Σταθερές οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Σταθερές οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα
Φαρμακείο εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού Eurokinissi

Αντιβιοτικά, εμβόλια και χημειοθεραπείες εξακολουθούν να λείπουν από τη φαρέτρα των γιατρών. Και γι' αυτό δεν "ευθύνεται" ο κορονοϊός

Περί τα 130 φαρμακευτικά σκευάσματα και εμβόλια φαίνεται να απουσιάζουν από την ελληνική αγορά, όπως καταδεικνύει και η σχετική λίστα του ΕΟΦ η οποία δημοσιεύτηκε την Πρωταπριλιά. Μάλιστα μεταξύ αυτών διαπιστώνει κανείς πως πέρα από τις δυστυχώς «συνηθισμένες» ελλείψεις από χημειοθεραπευτικά φάρμακα, υπάρχει και έλλειψη, σε αντιβιοτικά σκευάσματα και εμβόλια. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ δεν κωφεύει, όμως καλύπτει τις ανάγκες πίσω από το διακύβευμα της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς οι ελλείψεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι οι συνηθισμένες τις οποίες καταγράφουν πλέον μήνες τα φαρμακεία και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση αυτών λόγω κορονοϊού. Ελλείψεις σχετιζόμενες με τον κορονοϊό δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα, αναφέρει εκπρόσωπος μεγάλης φαρμακαποθήκης.

«Θα αρχίσουν να φαίνονται από το καλοκαίρι και μετά γιατί τότε θα τελειώσουν τα αποθέματα των πρώτων υλών των δραστικών ουσιών, επειδή τα εργοστάσια στην Κίνα δεν έκαναν παραγωγή πρώτων υλών στο τρίμηνο που μας πέρασε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι διαπιστώθηκε «εκρηκτική – παράλογη ζήτηση φαρμάκων τον Μάρτιο από το κοινό ( και τους φαρμακοποιούς ) η οποία οδήγησε τις εταιρίες αφενός σε απρόσμενη εξάντληση αποθεμάτων αφετέρου σε ελεγχόμενη διανομή λόγω της μείωσης των αποθεμάτων αυτών.

Σύμφωνα πάντως με την υπηρεσία Weekly Data της IQVIA, την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου (16/03 – 22/03) όλες οι προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων παρουσίασαν μείωση σε πωλήσεις τεμαχίων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (09/03 – 15/03), όμως σημειώνουν σημαντική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα:

Φάρμακα: +37% (+3,1 εκ. τμχ.)

OTC: +108% (+2,2 εκ. τμχ.)

Καλλυντικά: +20,8% (+138 χιλ. τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -1,9% (-1.500 τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +20,6% (+82 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2019 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Καρδιολογικών (C0) η οποία αυξάνεται κατά +27,4% (+507 χιλ. τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα (02) αυξάνονται κατά +201% (+1,4 εκ. τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα προϊόντα Υγιεινής Χεριών (85F) αυξάνονται κατά +1,222% (+109 χιλ. τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, η κατηγορία των Ενεργειακών Ποτών / Sports Drinks (36D) μειώνεται κατά -39,8% (-1.725 τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, τα Γάντια (57C) αυξάνονται κατά +784,3% (+72 χιλ. τμχ.)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα