Απ’ την Ανδαλουσία στους… κήπους της Ρεματιάς

Απ’ την Ανδαλουσία στους… κήπους της Ρεματιάς
Guitarte ensemble

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Underground Youth Orchestra, Κώστα Ηλιάδη, με αφορμή το αφιέρωμα που ετοιμάζει στην Ισπανική Συμφωνική Μουσική στις 2/09.

Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει δυναμικά στην μουσική της δράση με ένα αφιέρωμα στην Ισπανική Συμφωνική Μουσική. Με τη συμμετοχή μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Χαλανδρίου, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει στις 2 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ρεματιάς, έργα των Manuel De Falla και Joaquin Rodrigo. Ο ήχος της συμφωνικής ορχήστρας συναντά την πιανιστική γραφή του Manuel De Falla και την κιθαριστική οπτική του Joaquin Rodrigo, σε μια καλοκαιρινή μεσογειακή βραδιά στο φυσικό τοπίο της Ρεματιάς.

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας, Κώστα Ηλιάδη, με αφορμή αυτήν τη συναυλία.

Ο διευθυντής της Underground Youth Orchestra, Κώστας Ηλιάδης

Η Ανδαλουσία στη… Ρεματιά. Δύο διαφορετικοί κόσμοι που όμως ενώνονται και “ταξιδεύουν” μουσικά στους αιώνες. Ποια τα κοινά τους χαρακτηριστικά;

Υπάρχει κάποιο στοιχείο που συνδέει την ισπανική μουσική με την Ελλάδα. Έχω την εντύπωση ότι και σαν χώρα μάς είναι πολύ οικεία. Η μεσογειακή πλευρά της θυμίζει έντονα ελληνικό τοπίο. Η παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας είναι απόλυτα κατανοητή ακόμα και στον πιο απαίδευτο ακροατή. Υπάρχουν μουσικά στοιχεία που προέρχονται από την ανατολή και είναι κοινά στην μουσική των δύο λαών.

Μια απουσία μηνών λόγω πανδημίας. Τι σας έλειψε;

Η ορχήστρα είναι μια δυναμική κοινότητα νέων ανθρώπων. Από τις πρόβες μέχρι την συναυλία, επικρατεί μια δημιουργική ενέργεια που τροφοδοτεί και εξελίσσει την ομάδα. Είναι κάτι που δύσκολα υποκαθίσταται από τεχνητή επαφή μέσω της τεχνολογίας που είχαμε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας. Μουσική και ανθρώπινη επαφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Επιστρέφετε με ένα μεγάλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ποια είναι τα νέα του χαρακτηριστικά;

Η ορχήστρα υπήρξε εξωστρεφής από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της και πλέον έχει φτάσει ο καιρός που έχουμε ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Έτσι για την νέα καλλιτεχνική περίοδο έχουμε προγραμματίσει συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους μαέστρους και σολίστ από την Ευρώπη καθώς και συνεργασίες με Ευρωπαϊκές ορχήστρες νέων.

Underground Youth Orchestra Pikon Photography 2018

Είστε μια Ορχήστρα που ξεκίνησε παρείστικα και σήμερα ξανασυστήνεστε με δυο αιγίδες…Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας;

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας που έχουμε την στήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Για εμάς είναι μια ηθική ανταμοιβή των προσπαθειών μας και ένας μοχλός για να συνεχίσουμε την εξέλιξή μας..

Η Ορχήστρα σας έχει μέλη πολλών ηλικιών. Ποια η στάση σας απέναντι στον εμβολιασμό;

Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη περίοδο. Όλα αυτά τα παιδιά βλέποντας την καλλιτεχνική παύση που τους επιβάλλει η πανδημία αντιδρούν και εκμεταλλεύονται το δώρο της επιστήμης που είναι το εμβόλιο. Τα περισσότερα μέλη της ορχήστρας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Έχουμε βέβαια μεγάλη γκάμα ηλικιών, από 10 μέχρι 25, αλλά ελπίζουμε μέσα στον χειμώνα να έχουν εμβολιαστεί όλοι. Μέχρι τότε τηρούμε αυστηρά όλα τα μέτρα προφύλαξης ώστε να είναι ασφαλή όλα τα παιδιά.

Όλη αυτή η περίοδος που είμαστε κλεισμένοι, ήταν μια χαμένη περίοδος; Κέρδη και ζημιές….υπάρχουν;

Σε κάθε δύσκολη περίοδο υπάρχουν αρνητικά και θετικά στοιχεία. Για εμάς τους μουσικούς που έχουμε συνηθίσει το “κλείσιμο” ήταν μια καλή περίοδος μελέτης και ενδοσκόπησης. Για την ορχήστρα το όφελος ήταν η ατομική μελέτη των μελών της που μας βοηθά να εξελίξουμε το τεχνικό επίπεδο της. Σε τέτοιες συνθήκες συνειδητοποιείς τι πραγματικά έχεις ανάγκη και τι είναι σημαντικό για σένα και με χαρά διαπιστώσαμε από τις αντιδράσεις των παιδιών ότι η ορχήστρα είναι σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής ζωής τους.

Πληροφορίες

Συντελεστές: Σολίστ: Βύνη Φουντά, πιάνο με τη σύμπραξη του: Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Νεκτάριος Σακελλαρίου)/ Διεύθυνση: Κώστας Ηλιάδης

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου/ Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021/ Ώρα έναρξης: 20:30/ Κράτηση δελτίων (ελεύθερης) εισόδου στο www.viva.gr/ Οι δράσεις της UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA τελούν υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα