Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία – Αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη φάση

Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία – Αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη φάση
Ρωσικό τανκ στη Μαριούπολη 2022 Alexei Alexandrov/AP Photo

Τουλάχιστον 560 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα ρωσικά χτυπήματα. Πλήγματα σε πάνω από 90 στρατιωτικές θέσεις. Ο ηγέτης του Ντονέτσκ λέει ότι η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη φάση της εκστρατείας της.

Η Ρωσία σφυροκόπησε την Ουκρανία με πυραύλους, αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 560 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυραυλικά συστήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (26/04), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 87 διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ πύραυλοι και πυρά πυροβολικού χτύπησαν ουκρανικές θέσεις, καταστρέφοντας πυραυλικά συστήματα S-300, ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Tochka U καθώς και πυραυλικά συστήματα BUK-M1 και Osa-AKM.

«Περίπου 500 μέλη των εχθρικών δυνάμεων, 59 τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα πυροβολικού και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ εξοντώθηκαν επίσης πάνω 60 μαχητές της εθνικιστικής ομάδας ‘Ντονμπάς’ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά. Δήλωσε ότι η επόμενη φάση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας ύστερα από περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια εκτός της περιοχής αυτής. Ο ίδιος επικαλέστηκε τις χθεσινές εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για βομβαρδισμό συνοριακών της περιοχών από ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο ρυθμός με τον οποίο η (στρατιωτική) επιχείρηση φθάνει στα σύνορά μας είναι σημαντικός για εμάς για να εξαπολυθεί η επόμενή της φάση, που είναι απαραίτητη ύστερα από αυτά που είδαμε στην Υπερδνειστερία και τις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στόχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

Καρέ από τον πόλεμο στην Ουκρανία AP Photo/Alexei Alexandrov

Ένας νεκρός από χτύπημα με ρουκέτα στην Ζαπορίζια

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε όταν ρουκέτα έπληξε εμπορικά κτίρια στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η περιφερειακή διοίκηση ανέφερε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τα κτίρια και μια τρίτη εξερράγη πριν πετύχει τον στόχο της.

Εκρήξεις στην Υπερδνειστερία

Νωρίς το πρωί, δύο εκρήξεις σε ραδιοφωνικούς πομπούς σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας. Η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05 το πρωί, σύμφωνα με το Reuters. Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας έχει υποστεί ζημιές από εκρήξεις, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών.

«Τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης «δημοκρατίας». Έπληξαν τον πύργο του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, «πρωτεύουσα» της Υπερδνειστερίας. Οι δύο κεραίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, καθώς ο Πούτιν χτυπά τα ανατολικά, προσπαθεί να κερδίσει το νότιο κομμάτι της Ουκρανίας, έτσι ώστε να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα και από την Αζοφική και να προχωρήσει στη συνέχεια στο συγκεκριμένο κομμάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Χθες, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι η έδρα του υπουργείου Δημόσιας Ασφαλείας στο Τιρασπόλ έγινε στόχος επίθεσης με χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η περιοχή του Αζοβστάλ στη Μαριούπολη Planet Labs PBC via AP


Απελπιστική η κατάσταση στο Azovstal

Το Κίεβο διέψευσε τη Δευτέρα δηλώσεις της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες θα ίσχυε κατάπαυση πυρός χθες στο εργοστάσιο Azovstal με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο Azovstal, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς.

«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Azovstal, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… Ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδες εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή», είπε ο Αρέστοβιτς σε βιντεομήνυμα.

ΗΠΑ: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ξεκίνησε σήμερα συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε.

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία.

Υπουργοί Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν αναμένεται να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα