Κορονοϊός: Ημέρα ελπίδας – Μια 90χρονη η πρώτη γυναίκα που εμβολιάστηκε στη Βρετανία
Ελπίδες γεννιούνται για όλο τον πλανήτη με την έναρξη των εμβολιασμών σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία - Ξεκίνησαν και επίσημα οι πρώτες χορηγήσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους.
- 08 Δεκεμβρίου 2020 09:29
Τα πλάνα της 90χρονης Margaret Keenan μαζί με τη νοσοκόμα May Parsons κάνουν σήμερα τον γύρο του πλανήτη. Η 90χρονη είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται επίσημα μετά τις κλινικές δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για τον COVID-19.
Ο εμβολιασμός έγινε στο Coventry της Αγγλίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, με τη χώρα να ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα εμβολιασμών για το οποίο διατυπώθηκαν ενστάσεις από πλευράς ΕΕ.
“Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90, τότε μπορείτε όλοι”
Σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ, η 90χρονη δήλωσε πως αισθάνεται υπέροχα που έχει “το προνόμιο να κάνει τον πρώτο εμβολιασμό”. “Είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ευχηθώ γιατί θα μπορέσω επιτέλους να περάσω χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου από το νέο έτος. Τη χρονιά αυτή την πέρασα κατά κύριο λόγο μόνη μου. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε όλοι το εμβόλιο. Αν μπόρεσα να το κάνω εγώ στα 90, μπορείτε όλοι”, είπε η ηλικιωμένη, ενώ ευχαρίστησε όλους τους υγειονομικούς.
“Είναι μεγάλη τιμή μου να είμαι η πρώτη που παρέχω το σκεύασμα. Είμαι χαρούμενη που παίζω ένα μικρό ρόλο σε μια τόσο ιστορική ημέρα. Είναι σαν να βλέπουμε ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ”, δήλωσε η υγειονομικός Parsons που παρείχε την πρώτη δόση της Pfizer.
Από τη δική του μεριά, ο Stephen Powis, επικεφαλής του National Health Service, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως “αρχή του τέλους για τη νόσο”. “Θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Όχι αύριο. Ούτε την άλλη εβδομάδα. Ούτε καν τον επόμενο μήνα, αλλά μέσα στο επόμενο έτος”.
Το Παλάτι του Buckingham αρνήθηκε να σχολιάσει το αν ο 99χρονος σύζυγος της 94χρονος σήμερα Ελισάβετ, θα εμβολιαστεί άμεσα ως παράδειγμα προς μίμηση. Η 94χρονη βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν και οι δύο κατά προτεραιότητα λόγω της ηλικίας τους και όχι υπό προτιμησιακή μεταχείριση, ανέφερε άλλωστε η κυριακάτικη Mail.
Η Βρετανία έγινε και επίσημα η πρώτη χώρα που χορηγεί το εμβόλιο (τεχνολογία RNA messenger ή mRNA) που αναπτύχθηκε από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες.
Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο,με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο από πλευράς Βερολίνου. Η κάθε δόση του σκευάσματος της Pfizer κοστολογείται στα 20 δολάρια η δόση, ενώ η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται στο 95%, ενώ έγιναν και επαναληπτικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η Pfizer/BioNTech συστήνει μεταφορά και φύλαξη στους -70 έως -80 βαθμούς και τις τελευταίες 5 ημέρες προ της χορήγησης μπορεί να παραμείνει στους 2 με 8 βαθμούς. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών.
Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.
Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων, ενώ περίπου 800.000 δόσεις θα είναι διαθέσιμες την τρέχουσα πρώτη εβδομάδα.
Οι εμβολιασμοί που δεν είναι υποχρεωτικοί, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία έχει δηλώσει ότι επίσης θα ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου την τρέχουσα εβδομάδα.
Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου, με απόσταση τριών εβδομάδων.
“Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος”, έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, με τον Μπόρις Τζόνσον να ποντάρει πολλά στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, μετά την κριτική που δέχθηκε για το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας της χώρας.
Κόντρα για τη βιασύνη της Βρετανίας
Για τη “βιασύνη” της Βρετανίας να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει διατυπώσει ενστάσεις η Γερμανία, η οποία θα τηρήσει το δικό της lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όπως και τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης.
Σε απάντηση στην κριτική, η βρετανική πλευρά ανακοίνωσε επισήμως πως η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τις Biontech και Pfizer και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει να εμβολιάζει.
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, προσπάθησε να αναδείξει το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε “στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.”, κάτι που προκάλεσε νέες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη του βρετανικού προγράμματος γίνεται πριν δοθεί η τελική έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο FDA αναμένεται να δώσει το τελικό “πράσινο φως” μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, η FDA έχει προγραμματίσει συνεδρίαση με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων (γνωστή ως VRBPAC) την Πέμπτη, προκειμένου να επανεξετάσει το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech για την έκτακτη έγκριση που ζήτησαν. Η άδεια έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η FDA επιτρέπει ενήλικες να εμβολιαστούν, ενόσω όμως ο οργανισμός θα συνεχίζει να αξιολογεί τα δεδομένα.
Η FDA χορήγησε έκτακτη άδεια κυκλοφορίας για τη ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences τον Μάιο, πριν δώσει πλήρη έγκριση στα τέλη Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ακόμη πως για τα εμβόλια Covid-19, εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna συρρίκνωσαν το διάστημα της μιας 10ετίας που συνήθως απαιτεί η διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμών εμβολίων σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάτι που δημιούργησε ελπίδες, αλλά και επιφυλακτικότητα στην κοινή γνώμη.
“Από την αρχή της πανδημίας, η Pfizer και η BioNTech παρέμειναν προσηλωμένες στην ακεραιότητα της αυστηρής επιστημονικής και ρυθμιστικής διαδικασίας, καθώς οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των εμβολίων της Covid-19”, ήταν η επίσημη απάντηση της Pfizer. Σε κάθε περίπτωση βοήθησαν οι έρευνες για την αντιμετώπιση του SARS, έτσι ώστε να επιταχυνθούν τώρα οι διαδικασίες των ερευνών, ενώ υπήρξε και εκτεταμένη υπερεθνική συνεργασία.
Την ίδια ώρα η Ρωσία συνεχίζει τους δικούς της εμβολιασμούς με το εμβόλιο Sputnik-V.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο και τον Ιανουάριο να γίνει η κατανομή του στις χώρες.
Χθες, στη συνέντευξή του στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το εμβόλιο αναμένεται να περάσει από έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει πως αν συμβεί αυτό “εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί”. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να γίνει λίγο νωρίτερα.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.