».

Πέντε δεκαετίες θέατρο, τηλεόραση και σινεμά

Πέντε δεκαετίες γεμάτες θέατρο, τηλεόραση, σινεμά. Η δουλειά στην οποία αφοσιώθηκε την έχει ανταμείψει; «Κάποια χρήματα έβγαλα και πήρα δυο σπίτια. Πληρώνω βεβαίως ΕΝΦΙΑ. Μπορώ και πληρώνω. ‘Οταν δεν θα μπορώ πια, αν ζήσω πολλά χρόνια, δεν θα πληρώνω . Ε, τότε ας έρθουν να με βάλουν μέσα. Είμαι έτοιμη! Μιλάω ειλικρινά . Είμαι ηλικιωμένος άνθρωπος, έχω ζήσει πολλά, και δύσκολα και ωραία, το παιδί μου είναι γερό, έχει μεγαλώσει !Μέσα να με βάλουν! Δεν θα τραβήξω κανένα ζόρι !»

«Καβάτζα οικονομική δεν έχω»« πρόσθεσε. «Πρέπει να δουλεύω. ‘Εχω μια συνταξη που έχει πετσοκοπεί και δεν μπορώ να ζήσω, γιατί μας τσακίζουν και φόροι και ΕΝΦΙΑ πρέπει να δουλεύω. Επίσης έχω ανθρώπους δικούς μου που στηρίζονται σε μένα».

Αποφεύγει να σχολιάσει τις καταγγελίες του χώρου της για μεγάλους θεατρικούς επιχειρηματίες. «Εμείς ευθυνόμαστε!Για το Σωματείο Ηθοποιών δεν θέλω να μιλήσω γιατί θα με πουν πάλι αναρχοαυτόνομη», υποστηρίζει .« Μια με σβήνανε, μια με ξαναγράφανε! Αλλά δεν έκανε ποτε καλή δουλειά, γιατί πάλι όλα παίζονται σε επίπεδο εξουσίας .Και δεν ενδιαφέρεται για ένα κλάδο με 98% ανεργία».

«Είναι μια σχιζοφρένεια», συνεχίζει. «Είναι η αδιαφορία των ανθρώπων που δουλεύουν χρόνια, έχουν μια ιστορία, έχουν γίνει ονόματα. Αλλά δεν ξέρουν στο υπουργείο Πολιτισμού και Εργασίας τι γίνεται; Όχι τώρα, χρόνια! ».

Έπαιζα ήδη 24 χρόνια στο θέατρο και είχα κι ένα όνομα καλής ηθοποιού. Με τις Τρεις Χάριτες απέκτησα όμως διαπραγματευτική ικανότητα . Το κασέ μου ανέβηκε

Προσπαθώντας να βάλει, μετά από χρόνια, τις «Τρεις Χάριτες» , στην «πραγματική τους σημασία», αυτό που τους χρεώνει είναι, όπως είπε στο στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7, η αναγνωρισιμότητα. «Γιατί έπαιζα ήδη 24 χρόνια στο θέατρο και είχα κι ένα όνομα καλής ηθοποιού. Απέκτησα όμως διαπραγματευτική ικανότητα . Το κασέ μου ανέβηκε. Από την άλλη είχα μια μεγάλη χαρά που το έκανα, γιατί πέρναγα ωραία, γελάγαμε».

Ακολούθησε το δρόμο του θεάτρου ενώ ο« πατέρας μου ήθελε να γίνω τραγουδίστρια ». Στα 11 της έπαιξε σε μια ερασιτεχνική παρασταση, στο «Νευρικό κύριο» του Ψαθά. « Ήμουνα ένα κοριτσάκι μισοριξιά, αδυνατούλι, και μόλις τελείωσε η παράσταση είπα στον πατέρα μου «θέλω να γίνω ηθοποίος». Δεν το’ χω μετανιώσει .Μας βοηθά το θέατρο, είναι ένα είδος ανάλυσης. Απλά πάλι χάλια είμαστε, δεν βελτιωνόμαστε».

Το θέατρο με ισορροπεί

Ο απολογισμός 53 χρόνων στο θέατρο είναι ωστόσο θετικός ; «Το θέατρο με ισορροπεί, με κάνει χαρούμενη,δημιουργική. Δεν πιστεύω ότι είμαι τίποτα διαφορετικό από τους άλλους ανθρώπους . ‘Εχω το προνόμιο να κάνω τη δουλειά που αγαπώ. Δεν την ψώνισα ποτέ!Αυτό είναι απολύτως βέβαιο!».

Από τις 11 Μαίου θα πρωταγωνιστεί στον «Ουρανό Καρακόκκινο» της Λούλας Αναγνωστάκη (σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο θέατρο Σταθμός). «Κάτι έχω κατακτήσει, αλλά αν πάω σε κάτι καινούριο, όπως τώρα η Λούλα, αισθάνομαι σαν να έχω βγάλει μόλις τη σχολή, είναι σα να κάνω το πρώτο μου βήμα»».

Δεν νομίζω ότι ήμουνα και η καλύτερη μητέρα

Στη δουλειά τα κατάφερε. Στη ζωή; Αγαπήθηκε, αγάπησε; «’Εχω πολύ αγαπηθεί και αγαπήσει και από σπουδαίους ανθρωπους, δεν μπορώ να ζυγιάσω τι είναι περισσότερο . Αλλά αν με έχουν αγαπήσει πιο πολύ δεν την αξίζω τόση αγάπη γιατί είμαι δύσκολος άνθρωπος στην καθημερινότητά ,ασυμβίβαστος, απόλυτος, δεν βάζω νερό στο κρασί μου .Κι αυτό δεν μου έχει κανει καλό, δεν έχω μια φίλη συνάδελφο, αυτό κάτι λέω».

Ως μάνα δεν τα κατάφερε; «Ε, δεν νομίζω ότι ήμουνα και η καλύτερη μητέρα, από αγάπη φουλ, αλλά δεν ήμουνα η ψώνιο ελληνίδα μάνα. Νοικοκυρά είμαι όμως πολύ, με κοροϊδεύουν, και νοικοκυρά και μαγείρισσα μέχρι φανατικού σημείου. Σπεσιαλιτέ μου, τα γεμιστα, η φασολάδα, το γιουβέτσι ».

Σε λίγο καιρό θα γίνει γιαγιά: « Η κόρη μου που τώρα είναι σε ενδιαφέρουσα και κάνει το εγγόνι μας πιστεύω είναι διχασμένη που το κάνει . Αξίζει αυτόν κόπο για μια ζωή που την έχουμε και είναι μικρή να είσαι διχασμένος αν θα φέρεις παιδί στον κόσμο; Αυτό λέει και ο Παπαδιαμάντης. Είμαι πάντως ευτυχισμένη που θα γίνω γιαγιά».

Η σχέση της με το χρόνο φαίνεται να είναι ισορροπημένη. Το επιβεβαιώνει. «Με το χρόνο δεν έχω πρόβλημα, γιατί είμαι πολύ καλά. Με το θάνατο έχω πρόβλημα τεράστιο άλυτο», εξομολογείται. «Δεν μπορώ να το διαχειριστώ όσο μυαλό και να έχω όση διαδρομή και να έχω κάνει, όσο δυνατός άνθρωπος και να λέω ότι είμαι, δεν μπορώ! Θέλει μια σοφία που δεν κατάφερα να αποκτήσω. Αγαπάω πολύ τον εαυτό μου, χωρίς να είμαι εγωπάθης και εγωκεντρική. Ισως να δίνω πολύ μεγαλύτερη αξία στον εαυτό μου από όση έχει ».

Σε τι πιστεύετε , κυρία Μεντή;

Πιστεύω στο μυαλό, στις ευαισθησίες του ανθρώπου, στο ότι έχει δυνάμεις που δεν τις ξέρει ούτε ο ίδιος.Πρέπει να τις βρει, πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του. Στον άνθρωπο πιστεύω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα