Ο Μητσοτάκης συναντά τις εταιρείες κινητής με το βλέμμα στις τιμές

Ο Μητσοτάκης συναντά τις εταιρείες κινητής με το βλέμμα στις τιμές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πριν από περίπου δέκα ημέρες, είχε καλέσει τους παρόχους να μειώσουν τις χρεώσεις ίντερνετ στα κινητά που στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλές, συναντάται σήμερα με εκπροσώπους των εταρειών κινητής τηλεφωνίας

Συνάντηση με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχει σήμερα το πρωί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντικείμενο επισήμως της συνάντησης είναι η βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας. Όμως η συνάντηση πραγματοποιείται δέκα ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Digital Economy Forum, κατά την οποία είχε σημειώσει ότι το κόστος δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό και είχε καλέσει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να μειώσουν τις τιμές.

Προφανώς μείωση των χρεώσεων ίντερνετ για κινητά δεν μπορεί να ανακοινωθεί από το Μαξίμου. Όμως πληροφορίες του News 24/7 αναφέρουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξετάζουν πράγματι το θέμα των τιμών στα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν.

Πράγματι η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες χρεώσεις για ίντερνετ στο κινητό στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο για τα ακριβότερα data της Ευρώπης η κατάταξη έχει ως εξής:

-1η: ΕΛΛΑΔΑ (28,95 ΕΥΡΩ/ GB)

-2η: ΚΥΠΡΟΣ (17,91 ΕΥΡΩ/ GB)

-3η: ΑΓΓΛΙΑ (5,89 ΕΥΡΩ/ GB)

-4η: ΙΤΑΛΙΑ (1,53 ΕΥΡΩ/ GB)

Αντιθέτως, τις πιο φθηνές χρεώσεις data στην ΕΕ έχουν:

-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: (1,03 ΕΥΡΩ/ GB)

-ΜΟΝΑΚΟ: (1,07 ΕΥΡΩ/ GB)

Οι Έλληνες δηλαδή πληρώνουν ως και 30 φορές παραπάνω από άλλους Ευρωπαίους το ίντερνετ στο κινητό.

Και αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα επιβάρυνσης του καταναλωτή, αλλά πλέον θέμα ανάπτυξης, καθώς όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν το κινητό για εργασία ή για συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum στις 25 Νοεμβρίου, είχε αναφερθεί στην πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες ως έναν από τους έξι στόχους της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά και ως μία βασική ατομική και κοινωνική ανάγκη. Αναφέρθηκε στο διάλογο για το ultra five fast broadband και τόνισε ότι προχωράμε για το 5g, προσθέτοντας: “Πρέπει να παραδεχτούμε το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό” και τονίζοντας: “Είναι αναγκαίοι οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους προς τα κάτω, ώστε να σταθούν αρωγοί στο ψηφιακό εγχείρημα. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις”.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μία ημέρα μετά στο 21ο Infocom World, παρουσία εκπροσώπων των παρόχων, είχε στείλει τα δικά του μηνύματα.

Ο κ.Πιερρακάκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι “πρέπει οι τιμές στα data, στα δεδομένα, να πέσουν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας”. Είχε βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει τιμολογιακή πολιτική στους παρόχους, αλλά είχε τονίσει ότι “αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στην μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά.”

Ήδη εξάλλου με τη συνεργασία κυβέρνησης- παρόχων προχώρησε η ενδιάμεση λύση στο 112, η αναβάθμιση στο δίκτυο στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο που αύξησε τις ταχύτητες των γραμμών από 10 σε 50. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκίνησε το βίο της λύνοντας το πρόβλημα με τις κεραίες, ενώ θα βοηθήσει χωρίς να πιέσει την αγορά γι να προχωρήσουν οι επενδύσεις για το φάσμα στο 5G. “Αλλά τι ζητάμε: ζητάμε σε αυτή τη διαδικασία που λέμε να πιάσουμε τους στόχους να μας βοηθήσουν και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων γιατί έχει και μεγάλη πρακτική αξία και μεγάλη συμβολική αξία. Και νομίζουμε ότι υπάρχουν και μηχανισμοί για να γίνει αυτό που δεν επηρεάζουν και τόσο το bottomline των επιχειρήσεων – παραδείγματος χάριν το data lounge στα υφιστάμενα πακέτα” ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα