Πώς ανοίγουν τα κλειδιά τις κλειδαριές

Πώς ανοίγουν τα κλειδιά τις κλειδαριές
Φωτογραφία αρχείου iStock

Ο μηχανισμός που επιτρέπει στο κλειδί να 'δουλέψει' μέσα στην κλειδαριά και πώς να προφυλαχθείτε.

O αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο Binghamton (στη Νέα Υόρκη), Scott Craver διδάσκει μάθημα ασφάλειας των υπολογιστών.

Στη διδακτέα ύλη υπάρχουν πληροφορίες για το πώς λειτουργούν οι κλειδαριές -όπως και για τους τρόπους που μπορούν να παραβιαστούν ή να σπάσουν. “Διδάσκω αυτό το μάθημα, επειδή οι κλειδαριές διδάσκουν σημαντικές αρχές για την ασφάλεια, γενικά” εξηγεί στο άρθρο του στο Conversation.

Πάμε λοιπόν, να δούμε πώς λειτουργούν τα κλειδιά

Οι κοιλότητες του κλειδιού Scott Craver

 

Αν κοιτάξετε προσεκτικά ένα κλειδί, θα δείτε στο επάνω άκρο να υπάρχουν πολλές σχηματισμένες κοιλότητες. Αν παρατηρήσετε πιο προσεκτικά και βάλετε από πάνω ένα χάρακα, θα δείτε ότι το κάτω μέρος αυτών των ανισοϋψών κοιλοτήτων έχουν τις ίδιες διαστάσεις και το ίδιο βάθος. Ο πυθμένας (βάθος) κωδικοποιεί μια ακολουθία που γίνεται αποδεκτή από την κλειδαριά -κάθε κοιλότητα συμβάλει ως μια αξία στο συνδυασμό.

Μέσα στην κλειδαριά υπάρχει ένας κύλινδρος: είναι το μέρος που κινείται, όταν βάζετε το κλειδί και το γυρίζετε. Μπορεί να γυρίσει μόνο εάν όλες οι κοιλότητες στο κλειδί έχουν το σωστό πυθμένα, για τη συγκεκριμένη κλειδαριά. Πώς όμως, εντοπίζει η κλειδαριά σας εάν οι κοιλότητες του κλειδιού έχουν το σωστό βάθος;

Μέσα στην κλειδαριά υπάρχουν κάθετοι άξονες -που τελειώνουν σε ελατήρια. Ο κάθε ένας βρίσκεται πάνω από κάθε κοιλότητα.

Σε κάθε άξονα υπάρχει ένα ζεύγος μεταλλικών πείρων που μπορούν να ‘γλιστρούν’ πάνω-κάτω, ελεύθερα.

Ανάλογα με το πού βρίσκονται οι πείροι, μπορούν να εμποδίσουν τον κύλινδρο να γυρίσει -και άρα να εμποδίσουν το άνοιγμα της κλειδαριάς. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε φορά που ένας πείρος κολλάει -μερικώς μέσα ή έξω από τον κύλινδρο.

Όταν βάζετε το κλειδί στην κλειδαριά, οι πείροι ‘πέφτουν’ στις κοιλότητες. Εάν κάποιος έχει ψηλότερα τον πυθμένα, μπλοκάρεται ο κύλινδρος. Εάν έχει χαμηλότερα τον πυθμένα, πάει πολύ χαμηλά και μπλοκάρει τον κύλινδρο. Αν τα βάθη είναι σωστά, οι πείροι δεν δημιουργούν πρόβλημα.

Πώς δημιουργούνται τα κλειδιά

Για να κατασκευαστεί ένα κλειδί, τοποθετούμε ένα ίσιο (χωρίς κοιλότητες) σε μια μηχανή λείανσης που είναι προγραμματισμένη να χαράζει τις ακριβείς κοιλότητες, που χρειάζονται. Ένας κλειδαράς μπορεί επίσης να αλλάξει μια κλειδαριά, αφαιρώντας τους πείρους και τοποθετώντας νέους -οι οποίες ταιριάζουν με ένα επιλεγμένο κλειδί.

Στην ασφάλεια των υπολογιστών, λέμε ότι η ασφάλεια βασίζεται σε ‘κάτι που ξέρεις, σε κάτι που έχεις ή σε κάτι που είσαι’. Ο κωδικός πρόσβασης ανήκει στην κατηγορία ‘κάτι που ξέρεις’. Το κλειδί είναι ‘κάτι που έχεις’ και το δακτυλικό αποτύπωμα ‘κάτι που είσαι’.

Όπως μπορείτε να δείτε, ένα κλειδί είναι σαν ένα password, με την κωδικοποίηση να γίνεται μέσω λείανσης ενός κομματιού μετάλλου. Και για αυτό δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύετε φωτογραφίες με τα κλειδιά σας, στο διαδίκτυο. Θα ήταν σαν να δημοσιεύετε την πιστωτική σας κάρτα ή έναν κωδικό πρόσβασης.

Όπως ισχύει και με τους κωδικούς πρόσβασης, πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό πιθανών ‘κλειδιών’ ώστε να είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος -ή να φτιάξει- το σωστό. Έπειτα, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα κλειδαριάς ή υπολογιστή που απαιτεί κάθε κομμάτι του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης να είναι απόλυτα σωστό.

Είναι σημαντικό να μελετήσετε την εσωτερική λειτουργία των κλειδαριών και των προγραμμάτων υπολογιστών, για να κατανοήσετε πώς ο σχεδιασμός τους μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να τα ‘σπάσει‘”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα