Καρφιά Γεννηματά για ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Καρφιά Γεννηματά για ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ezequiel Scagnetti

Όχι σε ευκαιριακές συμμαχίες στις ευρωεκλογές είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στην ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών στην ευρωβουλή. Κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι συγκυβερνά με τον "ακροδεξιό Καμμένο" και πως έχει δήθεν αριστερό προσωπείο.

Με τη συνεργασία Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατων – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές διαφώνησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η κ.Γεννηματά άφησε αιχμές τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά των Ευρωπαίων συντρόφων της. Συμφώνησε με την ανάγκη ενός μετώπου προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη κατά της ακροδεξιάς, δήλωσε όμως ότι δεν πρέπει να γίνουν ευκαιριακές συμμαχίες.

Κατηγόρησε εξάλλου τον κ.Τσίπρα ότι συγκυβερνά με τον “ακροδεξιό Καμμένο” και πως έχει δήθεν αριστερό προσωπείο, ενώ διεκδικησε για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ το ρόλο του εκφραστή της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

“Το Κίνημα Αλλαγής είναι η παράταξη που εκφράζει στην Ελλάδα τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (με κορμό το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του PES), της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Είναι η παράταξη που διαχρονικά απέδειξε με πράξεις ότι πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, την προοδευτική-δημοκρατική-κοινωνική Ευρώπη, η παράταξη που έφερε, κράτησε και θέλει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Που δεν λέει άλλα στις Βρυξέλλες και άλλα στην Αθήνα….”είπε ξεκινώντας την ομιλία της η κ.Γεννηματα με νόημα.

Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές κρίσιμες για την Ευρώπη και πρόκληση για το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

“Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά και στον λαϊκισμό.

Η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, η αστάθεια στον Ευρωπαϊκό περίγυρο, η υπονόμευση του πολυμερούς διεθνούς συστήματος, ανοίγουν τον δρόμο σε απόψεις που αμφισβητούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης”, τόνισε και προσθεσε:

“Οφείλουμε να ανοίξουμε μέτωπο στις πολιτικές τύπου Όρμπαν, αλλά και σε όλες τις ακροδεξιές πολιτικές στην Ευρώπη. Τώρα και όχι αύριο, πριν είναι αργά! Είναι η ώρα και η ευκαιρία της Σοσιαλδημοκρατίας. Αρκετά με την παρακμή.”

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εκτίμησε ότι: “Η μετατόπιση της άσκησης οικονομικής πολιτικής προς την ελεύθερη αγορά που υιοθετήθηκε εύκολα από ηγεσίες και κόμματα , συρρίκνωσε το ιδεολογικό υπόβαθρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το κράτος πρόνοιας δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους εργαζόμενους που ‘εκτέθηκαν’ στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στον ακραίο εθνικισμό, ούτε ο λαϊκισμός, η αμφισβήτηση των Δημοκρατικών θεσμών και των ανοιχτών κοινωνιών. Αυτοί που δήθεν εμφανίζονται ως προστάτες των λαϊκών τάξεων, απειλούν τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, και την προοπτική της προόδου. Υψώνουν τείχη και αποκλεισμούς. Θέλουν να μας γυρίζουν στους «δαίμονες του παρελθόντος» , που προκάλεσαν τόσα δεινά στην Ευρώπη!

Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ποτέ μια «Σκοτεινή Ήπειρος». Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ο χώρος της δημοκρατίας, της ανοιχτής κοινωνίας και του ανθρωπισμού.

Εμείς οι προοδευτικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις έχουμε την μέγιστη ευθύνη να κινητοποιηθούμε. Να προστατεύσουμε την δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις, τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.”

Σημείωσε πως: “Η ακροδεξιά είναι η απειλή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οι πολιτικές που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή δεξιά, που της επέτρεψαν να βγει στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και οι ιδεολογικές μας διαφορές με την ευρωπαϊκή δεξιά και τις συντηρητικές πολιτικές πρέπει να γίνουν και πάλι ισχυρές και διακριτές. Θόλωσαν επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.Αυτό πληρώνουμε οι σοσιαλδημοκράτες σήμερα. Ο λογαριασμός από τους πολίτες έρχεται σε μας.

Είναι η ώρα επομένως για μια αποφασιστική αλλαγή «ρότας». Για ένα νέο ξεκίνημα.”

Στη συνέχεια άφησε αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με τον τερματισμό του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα. Αλλά ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.”

Κατά την κ.Γεννηματα:

“H Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος.

Δεν χρειάζεται άλλο τις de facto συντηρητικές πολιτικές, τον λαικισμό και την δημαγωγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ούτε τη συντηρητική επιστροφή της ΝΔ. Οι πολιτικές και των δύο είναι εξίσου επικίνδυνες για την Ελληνική Κοινωνία.

Χρειάζονται προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που το κόμμα μου, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, έχει επεξεργασθεί και παρουσιάσει.

Και θα επιδιώξει την εφαρμογή του μετά τις εθνικές εκλογές μέσα από την προώθηση μιας στρατηγικής εθνικής ενότητας και εθνικής συνεννόησης.”

Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέληξε:

“Ναι είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο συνεργασίας, ένα ισχυρό Προοδευτικό Μέτωπο Αλλαγής, στην Ευρώπη. Χρειάζονται συνεργασίες. Αλλά με αρχές και αξίες.

Συνεργασίες με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις.

Όχι με σκοπιμότητες και λογικές «αριθμών». Οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που πιστεύουμε στην πράξη.

Να έχουν πραγματικά προοδευτική agenda και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο.

Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα.

Να εφαρμόζεις «πιστά» συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι.

Όχι λοιπόν σε ευκαιριακές συμμαχίες με τη σκέψη μόνο στους αριθμούς.

Ναι στις ειλικρινείς σοσιαλδημοκρατικές, προοδευτικές συνεργασίες της προόδου και της δημοκρατίας.

Για μια αυθεντικά προοδευτική Ευρωπαϊκή agenda.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα