Τιτανικός: Τέσσερις εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας για το ναυάγιο

Τιτανικός: Τέσσερις εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας για το ναυάγιο
Καρτ Ποστάλ με τον Τιτανικό Associated Press / RR Auction

Σαν σήμερα πριν από 109 χρόνια, σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της σύγχρονης ιστορίας, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 1.500 άτομα. Κάποιοι δεν το πίστεψαν ποτέ.

Ο Τιτανικός ήταν Βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 14 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη. Μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα.

Ανάμεσα σε όσους χάθηκαν, μετανάστες από την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο υπερωκεάνιο προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη και μια καινούρια ζωή στη ‘’Γη της Επαγγελίας’’.

Ακόμη και σήμερα, 100 και πλέον χρόνια μετά το ναυάγιο, ο Τιτανικός συνεχίζει να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί ουκ ολίγες θεωρίες συνομωσίας γύρω από το πιο διάσημο πλοίο όλων των εποχών.

1. Ο J.P. Morgan σχεδίαζε να σκοτώσει τους αντιπάλους του

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο εκατομμυριούχος τραπεζίτης Τζ. Π. Μόργκαν σχεδίαζε τη βύθιση του Τιτανικού για να σκοτώσει τους αντιπάλους εκατομμυριούχους Jacob Astor, Isidor Straus και Benjamin Guggenheim, που χάθηκαν στο πλοίο.

Η θεωρία σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του «Τιτανικού», Τζ. Π. Μόργκαν, επρόκειτο να συμμετάσχει στο παρθενικό ταξίδι του πλοίου αλλά ακύρωσε το εισιτήριό του την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι ο Morgan ήθελε να τους σκοτώσει επειδή αντιτάχθηκαν στη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αν και ο Astor και ο Guggenheim δεν φαίνεται να είχαν λάβει ξεκάθαρη θέση γι’ αυτό το εγχείρημα. Από την άλλη πλευρά, ο Isidor Straus φαίνεται να στήριζε τη συγκεκριμένη ιδέα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 1913, ούτε ένα χρόνο δηλαδή από το ναυάγιο, δημιουργήθηκε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), με πρωτεργάτη φυσικά τον Μόργκαν.

Ο ιδιοκτήτης του «Τιτανικού», Τζ. Π. Μόργκαν

2. Ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε ποτέ

Οι άνθρωποι φαίνεται συχνά να προτιμούν μια καλή ιστορία ασφαλιστικής απάτης, οπότε ίσως δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι μία από τις πιο δημοφιλείς του Τιτανικού. Σε αυτή την περίπτωση, το υπερωκεάνιο που βυθίστηκε δεν ήταν ο αυθεντικός Τιτανικός, αλλά ένα ελαφρώς παλαιότερο «καμουφλαρισμένο» πλοίο της ίδιας εταιρείας. Ποιος ήταν ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο; Η ασφαλιστική απάτη.

Για να γίνουμε πιο σαφείς η εταιρεία White Star Line λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που είχε με την Cunard Steamship Company Ltd αποφάσισε να ναυπηγήσει τρία τεραστίων διαστάσεων πολυτελή πλοία. Έτσι λοιπόν κατασκεύασε τον Ολυμπιακό, τον Τιτανικό και τον Βρετανικό. Το πρώτο λοιπόν που βγήκε στα ανοιχτά ήταν ο Ολυμπιακός. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του, συγκρούστηκε με ένα πολεμικό πλοίο και η εταιρεία κρίθηκε υπεύθυνη για το γεγονός, σύμφωνα με τα δικαστήρια. Έτσι, ο «Ολυμπιακός» ήταν ασύμφορος πια για την White Star Line, καθώς το κόστος των επισκευών ήταν δυσβάσταχτο. Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη θεωρία, ο Τιτανικός έμεινε αβύθιστος και το πλοίο που «βαφτίστηκε» Τιτανικός, ήταν στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός.

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός επισκευάστηκε με σκοπό να βυθιστεί κάποια στιγμή εσκεμμένα, έτσι ώστε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αποζημιωθεί για την απώλειά της από την ασφαλιστική εταιρεία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Paul Burns, αντιπρόεδρος και επιμελητής των αξιοθέατων του Τιτανικού Μουσείου στο Μιζούρι και το Τενεσί, τονίζει πως η θεωρία με την ασφαλιστική απάτη «δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα».

Το πλοίο ''Ολυμπιακός''

3. Η κατάρα της μούμιας καταδίκασε τον Τιτανικό

Ένας από τους επιβάτες που βυθίστηκε μαζί με τον Τιτανικό ήταν ο William Stead, Βρετανός συντάκτης που είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ισχυριζόμενος ότι μια καταραμένη μούμια προκαλούσε μυστηριώδη καταστροφή στο Λονδίνο. Στο πλοίο του Τιτανικού, ο Stead επανέλαβε συνεχώς την ιστορία του για την κατάρα της μούμιας σε άλλους επιβάτες. Αφού βυθίστηκε το πλοίο, ένας επιζών μετέφερε την ιστορία του Stead στον κόσμο της Νέας Υόρκης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της τότε εποχής. Τον επόμενο μήνα, η εφημερίδα The Washington Post δημοσίευσε τον τίτλο: “Φάντασμα του Τιτανικού: Η εκδίκηση της μούμια Hoodoo ακολούθησε τον άνθρωπο που έγραψε την ιστορία του”.

Μερικοί συνδέουν την κατάρα της «μούμιας» με αιγυπτιακά αντικείμενα που η επιζών Μαργαρίτα Μπράουν πήρε μαζί της στον Τιτανικό για να την παραδώσει σε μουσείο στο Ντένβερ. Σε άλλες εκδοχές της ιστορίας, η μούμια ήταν στην πραγματικότητα στο Τιτανικό, επειδή το Βρετανικό Μουσείο την είχε πουλήσει σε έναν Αμερικανό που την ήθελε για την προσωπική του συλλογή.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη “γρουσούζικη μούμια” βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο και καμία μούμια δεν φορτώθηκε ποτέ στο πλοίο. Ήταν ένα παγόβουνο και όχι μια κατάρα, που βύθισε τον Τιτανικό.

Η ''μούμια του Τιτανικού''

4. Ο Jack Dawson είναι ο Jay Gatsby

Υπάρχει μια θεωρία στο διαδίκτυο ότι ο χαρακτήρας του Leonardo Di Caprio στον Τιτανικό και ο χαρακτήρας του στην ταινία ‘’The Great Gatsby’’ είναι το ίδιο πρόσωπο.

“Η ταινία είναι προφανώς ένα εναλλακτικό χρονικό πλαίσιο όπου επιβίωσε το ναυάγιο του πλοίου και συνέχισε να οικοδομεί μια ζωή για τον εαυτό του στην Αμερική σε μια προσπάθεια να επανενωθεί με την Rose”, γράφει ο Chris Lough στο Tor.com. Σίγουρα πρόκειται για επιστημονική φαντασία και φανταστική τοποθεσία. «Επιζεί, οικοδομεί τον εαυτό του σε μια παράσταση που παίζει στο πάρτι στην εποχή των τζαζ με την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί μια μέρα, αλλά θα καταλήξει να βρει αγάπη με μια άλλη γυναίκα, τη Daisy».

Επειδή πρόκειται για φανταστικούς χαρακτήρες στην ταινία, δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε. Θα σας αφήσουμε να αποφασίσετε μόνοι σας αν μπορεί ο Jack να είναι πραγματικά ο Great Gatsby.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα