Το “μεγάλο παιχνίδι” με την ψήφο των αποδήμων
Γιατί η ΝΔ προκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων, παρότι ούτως ή άλλως δεν συγκεντρώνονται οι αναγκαίες 200 ψήφοι στη Βουλή
- 13 Απριλίου 2021 06:09
Με μία “ντρίμπλα” η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ξανά θέμα ψήφου αποδήμων, παρότι γνωρίζει ότι δεν διαθέτει 200 ψήφους για να αλλάξει το νόμο που είχε ψηφιστεί το Δεκέμβριο του 2019, με στόχο να πιέσει επικοινωνιακά το ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή στάθηκε μία δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» κατά των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, που είχαν τεθεί ως απόρροια συμβιβασμού μεταξύ της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε ανοίξει το θέμα το 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει απροθυμία και το ΚΚΕ τότε να παίζει ρυθμιστικό ρόλο, καθώς μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση αθροίζει 101 βουλευτές και άρα ήταν το κόμμα που θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να περάσει ένα σχετικό νομοσχέδιο.
Το ΚΚΕ ήθελε να καταστεί δυνατή η ψήφος των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους καθώς διαθέτει και εκείνο έναν σχετικά αξιόλογο αριθμό ψηφοφόρων που διαμένουν μόνιμα σε ευρωπαϊκές χώρες. Είχε όμως ζητήσει περιορισμούς όσον αφορά στο ποιος από τους απόδημους θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες περί αλλοίωσης του εκλογικού σώματος με την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ομογενών.
Ετέθη βεβαίως και το γενικότερο ζήτημα κατά πόσον έχουν το δικαίωμα άτομα που δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα να αποφασίζουν με την ψήφο τους για ζητήματα που δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη δική τους ζωή, όπως η οικονομία, η υγεία και η παιδεία. Για αυτό και στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στις 2 Δεκεμβρίου του 2019 είχαν τεθεί περιορισμοί και συγκεκριμένα: Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Αυτούς ακριβώς τους περιορισμούς καταργεί το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Βορίδη μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους είναι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους- Για την ακρίβεια θα ήταν, εάν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιζόταν από 200 βουλευτές, καθώς απαιτείται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων της Βουλής ειδικά για αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων, η οποία είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί, δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν θα ψηφίσουν.
Το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη και του αρμόδιου υπουργού προ- κάλεσε πάντως το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων.
“Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την άρση κάθε περιορισμού για να ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Έλληνες, ας ψηφίσει με τη ΝΔ τη ρύθμιση της κυβέρνησης για να ισχύσει αμέσως. Μακάρι να μην ξανακάνουν κωλοτούμπα”, σχολίασε μέσω facebook ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επί των ημερών του οποίου είχε επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων, αλλά με περιορισμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε μεν την κ.Τζάκρη, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο Βορίδη ως “πυροτέχνημα”. Έκλεισε όμως ταυτόχρονα το μάτι στους αποδήμους, υπενθυμίζοντας ότι ως κυβέρνηση είχε προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος την εκλογή βουλευτών απόδημου ελληνισμού χωρίς περιορισμούς (πρόταση την οποία επανέφερε ως τροπολογία) και καρφώνοντας το ΚΚΕ για τους περιορισμούς που τελικώς είχαν επιβληθεί.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του κατηγόρησε την κ. Τζάκρη ως… λαγό της ΝΔ, αφήνοντας υπονοούμενα για υπόγεια συνεννόηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση…
Το Κίνημα Αλλαγής πάντως αντιμετώπισε θετικά την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Θετική αναμένεται βέβαια να είναι και η στάση της Ελληνικής Λύσης, που θεωρεί εξάλλου ότι θα ωφεληθεί εξ ίσου αν όχι περισσότερο από τη ΝΔ
Η ΝΔ ήθελε από το 2019 να καταργήσει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων
Υπενθυμίζεται ότι την καχυποψία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παιχνίδια της ΝΔ με την ψήφο των αποδήμων είχαν εδώ και καιρό προκαλέσει διαρροές περί διπλασιασμού του εκτιμώμενου αριθμού απόδημων ψηφοφόρων που θα είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.
Πάντως ήδη από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων το Δεκέμβριο του 2019, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικά να αρθούν οι περιορισμοί.
Ήταν επομένως προδιαγεγραμμένο ότι η ΝΔ θα επιχειρούσε να αλλάξει το νόμο που επί των ημερών της ψηφίστηκε αλλά ως συμβιβασμός με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στις 22 Μαρτίου άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ίδια πρόθεση συνομιλώντας με ομογενείς στη Λατινική Αμερική μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ψήφος στους απόδημους εξάλλου είναι ένα θέμα με απήχηση και σε μερίδα εν Ελλάδι ψηφοφόρων, ενώ επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν κατά τη συζήτηση του 2019 να δοθεί ένα.. κίνητρο στους Έλληνες του brain drain. Στην πραγματικότητα βέβαια το βασικό κίνητρο της ΝΔ είναι ότι η πλειοψηφία των αποδήμων και ομογενών, ιδίως στις ΗΠΑ, κινούνται στη δεξιά προς τα άκρα, έχουν ιδίως ως κριτήριο τα εθνικά θέματα και έχουν αντιαριστερές αντιλήψεις.
Πάντως η όλη επικοινωνιακή σπουδή της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων αναζωπύρωσε και πάλι τα σενάρια πρόωρων εκλογών μέχρι το φθινόπωρο, καίτοι ο πρωθυπουργός τα έχει κατηγορηματικά απορρίψει.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις