Μετάλλαξη Όμικρον: “Τρυπάει” το τείχος ανοσίας – 5 φορές πιο μεγάλος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Μετάλλαξη Όμικρον: “Τρυπάει” το τείχος ανοσίας – 5 φορές πιο μεγάλος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης
Young multi-ethnic team during coronavirus lab tests istock

Νέα στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον φέρνει στο φως έρευνα στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με την οποία προηγούμενη μόλυνση παρέχει μόλις 19% προστασία έναντι μιας δεύτερης λοίμωξης.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον εντοπισμό της και οι πραγματικοί κίνδυνοι της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, παραμένουν άγνωστοι. Νέα μελέτη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή είναι 5,4 φορές υψηλότερος από ό,τι με τη Δέλτα.

Προγενέστερη έρευνα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, είχε υπολογίσει ότι μια προηγούμενη μόλυνση παρείχε 85% προστασία έναντι μιας δεύτερης λοίμωξης από τη Δέλτα σε διάστημα 6 μηνών. Η πρόσφατη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, αποκαλύπτει ότι για την Όμικρον, το ποσοστό είναι μόλις 19%.

“Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τον πολύ σημαντικό βαθμό στον οποίο η Όμικρον μπορεί να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία που είχε επιτευχθεί τόσο με μόλυνση όσο και από εμβολιασμό. Αυτό το επίπεδο ανοσοδιαφυγής σημαίνει ότι η Όμικρον αποτελεί σημαντική, επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία” δήλωσε ο καθηγητής Neil Ferguson από το Imperial College του Λονδίνου. 

Η ομάδα εξέτασε επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε άτομα με δύο δόσεις του εμβολίου και σε εκείνους που έλαβαν την αναμνηστική. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας και το εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου. Στα άτομα που έλαβαν τον τυπικό εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα έναντι του συμπτωματικού covid φαίνεται να είναι το πολύ 20%. Μετά την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται μεταξύ 55% και 80%. 

“Η ποσοτικοποίηση του κινδύνου επαναμόλυνσης και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της Όμικρον είναι απαραίτητη για τη μοντελοποίηση της πιθανής μελλοντικής τροχιάς του κύματος Όμικρον και του πιθανού αντίκτυπου του εμβολιασμού και άλλων παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία”, εξήγησε η καθηγήτρια Azra Ghani από το Imperial College του Λονδίνου. 

“Αποφεύγει πιο εύκολα την ανοσία”

Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη σοβαρότητα μεταξύ της παραλλαγής Όμικρον και της Δέλτα, αλλά η ομάδα τόνισε ότι τα δεδομένα παραμένουν περιορισμένα, ειδικά όσον αφορά τη νοσηλεία.

“Το μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι σαφές – μην νομίζετε ότι αν έχετε κολλήσει κορονοϊό στο παρελθόν, δεν μπορείτε να αρρωστήσετε ξανά από αυτόν. Αυτό το προεκτύπωμα υποστηρίζει προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι επαναμολύνσεις είναι πολύ πιο συχνές με την παραλλαγή Όμικρον, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα οποιαδήποτε προηγουμένως αποκτηθείσα ανοσία”, δήλωσε η καθηγήτρια Deborah Dunn-Walters, Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Ανοσολογίας για COVID-19 και καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

“Ο εμβολιασμός σας παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να ενισχύσετε τα επίπεδα ανοσίας σας έναντι του COVID-19, και ειδικότερα στην παραλλαγή Όμικρον, χωρίς να αρρωστήσετε από τη νόσο. Αυτή η αναμνηστική δόση είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας να ληφθεί τώρα, καθώς αυτή η έρευνα δείχνει ότι τρεις δόσεις παρέχουν πολύ καλύτερη προστασία έναντι της Όμικρον από δύο δόσεις εμβολίου μόνες τους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα