Βόρειοι και νότιοι “σφάζονται” για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Αβραμόπουλου
Ο απερχόμενος Έλληνας Επίτροπος, κατά κοινή ομολογία, κράτησε ψηλά τις αξίες που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα οι ξενοφοβικοί να θέλουν τη ρεβάνς, με πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους. Το πρόβλημα Σαλβίνι και η δύσκολη απόφαση της Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, που με την επιλογή του προσώπου που θα επιλέξει για Επίτροπο Μετανάστευσης θα σηματοδοτήσει και την πολιτική της νέας Επιτροπής στο θέμα.
- 29 Ιουλίου 2019 07:22
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και να επεδίωκε μια δεύτερη θητεία -που δεν την επεδίωξε- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είχε και πάλι το “υπουργείο” Μετανάστευσης. Εάν προτεινόταν εκ νέου για Επίτροπος, με βάση και το καλό όνομα που έχει δημιουργήσει στις Βρυξέλλες, θα ελάμβανε ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, θα διεκδικούσε πιθανόν και αντιπροεδρία, το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και της Ασφάλειας όμως δεν θα το ελάμβανε εκ νέου, αφού ο Κανονισμός της Κομισιόν απαγορεύει μια δεύτερη θητεία στο ίδιο πόστο.
Ο έλληνας Επίτροπος, κατά κοινή ομολογία όλων πλην των ακραίων στοιχείων, διαχειρίστηκε το πλέον κρίσιμο (όπως εξελίχθηκε) χαρτοφυλάκιο της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώτον με αποτελεσματικό τρόπο και δεύτερον, σώζοντας τις αξίες που οφείλει να έχει η Ευρώπη για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Και όλα αυτά, μέσα από αρκετά αντίξοες συνθήκες που δημιουργούσαν κυρίως οι ακροδεξιές δυνάμεις, με την Ευρώπη να είναι απροετοίμαστη για το μέγεθος του προβλήματος και με τους πολέμους και τις επεμβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο να δημιουργεί όλο και νέες συνθήκες έντασης. Ο έλληνας Επίτροπος, στις πού δύσκολες συνθήκες, με χώρες-μέλη να προκρίνουν απολύτως ακροδεξιές θέσεις, κράτησε με τις πολιτικές επιλογές του (ασχέτως αν κάποιοι θα ήθελαν ακόμα περισσότερα) μια στάση που, μεταξύ άλλων, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, “φρέναρε” την ακροδεξιά.
Με το τέλος της θητείας Αβραμόπουλου, οι Βόρειες χώρες εκτιμούν πως ήρθε η ώρα της ρεβάνς (!) στην μεταναστευτική πολιτική, πως ήρθε η ώρα των αλλαγών και διεκδικούν να λάβει μια από αυτές το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, Ασύλου και Ασφάλειας. Οι χώρες του Βίζεγκραντ, η Ολλανδία, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες (που κάποιες απ’ αυτές έχουν απεμπολήσει πλήρως τον παλιό, ονομαστό, ανεκτικό χαρακτήρα τους) επιδιώκουν να λάβουν το χαρτοφυλάκιο που είχε έως τώρα ο έλληνας Επίτροπος, και δίνουν σφοδρή μάχη στο παρασκήνιο γι’ αυτό, πιέζοντας την νέα Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν.
Το χαρτοφυλάκιο, όμως, διεκδικούν και οι χώρες του νότου, που επιθυμούν μια πολιτική που δεν θα σηκώνουν μόνο οι ίδιοι το κύριο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.
Οι νότιες χώρες, ωστόσο, έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Η Ρώμη, μέσω του ισχυρού άνδρα Ματέο Σαλβίνι, μάλλον συμπαρατάσσεται με τις χώρες του Βίζεγκραντ και τις άλλες χώρες του βορρά με την αντιμεταναστευτική πολιτική, δίνουν ωστόσο τη δική τους μάχη.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάντως, με το πρόσωπο που θα επιλέξει για διάδοχο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ασφαλώς και θα δώσει το στίγμα της για τη μεταναστευτική (ή …αντιμεταναστευτική) πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αίσθηση προκαλεί η απόφαση Αναστασιάδη
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε στις Βρυξέλλες η απόφαση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να μην προτείνει εκ νέου για Επίτροπο τον Χρήστο Στυλιανίδη, αλλά την βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου. Ο Χρ. Στυλιανίδης, πάντως, είχε πραγματοποιήσει πολύ καλό όνομα στην Επιτροπή, διαχειριζόμενος το χαρτοφυλάκιο για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων και όλοι ανέμεναν ότι όχι απλώς θα προταθεί εκ νέου, αλλά και ότι θα ελάμβανε ένα πολύ ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο. Πηγές από τη Λευκωσία επιμένουν πως ο Χρ. Στυλιανίδης πλήρωσε την υπόθεση με τις “χρυσές βίζες”, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και το επαγγελματικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Χρ. Στυλιανίδης στην υπόθεση αυτή “κατηγορείται” ότι δεν κάλυψε τον Κύπριο Πρόεδρο…