Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτάνει έως τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης
"Πρέπει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όχι μόνον την πληθυντική αριστερά αλλά το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του δημοκρατικού -σε διάκριση με το "ακραίο"- κέντρου, έως τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης", αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών, ενώ ζητά να μην επικρατήσουν λογικές κομματισμού και ρεβανσισμού στο ΥΠΕΞ.
- 27 Ιουλίου 2019 08:16
«Πρέπει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όχι μόνον την πληθυντική αριστερά αλλά το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του δημοκρατικού -σε διάκριση με το «ακραίο»- κέντρου, έως τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης» τονίζει με συνέντευξή του για το μέλλον του προοδευτικού χώρου στο News 24/7 ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Δεν έχω ακούσει ακόμη κάποιον να διαφωνεί. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανένα να κινηθεί σε δρόμο που δεν θέλει να πάρει» διαμηνύει μάλιστα σε τυχόν διαφωνούντες με την επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ για την υποεκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ανάδειξη του ως κόμματος εξουσίας, εξακολουθεί να υποεκπροσωπείται, ιδίως ως προς τις οργανωμένες του δυνάμεις, στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς. Για το λόγο αυτό πρέπει να ανοίξει αποφασιστικά στην κοινωνία, να πάψει να είναι οργανωτικά κόμμα του 3%. Αλλά προσοχή! Δεν αρκεί γι’αυτό να αυξηθούν απλώς τα μέλη του. Πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε αδρά ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: Να γίνει κόμμα μαζικό, νεανικό, πράσινο, εκφραστής της όλης προοδευτικής παράταξης».
Σε ερώτηση για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να απευθύνει πρόταση διαλόγου στην Φώφη Γεννηματά απαντά: «Η πρόταση μας για μια ευρύτατη συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων έχει διατυπωθεί και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δυστυχώς εδώ σε ώτα μη ακουόντων. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμούσαν την επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία. Η ηγεσία του όμως ουσιαστικά έδωσε ένα μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας, ματαίως, τη στρατηγική του ήττα. Φαίνεται, επιπλέον, ότι ορισμένα στελέχη δεν αποκλείουν την επαναθεμελίωση στρατηγικής σχέσης με τη ΝΔ μέσω του εκλογικού νόμου. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου της δημοκρατικής παράταξης με θετικό τρόπο, όχι απλώς ως μετώπου αντιπολίτευσης. Από το ΚΙΝΑΛ εξαρτάται απολύτως αν θα ανταποκριθεί».
Ο Γ. Κατρούγκαλος απευθύνει προειδοποίηση προς την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να μην επικρατήσουν λογικές κομματισμού και ρεβανσισμού, ενώ αναφέρεται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος».
Η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο News 24/7 για το μέλλον του προοδευτικού χώρου έχει ως εξής:
Πολλοί εκτιμούν πως από τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα των εκλογών λείπει η διαμόρφωση μιας στρατηγικής εναλλακτικής πρότασης. Η δική σας άποψη;
Δεν συμφωνώ. Αντιθέτως, η υιοθέτηση από την κυβέρνηση ενός αμαλγάματος νεοφιλελεύθερων πολιτικών με ακροδεξιά χροιά, αναδεικνύει το ριζικά διαφορετικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και όσο διαρκούσαν τα μνημόνια το στίγμα μας ήταν διακριτό, σε μία σειρά από θέματα που ήδη απασχολούν την επικαιρότητα: για παράδειγμα, προστατεύσαμε από την ιδιωτικοποίηση την ενέργεια και το νερό, διατηρήσαμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα και επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται εκτός μνημονίων και εκτός κρίσης και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διακυβέρνησης μας. Από δω και εμπρός δεν έχουμε μόνον ως στόχο την προγραμματική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την προστασία των κατακτήσεων του λαού μας. Θα αναδεικνύουμε παράλληλα την εναλλακτική μας κυβερνητική πρόταση, που συνοψίζεται στην ανάγκη να υπάρχει ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους, με πλήρη προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ενόψει του διαλόγου που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό σας, εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να ενιαιοποιηθεί προοπτικά ως κόμμα;
Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όχι μόνον την πληθυντική αριστερά αλλά το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του δημοκρατικού -σε διάκριση με το «ακραίο»- κέντρου, έως τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης. Τώρα, με ποια συγκεκριμένη οργανωτική μορφή θα εκφραστεί αυτή η ανάγκη, είναι θέμα ανοικτό για την δημοκρατική συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει.
Η στρατηγική –όπως λέτε- επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και με κάποιες απώλειες, αν ορισμένοι σύντροφοί σας δεν θελήσουν να ακολουθήσουν;
Δεν έχω ακούσει ακόμη κάποιον να διαφωνεί. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανένα να κινηθεί σε δρόμο που δεν θέλει να πάρει.
Μήπως πρέπει να γίνει πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά, αρχικά για «μέτωπο της αντιπολίτευσης», όπως κάποιοι υποστηρίζουν;
Η πρόταση μας για μια ευρύτατη συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων έχει διατυπωθεί και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δυστυχώς εδώ σε ώτα μη ακουόντων. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμούσαν την επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία. Η ηγεσία του όμως ουσιαστικά έδωσε ένα μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας, ματαίως, τη στρατηγική του ήττα. Φαίνεται, επιπλέον, ότι ορισμένα στελέχη δεν αποκλείουν την επαναθεμελίωση στρατηγικής σχέσης με τη ΝΔ μέσω του εκλογικού νόμου. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου της δημοκρατικής παράταξης με θετικό τρόπο, όχι απλώς ως μετώπου αντιπολίτευσης. Από το ΚΙΝΑΛ εξαρτάται απολύτως αν θα ανταποκριθεί.
Ως κόμμα έχετε αποκοπεί από Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και πολλούς άλλους μαζικούς φορείς. Τι πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο θέμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ανάδειξη του ως κόμματος εξουσίας, εξακολουθεί να υποεκπροσωπείται, ιδίως ως προς τις οργανωμένες του δυνάμεις, στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς. Για το λόγο αυτό πρέπει να ανοίξει αποφασιστικά στην κοινωνία, να πάψει να είναι οργανωτικά κόμμα του 3%. Αλλά προσοχή! Δεν αρκεί γι’αυτό να αυξηθούν απλώς τα μέλη του. Πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε αδρά ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: Να γίνει κόμμα μαζικό, νεανικό, πράσινο, εκφραστής της όλης προοδευτικής παράταξης.
Ήθελα μια πρώτη εκτίμησή σας για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, μετά τις πρώτες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων…
Δεν θέλω να κρίνω πρόωρα την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης. Και τούτο γιατί, όπως ρητά ξεκαθάρισα στην ομιλία μου στη Βουλή επί των προγραμματικών, θέλουμε να υπάρχουν συναινέσεις, συνέχεια και ενότητα στον τομέα αυτό, ιδίως ως προς τα εθνικά θέματα. Μέχρι στιγμής, στα κρίσιμα και τα επείγοντα, όπως η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, η κυβέρνηση τροχιοδρομεί στις ράγες της δικής μας πολιτικής και ορθώς πράττει. Μένει να δούμε, όταν θα σχεδιάσει η ίδια τη στρατηγική της, αν θα συνεχίσει την ίδια ενεργητική πολιτική που εμείς ασκήσαμε και που επιβεβαίωσε τη χώρα μας ως εγγυητή και εξαγωγέα σταθερότητας στην περιοχή ή θα ακολουθήσει μία πεπατημένη αδράνειας, όπως άλλες κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν.
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά την ανάγκη να μην επικρατήσουν εκεί λογικές κομματισμού και ρεβανσισμού. Υπάρχουν ήδη δείγματα γραφής που δικαιολογημένα μας ανησυχούν και που παρακολουθούμε στενά ως προς την εξέλιξή τους. Δεν πρέπει να παρεξηγηθεί η αυτοσυγκράτηση που δείχνουμε μέχρι στιγμής, για προφανείς εθνικούς λόγους, ως ανοχή σε φαινόμενα που δεν έχουν θέση στο Υπουργείο που χαράσσεται και εκτελείται η εξωτερική πολιτική της χώρας.
Θα ήθελα επίσης ένα σχόλια σας για το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, για το λεγόμενο «Επιτελικό Κράτος», δεδομένου ότι το πρώτο σας κυβερνητικό πόστο ήταν αυτό της Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Νόμο για το κομματικό κράτος θα έπρεπε να το πούνε. Όπως σχολίασε ήδη ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, το πολυδιαφημισμένο αυτό νομοσχέδιο σηματοδοτεί την απόπειρα για την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς. Εντελώς ενδεικτικά, γιατί αναλυτικά θα τα πούμε στη Βουλή, το νομοσχέδιο επαναφέρει το θεσμό των κομματικών γενικών γραμματέων, σταματώντας την διαδικασία επιλογής τεχνοκρατών που είναι ήδη σε εξέλιξη, και μάλιστα με κατατεμαχισμό της οργάνωσης και της διοίκησης των υπουργείων που θα πλήξει καίρια την αποτελεσματικότητα τους. Προβλέπει μία υδροκέφαλη Προεδρία της Κυβέρνησης με πέντε γενικές και μία ειδική γραμματεία, επανδρωμένη με ένα στρατό 100 μετακλητών, υπάγοντας απευθείας στον Πρωθυπουργό όχι μόνον την ΕΥΠ αλλά και την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Και αντίθετα με την προεκλογική δημαγωγία, αυξάνει και δεν μειώνει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων. Προβλέπονται 8 μετακλητοί και 10 συνεργάτες ανά Υπουργό και επιπλέον 1 για κάθε μία Γενική Γραμματεία που λειτουργεί στο Υπουργείο. Θυμίζω ότι επί δικής μας διακυβέρνησης (άρθρο 23 ν. 4320/2015) προβλέπονταν μόνον 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί συνεργάτες για κάθε Υπουργό.