Κορονοϊός: Γιατί επιβάλλεται η χρήση μάσκας

Κορονοϊός: Γιατί επιβάλλεται η χρήση μάσκας
Γυναίκα με μάσκα σε σούπερ μάρκετ. AP

Οι αυστηρές συστάσεις για τη χρήση μάσκας αλλά και τα πρόστιμα αποτελούν το όπλο των υγειονομικών αρχών στην προσπάθεια δραστικής αναχαίτιση της χαλάρωσης των μέτρων. Η αυξημένη παρουσία του ιού στα αστικά κέντρα δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω αδιαφορία.

Αν και με βάση τις παλαιότερες αναφορές των επιδημιολόγων τα βασικά όπλα για την αναχαίτιση της επιδημίας κορονοϊού είναι η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είχε κυρίως επικουρικό λόγο, βλέπουμε πλέον την υποχρεωτική χρήση της να γίνεται το κύριο όπλο στο “Σχέδιο ΧΑΜ” (χέρια-αποστάσεις-μάσκα). Η παρουσία 145 ενεργών κρουσμάτων στην Αττική και 66 στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε και βασική αιτία για την λήψη του μέτρου.  

Από καιρό οι επιδημιολόγοι είχαν τονίσει την ανάγκη της αυστηροποίησης του μέτρου για τη χρήση μάσκας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη μερίδα αυτών είχαν διαφωνήσει με την άρση της υποχρέωσης στα εμπορικά κέντρα. Πλέον το 50% των επιβεβαιωμένων ενεργών κρουσμάτων εντοπίζεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, συνολικά 211. Φυσικά ο πραγματικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς δεκάδες είναι εκείνοι που νοσούν και είναι ασυμπτωματικοί.    

Πάντως νωρίτερα σήμερα Τρίτη, κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σαφής: «Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας, τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοινώνοντας παράλληλα την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα λιανικής, τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ), κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια. 

Σημειώνεται ότι το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ασανσέρ, πλοία, αεροπλάνα καθώς και σε καταστήματα εστίασης για τους εργαζόμενους. Ο υφυπουργός απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων ενώ ανέφερε ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.  

Επίσης αρκετές μέρες πριν και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics κύριος Ηλίας Μόσιαλος, τόνιζε τη μεγάλη ανάγκη για χρήση μάσκας. Ειδικότερα σε ανάρτησή του ανέφερε “Η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σουπερμάρκετ είναι σωστή. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα εμπορικά κέντρα. Αν φοράμε όλοι μάσκες τότε θα περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς της νόσου στους κλειστούς χώρους. Θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη κίνηση στα εμπορικά κέντρα. Τώρα όσοι αισθάνονται ότι δεν προστατεύονται δεν θα τα επισκέπτονται συχνά. Η χρήση της μάσκας προστατεύει την υγεία μας και βοηθά την οικονομία της χώρας”.

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και  το γεγονός ότι η χρήση μάσκας είναι η ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει όλοι να μην εφησυχάζουμε. Η μάσκα θεωρείται πλέον σε σημαντικό βαθμό “σύμβολο” του νέου κορονοϊού. Όταν οι πολίτες η φορούν φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει η αίσθηση ότι ο ιός είναι παρόν και ότι όλοι μας δυνητικά μπορεί να είμαστε ασθενείς και φυσικά δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τον κορονοϊό. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα