Cumhuriyet: “Το Ιράν εκμεταλλεύεται τους Αφγανούς μετανάστες σε βάρος της Τουρκίας- Και Ταλιμπάν ανάμεσά τους”

Cumhuriyet: “Το Ιράν εκμεταλλεύεται τους Αφγανούς μετανάστες σε βάρος της Τουρκίας- Και Ταλιμπάν ανάμεσά τους”
Αφγανοί πρόσφυγες στην Τουρκία 2021 Emrah Gurel / Associated Press

Η Cumhuriyet κάνει λόγο για "κρυμμένους Ταλιμπάν" ανάμεσα στους χιλιάδες Αφγανούς που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας, αναφέροντας ότι το Ιράν χρησιμοποιεί τους μετανάστες και πρόσφυγες σε βάρος της Τουρκίας.

Για αρκετά μέλη των Ταλιμπάν μεταξύ των 300.000 Αφγανών προσφύγων που βρίσκονται στο Ιράν και επιχειρούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα κάνει λόγο μέσο της Τουρκίας.

Η Cumhuriyet, επικαλούμενη ιρανικές πηγές, αναφέρει σε δημοσίευμα της Κυριακής, ότι οι ιρανικές αρχές συνεργάζονται με διακινητές στα σύνορα, τα οποία και κρατούν αφύλαχτα, διευκολύνοντας έτσι την εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία.

“Το Ιράν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες σε βάρος της Τουρκίας, περιορίζοντας έτσι τους ελιγμούς της στο Αφγανιστάν”, δήλωσε δημοσιογράφος στο εν λόγω τουρκικό Μέσο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Αφγανοί περνούν νόμιμα στο Ιράν και στη συνέχεια προωθούνται προς την Τουρκία, με την είσοδό τους στη χώρα ωστόσο “να μην καταγράφεται” σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο.

Κάθε βίντεο που ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει 100 μετανάστες να περνούν ταυτόχρονα στην Τουρκία, συγκλονίζει την πολιτική της Άγκυρας. Το Ιράν το γνωρίζει πολύ καλά αυτό”, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε πως “Το Ιράν συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν, διατηρώντας τους μετανάστες έτοιμους να προωθηθούν στην Τουρκία».

Ένας άλλος Ιρανός δημοσιογράφος υποστήριξε στην ίδια εφημερίδα ότι, βασική επιδίωξη της χώρας είναι να μειώσει τον αφγανικό πληθυσμό της, χρησιμοποιώντας παράλληλα τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης σε βάρος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα