ΣΥΡΙΖΑ: Ενεργητική παρέμβαση υπέρ των εμβολιασμών και κατά του κοινωνικού διχασμού

default image

Καθοριστική για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα η απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Κέντρο του κόμματος.

Σε πολιτική πράξη θα μετατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ την αντίθεση του στην διχαστική πολιτική της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς. Μετά από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικο Κέντρο του κομματος αναλαμβάνει οικειοθελώς και ενεργά τον ρόλο της δύναμης που θα επιδιώξει τον μαζικό εμβολιασμό ως ασπίδα στο 4ο κύμα της πανδημίας. Διεκδικεί όμως παράλλήλα την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι την παράδοσή του σε ιδιώτες. Επίσης αντιστρατεύεται τα ακραία εκβιαστικά μέτρα της κυβέρνησης, προάγοντας την πειθώ και την αλληλεγγύη.

Η απόφαση που έλαβε το πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ουσιαστικά τον μπούσουλα για το πώς θα πορευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση τους επόμενους μήνες. Την περίοδο δηλαδή που όπως όλα δείχνουν η μετάλλαξη Δέλτα θα «δείξει τα δόντια της» και η αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι το Νο1 ζήτημα στην πολιτική ατζέντα. Η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά με τρόπο που αποκρούει την αδιέξοδη – όπως εκτιμά- κυβερνητική πολιτική, ταυτόχρονα όμως συνιστά και μια εφαρμόσιμη εναλλακτική προσέγγιση του σύνθετου αυτού προβλήματος.

Καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού

Ένα από τα βασικά στοιχεία της είναι η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλακεί ενεργά στην διαδικασία προώθησης των μαζικών εμβολιασμών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε αποφασίστηκε να υπάρξει «μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια το επόμενο διάστημα» για τη προώθηση του εμβολιασμού. Η πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία ευθεία απάντηση στην κριτική που έχει ασκηθεί από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει συμβάλει στην προώθηση του εμβολιασμού. Παράλληλα όμως παίζει τον ρόλο της καταγγελίας απέναντι στην κυβερνητική τακτική διχασμού των πολιτών. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση «δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Με ένα 45% του πληθυσμού να μην έχει ακόμα εμβολιαστεί, είτε από άποψη είτε από φόβο, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μοιάζει ανέφικτος στόχος. Επομένως τα μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους, που πιθανόν να βοηθούσαν αν ο αριθμός που θα υπολείπονταν για το τοίχος ανοσίας ήταν σχετικά μικρός, για τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού όχι μόνο δε θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος και αρνητικών εξελίξεων, με τη διασπορά μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης».

Όχι στον αυταρχισμό και τον διχασμό

Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι «διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.ΝΑΙ στον μαζικό εμβολισμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις. ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολισμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα». Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τον εμβολιασμό «για τον καθένα και τη καθεμιά απόφαση ελεύθερης βούλησης». Παράλληλα όμως σημειώνει ότι «εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στο χώρο της υγεία και της πρόνοιας. Όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κλπ) οφείλουν να είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δε θα τους μεταφέρουν τον ιό». Με βάση αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εμβολιαστούν.Σε δεύτερη φάση θα πρέπει όσοι το αρνούνται να έχουν ως συνέπεια τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Όχι όμως την αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση». Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως τέτοιου είδους αυταρχικά μέτρα θα φέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Βασικό όπλο το εμβόλιο

Στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται η συνέχεια και η συνέπεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό. Επισημάνεται ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως «το εμβόλιο αποτελεί βασικό όπλο για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Όχι το μοναδικό αλλά το βασικό. Από την Κίνα ως την Αμερική και από τη Ρωσία, την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική, και τη πρωτοπόρο σε θέματα υγείας Κούβα, όλοι προχωρούν στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με στόχο να προστατεύσουν πολίτες και να στήσουν τοίχος ανοσίας.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη κεντρική θέση του ΠΟΥ για εμβόλια για όλους παντού. Ζήτησε την άρση της πατέντας. Τάχθηκε ανεπιφύλαχτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού».

Άρρηκτα δεμένος ο εμβολιασμός με την ενισχυση του ΕΣΥ. Φώτο από περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο Θριάσιο Νοσοκομείο Eurokinissi

Στήριξη της δημόσιας υγείας

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι το στοιχείο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν «ξεχωρίζει» το ζήτημα του εμβολιασμού από αυτό της ενίσχυσης του ΕΣΥ. Θεωρώντας ότι πρόκειται για πολιτικές προτεραιότητες που οφείλουν να συνυπάρχουν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση προβάλλοντας αποκλειστικά τον εμβολιασμό, ενώ την ίδια στιγμή σκέπτεται ακόμη και την ιδιωτικοποίηση τομέων της δημόσιας υγείας.

Στα άμεσα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρέπει να περιληφθούν:

  1. Παρεμβάσεις στήριξης της δημόσια υγείας. Ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά ανοίγει εν μέσω πανδημίας και τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση υπηρεσιών του ΕΣΥ.
  2. Σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και μελέτες, ιχνηλάτηση και μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Μέτρα για τους χώρους εργασίας τα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ακόμα και σήμερα να μην ασχολείται.
  3. Ενίσχυση στο πεδίο της μάχης των ΜΕΘ με όσα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σώσουν ζωές.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά ως:

  1. Βαθιά προβληματική και από επιδημιολογική πλευρά τη λογική της άρσης κάθε μέτρου προφύλαξης όλων των δράσεων για εμβολιασμένους, στη λογική της τιμωρίας των ανεμβολίαστων. Η εξέλιξη της πανδημίας μας δείχνει ότι και οι εμβολιασμένοι παρά την προστασία που έχουν κινδυνεύουν από τη νέα μετάλλαξη, έστω και χωρίς βαριά νόσηση για την πλειοψηφία τους. Είναι τελείως λάθος για ακόμη μία φορά το μήνυμα εφησυχασμού.
  2. Απαράδεκτη και από τη σκοπιά διασφάλισης της δημόσιας υγείας την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να κάνουν δωρεάν τεστ, από τα οποία όμως θα προστατευτεί το σύνολο του πληθυσμού. Η επιλογή αυτή θέτει σε κίνδυνο την κοινότητα.
  3. Απαράδεκτη την εξαίρεση των θρησκευτικών χώρων λατρείας από κάθε μέτρο προστασίας και κάθε περιοριστικό μέτρο, στο βαθμό μάλιστα που ως επί των πλείστων αφορά ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου με μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα