Αριθμός – ρεκόρ για τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος που δολοφονήθηκαν το 2019
Το 2019 αποτέλεσε το πιο θανατηφόρο έτος για τους ακτιβιστές που υπερασπίζονται τη γη και τους υδάτινους πόρους, με 212 δολοφονίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
- 29 Ιουλίου 2020 23:43
Στους 212 οι ακτιβιστές της γης και του περιβάλλοντος που δολοφονήθηκαν το 2019, που ισοδυναμεί με ένα μέσο όρο πάνω από τέσσερις την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΜΚΟ Global Witness.
Σύμφωνα με το CNN, το 2019 αποτέλεσε το πιο θανατηφόρο έτος για τους ακτιβιστές που υπερασπίζονται τη γη και τους υδάτινους πόρους.
Η Global Witness, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, παρουσιάζει τη ραγδαία αύξηση των νεκρών ακτιβιστών, σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, με 164 θανάτους, ενώ τονίζει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, προσθέτοντας ότι πολλές περιπτώσεις συχνά δεν έχουν καταγραφεί.
Η Κολομβία ήταν η πλέον πληγείσα χώρα για το 2019 με 64 δολοφονίες, από 24 το 2018. Επόμενη χώρα στη λίστα ήταν οι Φιλιππίνες, με 43 δολοφονίες. Η Βραζιλία είχε 24 και σχεδόν το 90% των δολοφονιών πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Αμαζονίου.
Η Ευρώπη παραμένει η λιγότερο πληγείσα περιοχή, με δύο δολοφονίες στη Ρουμανία που σχετίζονται με την παράνομη υλοτομία.
Επτά δολοφονίες καταγράφηκαν στην Αφρική, αλλά ο πραγματικός αριθμός θανάτων ίσως είναι μεγαλύτερος στην περιοχή, δήλωσε η Global Witness.
Οι θάνατοι στον τομέα της εξόρυξης ήταν ο πιο θανατηφόρος τομέας, με 50 άτομα να χάνουν τη ζωή τους το 2019, ακολουθούμενη από την αγροτική ενασχόληση με 34 θανάτους.
Υπήρξαν επίσης 24 θάνατοι που σχετίζονται με την υλοτομία, μια αύξηση 85% σε σύγκριση με το 2018 και τη μεγαλύτερη άνοδο οποιουδήποτε τομέα.
Το 2019, το 40% των υπερασπιστών που δολοφονήθηκαν ήταν ιθαγενείς, παρά το γεγονός ότι αυτές οι κοινότητες αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
“Εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σχέδια για μια πράσινη ανάκαμψη που θέτει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων στο επίκεντρο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις αιτίες των επιθέσεων εναντίον των ακτιβιστών”, τονίζει εκπρόσωπος της ΜΚΟ.