Γιώργος Παπαζήσης: Ο ανομολόγητος έρωτας για την Βουγιουκλάκη και η άρνησή του να ξαναπαίξει τον Κρητικό
Ο ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια είχε πάθος με το θέατρο και επιθυμούσε να μην "τυποποιηθεί" στον ρόλο του Κρητικού, κάτι που του στοίχισε οικονομικά.
- 25 Σεπτεμβρίου 2018 11:32
Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαζήσηςπέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 80 ετών. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης που είχε την τύχη και την τιμή να γνωρίσει, αλλά και να συνεργαστεί με όλους εκείνους τους ηθοποιούς που απαρτίζουν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τις ταινίες και τον ρόλο του Κρητικού που τον σημάδεψε κινηματογραφικά. Μια «μανιέρα» που ωστόσο δεν ήταν κάτι που επεδίωκε και αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για να συνεχίσει την καριέρα του στον κινηματογράφο.
Πριν από κάποια χρόνια, ο ηθοποιός που έφυγε σε ηλικία 80 ετών, μιλούσε στην εκπομπή “Τα Καρντάσια” για την πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τον «Μανωλιό και τον έρωτά του για το φαινόμενο Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» και στη Μουσική Σχολή του Μ. Θεοφανίδη. Το 1961 έκανε ντεμπούτο στη σκηνή με το έργο των Τσιφόρου – Βασιλειάδη «Τα Κοκόρια των Δώδεκα». Το θέατρο ήταν όπως το δηλώνει και ο ίδιος, αλλά και η επί σειρά ετών σύζυγός του Τιτίκα Στασινοπούλου, το πάθος του. Γρήγορα καθιερώθηκε και διακρίθηκε στο μουσικό θέατρο. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1962 με την ταινία «Τέρμα τα Δίφραγκα» και έχει στο ενεργητικό του 36 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, όπου και ειδικεύτηκε στο ρόλο του καλοκάγαθου Κρητικού.
Ο ρόλος του Κρητικού και ο κινηματογράφος
«Είχα κάνει το δεύτερο τριετές συμβόλαιο με την εταιρία ‘Καραγιάννης Καρατζόπουλος’.» σημείωνε για εκείνη την περίοδο και πρόσθετε: «Εκεί κάνω το μεγάλο μου συμβόλαιο και το κόβω και δεν παίρνω μία». Ο κ. Παπαζήσης δήλωνε πως δεν συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό των κινηματογραφικών εταιριών για τον ρόλο του Κρητικού. «Δεν ήθελα να τυποποιηθώ, γιατί εγώ ήμουν θεατροπαίδι. Δεν ήθελα να βγω στον κινηματογράφο να κάνω τον Κρητικό, έτυχε. Αλλά κατά το ελληνικό, ήθελαν να το συνεχίσουμε γιατί ‘κονομάμε’. Εγώ δεν ήθελα» εξηγούσε και πρόσθετε: «Δεν το μετάνιωσα καθόλου, κέρδισα τον Παπαζήση»
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιώργος Παπαζήσης μίλησε για την γενιά των ηθοποιών που έχτισαν το ελληνικό σινεμά και ειδικά για τους Νίκο Σταυρίδη, αλλά και για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν κολλητός, παρότι είχαμε διαφορά. Όταν του πήγαινες κόντρα στον Ολυμπιακό, εκεί έβριζε» σχολίαζε μεταξύ άλλων. Για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα δε σχολίαζε πως ήταν ένας πολύ όμορφος άνθρωπος, που ωστόσο στα γυρίσματα έριχνε πολλές σφαλιάρες, ενώ πρόσθετε ότι εκείνος ήταν ο μόνος που του… επέστρεψε την σφαλιάρας.
Όσο για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο ηθοποιός μιλά με τα θερμότερα λόγια. «Δεν μπορώ να πω τι αισθανόμουν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ερωτευμένος κατ’ αρχήν, πολλαπλώς. Ήμουν ερωτευμένος και σαν ηθοποιός. Ήταν μια προσωπικότητα που έλαμπε» σημείωνε.
Ο γάμος με την Τιτίκα Στασινοπούλου και το διαζύγιο
Ο Γιώργος Παπαζήσης παντρεύτηκε το 1975 με την ηθοποιό Τιτίκα Στασινοπούλου, με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Δημήτρη. Επί χρόνια, υπήρξαν ένα από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια στον κινηματογράφο και η είδηση πως υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου πριν από τρία χρόνια είχε προκαλέσει εντύπωση.
«Ήρθαμε σε σύγκρουση με τον σύζυγό μου, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ και για οικονομικούς λόγους με τις ακαδημαϊκές σπουδές μου και τη διδασκαλία. Αυτό άλλαξε τις ισορροπίες στο σπίτι μας κι έφερε συγκρούσεις. Την περισσότερη ευθύνη εγώ τη φέρω» έλεγε τότε σε συνέντευξή της η Τιτίκα Στασινοπούλου.
Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν όταν η Τίτίκα Στασινοπούλου αποφάσισε να σπάσει το συμβόλαιό της με το Εθνικό για να συμμετέχει στο Ελεύθερο Θέατρο. «Παντρευτήκαμε ύστερα από δύο χρόνια σχέσης, επειδή ήμουν έγκυος» θυμάται η επί σειρά ετών σύζυγος του Γιώργου Παπαζήση.
Σειρά ταινιών στις οποίες εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπαζήσης:
Έμπαινε Μανωλιό 1970
Ένα αγόρι… αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα 1971
Αέρα, αέρα, αέρα 1972
Αγάπησα μια… πολυθρόνα 1971
Αλέξανδρος και Αϊσέ 2001
Ερωτιάρης του γλυκού νερού 1972
Η αγάπη μας 1968
Η εφοπλιστίνα 1971
Η ζηλιάρα 1968
Η οργή του αδικημένου 1969
Η προεδρίνα 1972
Η ταξιτζού 1970
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1969)
Καταναλωτική κοινωνία 1971
Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας! 1970
Νυμφίος ανύμφευτος 1967
Ο Μανωλιός ξαναχτυπά 1971
Ο Μανωλιός στην Ευρώπη 1971
Ο Στρατής παραστράτησε 1969
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 1969
Ο αγαθιάρης και η ατσίδα 1971
Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε 1970
Ο αντιφασίστας 1972
Ο θαυματοποιός 1969
Ο παληάτσος 1968
Ο πιο καλός ο μαθητής 1968
Ο φαφλατάς 1971
Οι τρεις ψεύτες 1970
Πίσω μου σ’ έχω σατανά 1971
Σήκω χόρεψε συρτάκι 1967
Τέρμα τα δίφραγκα 1962
Το πιο λαμπρό μπουζούκι 1968
Τρεις τρελοί για δέσιμο 1969
Υβ!… Υβ!.. 1972
Φουκαράδες και λεφτάδες 1970
Φως νερό τηλέφωνο…οικόπεδα με δόσεις 1966