Τα “παιχνίδια” Ερντογάν στο Αφγανιστάν: Η συμφωνία αλά Λιβύη και το προσφυγικό

Τα “παιχνίδια” Ερντογάν στο Αφγανιστάν: Η συμφωνία αλά Λιβύη και το προσφυγικό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ως ευκαιρία για την Τουρκία βλέπει την επόμενη μέρα της κρίσης στο Αφγανιστάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου και οι αρνήσεις του Τσαβούσογλου.

Σε κάθε διεθνή κρίση που λαμβάνει χώρα κοντά ή σχετικά κοντά στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει σαφή ρόλο για τη χώρα του.

Η κρίση στο Αφγανιστάν μετά την πλήρη επικράτηση των Ταλιμπάν και τη φυγή των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων άνοιξε νέο πεδίο συνεργασίας για την τουρκική εξωτερική πολιτική, αυτή τη φορά με τα νέα “αφεντικά” του Αφγανιστάν.

Ο Ερντογάν χωρίς περιστροφές τόνισε ότι η Τουρκία επιδιώκει μία συμφωνία αλά Λιβύη με το Αφγανιστάν, συμφωνία δηλαδή που θα επιτρέπει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων (στην Καμπούλ κατά κύριο λόγο) στην επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν.

“Εμείς θέλουμε να λύσουμε προβλήματα, οπότε γιατί να μην υπογράψουμε μία τέτοια συμφωνία” διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος ξέρει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες για τη χώρα του σε μία σειρά από τομείς. Ενας από αυτούς είναι και το εμπόριο όπλων.

Συνεχίζει τις αρνήσεις ο Τσαβούσογλου αλλά…

Την ίδια ώρα πάντως που ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει αυτό το παιχνίδι, η Τουρκία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο πιθανό μεταναστευτικό βάρρος που μπορεί να προκύψει από την αφγανική κρίση.

«Εμείς ως Τουρκία, έχουμε εκτελέσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες μας όσον αφορά το μεταναστευτικό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας μετά τη συνάντησή τους την Κυριακή. «Αποκλείεται να αναλάβουμε ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος», πρόσθεσε.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Ευρώπη, αλλά και οι όμορες χώρες του Αφγανιστάν, θα επηρεαστούν αν οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν μετατραπούν σε κρίση και ότι όλοι θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τη συριακή προσφυγική κρίση.

Ο Μάας από την πλευρά του ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ευγνώμων προς την Τουρκία επειδή προσφέρθηκε να συνεχίσει να βοηθά στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να την στηρίξει οικονομικά και σε τεχνικό επίπεδο.

Είναι βέβαια πολύ πιθανό η άρνηση Τσαβούσογλου να εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο παιχνίδι τακτικής της Τουρκίας έτσι ώστε να εξασφαλίσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από αυτή του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε μία πιθανή παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την παροχή κεφαλαίων στη χώρα για τη διαχείριση των νέων προσφυγικών ροών όσο και αν αυτή τη στιγμή ο Τσαβούσογλου ξορκίζει αυτό το ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα