Μητσοτάκης: Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ακόμη και το βέτο για Τουρκία
“Όλα είναι στο τραπέζι” δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη, καθώς και στην ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι η απόσυρση του Oruc Reis ήταν προσχηματική.
- 07 Δεκεμβρίου 2020 21:39
Μηνύματα προς την Τουρκία και την ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις στη γειτονική χώρα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν είναι στο τραπέζι ακόμη και το βέτο σε περίπτωση που κάποιες χώρες πάλι επιχειρήσουν να εμποδίσουν μία απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Όλα είναι στο τραπέζι”, αλλά σχολίασε ότι εν προκειμένω το βέτο μάλλον θα το έβαζε άλλος και όχι η Ελλάδα, διότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις. “Δεν είμαστε μόνοι μας. Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε πάρα πολλούς συμμάχους”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου εκτίμησε ότι η Αθήνα έχει πετύχει να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές διαφορές και να καταστεί σαφές ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη.
Υπενθύμισε με νόημα προς πάσα κατεύθυνση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο σαφώς αποφάσισε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις το Δεκέμβριο εάν η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί. Και τόνισε ότι η Τουρκία είχε τη δυνατότητα επί ένα μήνα να αποσύρει το Oruc Reis και το απέσυρε 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, μία κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς και στην ΕΕ ως προσχηματική.
Διαμήνυσε δε στην Άγκυρα ότι δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας, που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, να συντηρείται η ένταση στη σχέση της με την Ευρώπη.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα, για το ένα μείζον σημαντικό ζήτημα, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και εάν δεν μπορεί να βρεθεί λύση, οι δύο χώρες να προσφύγουν στη Χάγη.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε μέσα στους τελευταίους μήνες επί αυτής της κυβέρνησης να υπογράψει μία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, μετά και με την Αίγυπτο με την οποία το θέμα ήταν πιο σύνθετο και να συμφωνήσει με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη και διερωτήθηκε: “Γιατί αυτό που Ελλάδα έχει μπορέσει και έχει κάνει με τρεις χώρες, να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία;”
Τόνισε δε ότι για να ξεκινήσουν διερευνητικές απαιτείται μία περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης, την οποία όμως απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία και είπε: “Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας.”
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.