Στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Αντικείμενο για το τεστ του κορονοϊού. AP

Περί τους 7.500 μοριακούς ελέγχους την εβδομάδα υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο μπαίνει στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τι αποφασίστηκε, πώς θα λειτουργεί το σύστημα και το "παράπονο" των εργαζομένων.

Την επιστράτευση και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στην μάχη κατά του κορονοϊού, ώστε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, έχει αποφασίσει το υπουργείο Υγείας. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των χώρων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, στους Θρακομακεδόνες και θα ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος που θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος, αφού το ΕΚΕΑ θα διαθέσει το ένα από τα τρια μηχανήματα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αίματος που διατίθεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η διαμόρφωση του χώρου και οι έλεγχοι

Τα προηγμένα μηχανήματα μοριακού ελέγχου, που διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν με ταχύτητα και ασφάλεια, αποτελέσματα, τα οποία στη συνέχεια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως θα ελέγχονται περίπου 7.500 δείγματα την εβδομάδα, ενώ η αποστολή των αποτελεσμάτων θα γίνεται εντός 7 ωρών από την παραλαβή του τεστ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου, στον οποίο το δίχτυ προστασίας αυξάνεται στην κατηγορία 2, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εξοπλιστεί το προσωπικό με ειδική αμφίεση για την επεξεργασία των δειγμάτων που θα παραλαμβάνονται. Οι χώροι στους οποίους θα γίνεται ο έλεγχος θα έχουν καλύτερο αεροκλιματισμό από τους υπόλοιπους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού, ενώ θα εγκατασταθούν και κλειστοί αεροθάλαμοι για να γίνεται εκεί το άνοιγμα των δειγμάτων.

“Το ΕΚΕΑ έχει την τεχνολογία και την εμπειρία τέτοιων ελέγχων, αφού εδώ διενεργούνται οι εξετάσεις για επιμολύνσεις από διάφορους ιούς στο αίμα” λέει στο News 24/7 ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος συμπληρώνει: “Έχουμε εξασφαλίσει τιμές, πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, γεγονός που θα αποφέρει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.Η εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ θα βοηθήσει να διατεθούν πόροι προς άλλες ανάγκες. Η αξιοπιστία είναι αναμφισβήτητη ποιοτικά. Χρησιμοποιώντας μια βάρδια, όπως λέει ο αρχικός σχεδιασμός, έχουμε τη δυνατότητα περίπου 1.5000 ελέγχων ανά ημέρα. Εφόσον χρειαστεί και ανάλογα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας θα αυξήσουμε τις βάρδιες”.

Το “παράπονο” των εργαζομένων

Με τις εργασίες στο ΕΚΕΑ να τρέχουν και τους εργαζόμενους να προετοιμάζονται για να μπουν στην μάχη κατά του κορονοϊού, οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως για μια ακόμη φορά έχουν διαχωριστεί από τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. ” Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΑ, σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι σε αγαστή συνεργασία με όλα τα νοσοκομεία και τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες στην καταπολέμηση του κορονοϊού” λέει στο News 24/7 ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΕΑ, Ανδρέας Λύρας. “Έχουν ανακληθεί από την πρώτη στιγμή οι άδειές μας και ετοιμαζόμαστε για την εξέταση των δειγμάτων. Ωστόσο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπου αποφασίστηκε η χορήγηση του έκτακτου δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και τα νοσοκομεία, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για εμάς. Θεωρούμε επιβεβλημένη την χορήγηση του δώρου σε όλους τους εργαζόμενους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας” υπογραμμίζει.

Την περασμένη εβδομάδα, για το αίτημα των εργαζομένων ενημερώθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος με τη σειρά του είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, αφού όπως δηλώνει, θεωρεί δίκαιη την διεκδίκηση. “Είμαι σε επαφή με τον υπουργό Υγείας και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στην πρόβλεψη για το έκτακτο δώρο Πάσχα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα