Κορονοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το φθινόπωρο

Κορονοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το φθινόπωρο
Εσωτερικό νοσοκομείου. Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Ανησυχία για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας προκαλεί η αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων. Οι αναταράξεις από την αναστολή εργασίας υγειονομικών και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας , με την ταχύτατη αύξηση των εισαγωγών αλλά και των διασωληνωμένων να δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση και να προετοιμάζει το έδαφος για ένα ακόμα δύσκολο φθινόπωρο.

Οι αντοχές του ΕΣΥ ήδη δοκιμάζονται, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να θέτει σε αναστολή υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται δημιουργεί κενά στα νοσοκομεία της χώρας και φέρνει ξανά στο τραπέζι το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόσο στους υγειονομικούς όσο και σε άλλες ομάδες εργαζομένων του δημοσίου και όχι μόνο τομέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τοποθετήθηκε σχετικά, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “ο εμβολιασμός εκτός από χρήσιμος για όποιον εργαζόμενο σε νοσοκομείο, από γιατρό έως οποιαδήποτε θέση, καθώς όλοι είναι εκτεθειμένοι σε τέσσερις φορές περισσότερο κίνδυνο από ότι ο απλός άνθρωπος, ειδικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, θα πρέπει να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα πολύπλοκο και δύσκολο φθινόπωρο, αν μου επιτρέπετε να κάνω μια μικρή πρόβλεψη με την ελπίδα να διαψευστώ, είναι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εργάζονται στα νοσοκομεία, ώστε η 1η Σεπτεμβρίου να βρει σε ομαλότητα το όλο σύστημα”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ανέφερε πως για το 92% των υγειονομικών ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι αυτονόητος, ωστόσο δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως υπάρχει ένα επαρκές μειοψηφικό ποσοστό εργαζομένων που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολίασε πως το ΕΣΥ το περιμένει μια αρκετά δύσκολη περίοδο, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει, υπογραμμίζοντας πως “το λογικό είναι να περιμένουμε πως η πανδημία θα μας δώσει μεγαλύτερους αριθμούς και νοσηλευομένων, διασωληνωμένων, απωλειών αλλά και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Σημασία έχει όμως το να δούμε πώς νοσούν αυτοί που ανιχνεύονται θετικοί. Αν νοσούν ελαφρά, όπως κατά κανόνα νοσούν οι εμβολιασμένοι, τότε δεν τίθεται πρόβλημα”.

Σε ερώτηση επίσης, για το αν πιστεύει πως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε άλλες ομάδες εργαζομένων, παράλληλα με τους υγειονομικούς, ώστε να στηθεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε πως “το τείχος ανοσίας κάθε φορά που η μετάλλαξη γίνεται μεταδοτικότερη, ανεβαίνει το αναγκαίο ύψος του. Οι ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να το κάνουν κυρίως για να μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους. Μια τέτοια ομάδα είναι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία. Δεν καλούνται να εμβολιαστούν για να χτίσουν το τείχος, το κάνουν για να μπορούν να είναι υγιείς και να μην αποτελούν υπερμεταδότες στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για να τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αν αυτό πρέπει να γίνει και σε άλλες ομάδες, λόγω της φύσης της εργασίας τους, αυτό το εκτιμούν όσοι διαχειρίζονται αυτές τις ομάδες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα