H αναβάθμιση της Moody’s “ξεκλειδώνει” το πρώτο δεκαετές ομόλογο μετά από 10 χρόνια
Ακόμη και η φημολογία για την ολοκλήρωση και την αποστολή του σχεδίου είχα αντανάκλαση χθες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
- 19 Φεβρουαρίου 2019 07:08
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της οικονομίας από την Moody’s την 1η Μαρτίου θα είναι το τελευταίο βήμα για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου από το 2009.
Το οικονομικό επιτελείο κάνει αυτό το διάστημα το αποφασιστικό βήμα καθησυχάζοντας τις αγορές για το «βουνό» των κόκκινων δανείων των τραπεζών στέλνοντας το σχέδιο για μαζική εκκαθάριση με κρατική εγγυοδοσία ( APS ). Ακόμη και η φημολογία για την ολοκλήρωση και την αποστολή του σχεδίου είχα αντανάκλαση χθες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν χθες σημαντικά κέρδη που σε επίπεδο δείκτη έφτασαν το 6%.
Παράλληλα η απόδοση στο 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 3,76% δείχνοντας ότι περιμένουν μια κίνηση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.
Την αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της Moody’s η οποία αναμένεται την επόμενη Παρασκευή. Στην προηγούμενη αξιολόγηση της τον Σεπτέμβριο ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης διατήρησε την Ελλάδα στην Βαθμίδα Β3 σημειώνοντας ότι προοπτική αναβάθμισης θα έδιναν τρία στοιχεία.
-Η δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι δανειστές αποδέχονται την προοπτική επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
-Την μείωση των κόκκινων δανείων Αυτό δείχνει να επιτυγχάνεται με τα σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων που θα καταθέσει το ΥΠΟΙΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
-Την μόνιμη επάνοδο στον δανεισμό από τις αγορές . Μετά την έκδοση του πενταετούς τον Ιανουάριο η Ελλάδα έχει ενημερώσει ότι θα ξαναβγεί στις αγορές ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Με δεδομένα όλα αυτά η Moody’s αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα από την βαθμίδα Β3 σε Β2 διατηρώντας την αξιολόγηση της θετική.
Στις αγορές με 10ετές ομόλογο
Εκτός σημαντικού απροόπτου την μεθεπόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσει την τύχη με την έκδοση ενός 10ετούς τίτλου για 3 δις ευρώ που ολοκληρώσει περίπου τα 2/3 του ετήσιου δανεικού προγράμματος της χώρας ύψους 7 δις ευρώ.
Θα είναι ένα νέο ομόλογο αναφοράς που θα επανατοποθετήσει στην ουσία την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές χρήματος καθώς ο 10ετής τίτλος είναι ο περισσότερο «συγκρίσιμος» τίτλος για τα κρατικά ομόλογα διεθνώς.
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για το επιτόκιο αρμόδιες πηγές θεωρούν ότι λίγο κάτω από το 4% θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία με δεδομένη την πολυετή απουσία της χώρας από την συγκεκριμένη διάρκεια και την πολυετή κρίση της χώρας.
Επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ του χρέους με την εξόφληση υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ και ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με χρήματα από το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 24 δις ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Είναι πολύ πιθανό και η Τρίτη και μάλλον τελευταία έκδοση για φέτος να ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του χρόνου αν έχουμε και δεύτερη αναβάθμιση από την Standard and Poor’s που αναμένεται να αξιολογήσει την οικονομία στις 6 Απριλίου. Στις 3 Μαΐου περιμένουμε την αξιολόγηση του οίκου DBRS. στις 2 Αυγούστου από την Fitch. στις 23 Αυγούστου δεύτερη αξιολόγηση από την Moody’s και ο κύκλος των αξιολογήσεων θα κλείσει για φέτος στις 25 Οκτωβρίου ξανά από την Standard and Poor’s.