Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης
Ο Βάσος Καραγιώργης στις ανασκαφές στην Αρχαία Σαλαμίνα το 1966 Department of Antiquities Cyprus

Ο βραβευμένος Κύπριος αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης, που ταύτισε το όνομά του με τις ανασκαφές στην Αρχαία Σαλαμίνα, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο σπουδαίος Κύπριος αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης.

Ο εκλιπών ταύτισε το όνομά του με τις ανασκαφές στην Αρχαία Σαλαμίνα, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο, μια παρακαταθήκη ιστορίας και πολιτισμού στις επόμενες γενιές.

Ποιος ήταν ο Βάσος Καραγιώργης

Ο Βάσος Καραγιώργης γεννήθηκε το 1929 στο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Τις γυμνασιακές σπουδές του τις πραγματοποίησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια έλαβε υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κλασική Αρχαιολογία και στο Ινστιτούτο της Αρχαιολογίας του ίδιου ιδρύματος Πρακτική Αρχαιολογία. Το 1952 διορίστηκε Βοηθός Έφορος του Κυπριακού Μουσείου και το 1957 έλαβε το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το 1963 διορίστηκε Διευθυντής Αρχαιοτήτων στην Κύπρο. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1989. Από το 1968 έως το 1971 δίδαξε μαθήματα αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στον Καναδά. Δίδαξε επίσης σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια ως Visiting Professor σε κολέγια της Οξφόρδης ως Visiting Fellow και ως Directeur d’ Etudes της Ecole des Hautes des Etudes στη Σορβόννη. Από το 1974 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών. Είχε τιμηθεί με το Παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής από τη Γαλλική Κυβέρνηση, με το Παράσημο Αξίας Πρώτης Τάξεως από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Αρχαιολογικό έργο

Από το 1952 έως το 1973 πραγματοποίησε ανασκαφές στο χώρο του σταδίου, γυμνασίου, θεάτρου και αμφιθεάτρου και της νεκρόπολης της Σαλαμίνος της Κύπρου, ενώ από το 1962 μέχρι το 1981 στο αρχαίο Κίτιο. Επίσης πραγματοποίησε ανασκαφές στις θέσεις Παλαιόκαστρο, Πεντάγυα, Πύλα και Κοκκινόγκρεμος. Ο Καραγιώργης υπήρξε διοργανωτής συνεδρίων και συμποσίων αρχαιολογίας στην Κύπρο κατά τα έτη 1972, 1978, 1985 και 1986.

Συλλυπητήρια από την Λ. Μενδώνη

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Β. Καραγιώργη εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

“Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου, οραματιστή αρχαιολόγου, ενός σημαντικού ανθρώπου. Με το ανασκαφικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, επί επτά δεκαετίες, ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης προήγαγε την έρευνα και δίδαξε με βαθιά γνώση και επιστημονική ηθική. Με όποια θέση κατείχε στη μακρά σταδιοδρομία του, ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου, ο Βάσος Καραγιώργης είχε ως πρωταρχικό μέλημα την προβολή και την ανάδειξη σε όλο τον κόσμο, της Κυπριακής Αρχαιολογίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το όνομά του. Η ανασκαφή της Αρχαίας Σαλαμίνας, που έφερε στο φως το Θέατρο, τη Βασιλική Νεκρόπολη, ευρήματα της «ομηρικής» περιόδου, οφείλεται σε εκείνον, στο πάθος και στη συστηματική του μελέτη, την οποία δεν σταμάτησε ακόμη και λίγο πριν το τέλος.

Αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαιολογία, έχοντας δίπλα του την σύζυγό του, τη συγγραφέα, ερευνήτρια και αρχαιολόγο Ζακλίν Καραγιώργη-Ζιράρ. Ο Βάσος Καραγιώργης έλεγε για την Αρχαιολογία ότι «μια ζωή είναι πολύ σύντομη για να εμβαθύνει κανείς σ’ αυτή την επιστήμη, η οποία εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων από την εποχή που εμφανίστηκαν ως σήμερα. Είναι η ιστορία της ζωής». Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, τον ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερε. Για το σπουδαίο έργο του, την ευγένεια, τη σοφία του. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους οικείους του”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα