ΕΝΦΙΑ: Αγώνας να ενταχθεί στο “πακέτο” μέτρων της ΔΕΘ

ΕΝΦΙΑ: Αγώνας να ενταχθεί στο “πακέτο” μέτρων της ΔΕΘ
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Tο ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τρία είναι τα «κλειδωμένα» μέτρα για το «πακέτο της ΔΕΘ», ενώ αγώνας δρόμου γίνεται για να εμπλουτιστεί η όλη ατζέντα ελαφρύνσεων λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας για την κυβέρνηση αλλά και των αντιδράσεων, που θα υπάρξουν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Έτσι η μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων τροχοδρομούνται, όπως ανέφερε και χτες στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ σήμερα άφησε ανοικτό το να υπάρξει μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

«Η κυβέρνηση τήρησε ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά. Σε δύο χρόνια προχώρησε σε σημαντικές φοροελαφρύνσεις» υποστήριξε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών στο Open σήμερα το πρωί.

Επανέλαβε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέων μειώσεων φόρων και εισφορών από το 2022, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί τον Νοέμβριο

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί το Νοέμβριο. «Τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Είναι γεγονός όμως ότι έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Και αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι είναι και η κατάργηση το συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Το ζήτημα έχει τεθεί από του «σοφούς» που συνέταξαν την Έκθεση Πισσαρίδη αλλά και παράγοντες που επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και άρα την ανάπτυξη. Ωστόσο εάν συμβεί θα απαιτήσει δημοσιονομικό χώρο που θα αφαιρεθεί από την όποια προσπάθεια μείωσης των επιβαρύνσεων που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές σε περιοχές «λαϊκής κατοικίας» ή μεσαίων στρωμάτων.

Πάντως εν όψει ΔΕΘ η «βάσανος» της δημοσιονομικής ισορροπίας και της τήρησης δεσμεύσεων ήδη ανειλημμένων είναι έντονη για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι όλο αυτό εγγράφεται σε μια συγκυρία όπου οι ρωγμές τόσο στο προσωπικό του Πρωθυπουργού όσο και της κυβέρνηση  λόγω της ελλιπούς απόδοσης του «επιτελικού κράτους» στο μέτωπο των πυρκαγιών είναι έντονες.

Καλή η εικόνα στα έσοδα του προϋπολογισμού

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σταϊκούρας στο Open είπε πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τον Οκτώβριο, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Έχουμε καλή εικόνα στα έσοδα, συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. (..) Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και το διάστημα, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021. Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και μια εικόνα – που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ για το τί δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών» τόνισε.

Στήριξη στην εστίαση

Πάντως και σήμερα στο Open ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ακόμη ότι η στήριξη στον κλάδο της εστίασης συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι ήδη ξετυλίγονται τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Σημείωσε δε πως υπάρχουν οι πόροι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση νέου πανδημικού κύματος. «Έχουμε δημοσιονομική χαλαρότητα, θα έχουμε και το 2022, αλλά οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι λελογισμένες για να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία», είπε.

Επίσης σημείωσε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις (λήγει 10 Σεπτεμβρίου), διότι πρέπει κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ενσωματωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ. «Δεν θέλουμε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα