“Ο Άλλος Άνθρωπος” γιορτάζει τα 10 χρόνια του με συναυλία

“Ο Άλλος Άνθρωπος” γιορτάζει τα 10 χρόνια του με συναυλία
Κοινωνική κουζίνα... επί το έργον ΡΗ

Από Σταμάτη Κραουνάκη, Φίλιππο Πλιάτσικα και Ελένη Τσαλιγοπούλου, μέχρι Γωγώ Τσαμπά και Υπόγεια ρεύματα, μεταξύ πολλών άλλων, στην συναυλία ενίσχυσης της πρωτοβουλίας κοινωνικής κουζίνας.

Όταν κάποιος δηλώνει (σε περσινή συνέντευξή του) «Έχω πραγματικούς φίλους, γιατί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από μένα, αφού δεν έχω τίποτα», σίγουρα τραβάει την προσοχή σου. Βέβαια τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο εκείνο που τον νοιάζει είναι να τραβήξει την προσοχή όλων μας με τα έργα του, όχι τα λόγια του. Ακόμα κι όταν κάνει τέτοιες δηλώσεις φιλοσοφο-σοφιστείας σαν την παραπάνω. Γιατί κι έτσι τραβάει την προσοχή μας στο έργο του.

Τον «Άλλο Άνθρωπο», δηλαδή. Την DIY κοινωνική κουζίνα που ο ίδιος ίδρυσε τον Δεκέμβριο του 2011. Τι «ίδρυσε», δηλαδή… Απλά, πέρασε από τα λόγια τα μεγάλα στην πράξη. Την απλή, την καθημερινή, την ταγμένη, την χωρίς καμία πόζα πράξη. Ο ίδιος το 2009 έμεινε άνεργος στα 45 του, μετά από χρόνια θητείας στον χώρο του μάρκετινγκ και της προβολής προϊόντων και υπηρεσιών σε πολυεθνικές. Αρχικά πάγωσε. Δουλειά δεν έβρισκε πουθενά, βούλιαζε στην απραξία, πέρασε μια διετία.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ΡΗ

Κι ήρθε εκείνο το σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό, τέλη του 2011, όταν είδε στην λαϊκή κάτι 14χρονα που έψαχναν να φάνε στα σκουπίδια. Το γεγονός τον συντάραξε αμετάκλητα. Την επόμενη φορά πήγε στην Καλλιδρομίου και μοίρασε τοστ που είχε ετοιμάσει σπίτι του. Την μεθεπόμενη, πήγε στην λαϊκή με μια μεγάλη κατσαρόλα και γκαζάκι. Κι έφτιαξε εκεί, in situ που λένε κι οι εικαστικοί, μια σούπα με υλικά ρεφενέ που του δώσαν από τους διάφορους πάγκους. Κι έφαγαν ο ίδιος, οι δωρητές των υλικών, κι όποιος πείναγε… Αυτά τα γεύματα ανθρωπιάς έγιναν συνήθεια, μετά συστηματοποιήθηκαν, διεύρυναν τις δράσεις τους, μαζεύτηκαν εθελοντές –όλοι τους πρώην άνεργοι κι άστεγοι. Μα στιγμή δεν έχασαν την ανθρωπιά εκείνης της πρώτης φοράς.

Μια συναυλία γενεθλίων

Φέτος ο «Άλλος Άνθρωπος» συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής. Και το κλισέ «και 10 χρόνια προσφοράς» βρίσκει εδώ την κυριολεξία του, νομίζω. Η στρογγυλή επέτειος είναι ευκαιρία για γιορτή –εξάλλου, πίσω από την σκέτα πρακτική διάσταση της δράσης του (να θρέψει, να προσφέρει ένα ντους, να βρει στέγη) ο «Άνθρωπος» θέλει να προωθήσει την ουσιαστική αλληλεγγύη, το μοίρασμα, το μαζί, την επαφή με τον συνάνθρωπο.

Προετοιμασία γεύματος ΡΗ

Οπότε μας καλεί όλους στις 20 Δεκεμβρίου σε ένα πολύ ξεχωριστό λάιβ στο ιστορικό
Gagarin
. Μια συναυλία με απίθανο line-up, δωρεάν στριμάρισμα, και όλα τα έσοδα να διατίθενται φυσικά για την ενίσχυση του έργου της κοινωνικής κουζίνας. Η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει αποκτήσει αδελφές πρωτοβουλίες σε διάφορα σημεία του ελληνικού χάρτη. Και συνέργειες με συναφείς πρωτοβουλίες σε διάφορα σημεία του παγκόσμιου χάρτη.

Πίσω στην συναυλία, έναρξη και σεφτέ στην βραδιά θα κάνει ο Σταμάτης Κραουνάκης (θαυμάσια ξεκινάμε). Ακολουθούν (με αλφαβητική σειρά) Γιακουμάκης, Γιοκαρίνης, Γioύσεφ & Grana, Δάικος, Δούκα, Δρογώσης, Ζουγανέλης, Ελευθερίου, Κατερινιού, Κερασίδης, Κεφαλά (Μπλέ), Κοργιαλάς, Κύριος Κ, Κωνσταντόπουλος, Λειβαδάς, Ματιάμπα, Μπάμπαλη, Νικολάου, Πλιάτσικας, Πυροβολάκης, Ράλλης, Σαλταγιάννης, Στρατάκης (Γιώργος & Νίκος), Τσαλιγοπούλου, Τσαμπά, Tσουκιάς, Φάμελλος, Didi Fadul, Stefano Skoul, και οι μπάντες Αγία Φανφάρα, Αλούμ Τουρλούμ, Δραμαμίνη, Ζero Zero, Ζυγέα, Κήποι, Kompania, ΟLAouto, Sidetrack, Tsopana Rave, Υπόγεια Ρεύματα. Αυτό κι αν είναι πολυσυλλεκτικότητα.

ΡΗ

Θα παίξουν οι μουσικοί Σπύρος Βρυώνης (κιθάρες), Μιχάλης Κεχαγιάς (μπάσο), Αντρέας Νικόλης (ντράμς), Αλέξης Στενάκης (πνευστά), Μέρι Ουόρντ (βιολί), Γιώργος Κονής (πιάνο), ενώ την παρουσίαση θα κάνουν οι Έλενα Αγγελοπούλου, Ζέτα Δούκα, Κλέλια Ρένεση, Αναστασία Τσιβγούληλ και Δώρα Χρυσικού. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Νίκος Σούλης, ενώ οι προβολές είναι του Γιάννη Τάσιου.

Οι 20 μερίδες που έγιναν εκατομμύρια

Με την ευκαιρία της επετείου και της μεγάλης συναυλίας, ο λόγος στην ίδια την πρωτοβουλία και στον εμπνευστή και αεικίνητο υπηρέτη της, μέσα από σχετική ανάρτησή του στο Facebook: «Σαν σήμερα 7/12/2011 το πανό του Άλλου Ανθρώπου και το πρώτο πιάτο φαγητού που προσφέρθηκε ήταν σε παιδί, σήμερα 10 χρόνια μετά ο Άλλος Άνθρωπος συνεχίζει όπως ακριβώς ξεκίνησε, χωρίς νομική μορφή, χωρίς επιδοτήσεις από δήμους, κράτος, κλπ, πάντα με την στήριξη του Ανθρώπου προς τον Άνθρωπο. Υπάρχουμε όσο υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τον άνθρωπο χωρίς να τους ενδιαφέρει το χρώμα, η θρησκεία, η εθνικότητα του καθενός από εμάς με σεβασμό στην διαφορετικότητα της επιλογής του καθενός μας!!

Όλοι και όλες μαζί, για τον κοινό σκοπό ΡΗ

10 χρόνια πέρασαν και για εμένα είναι σαν να είναι σήμερα να πηγαίνω στη λαϊκή της οδού φυλής και να ζητάω από πιτσαρία να μου δώσει αυτά τα μπολάκια συσκευασίας να βάλω μέσα τις 20 μερίδες που είχαμε μαγειρέψει σπίτι μας. 15.000.000 περίπου μερίδες μέχρι σήμερα από τότε, μόνο με την δίκη σας προσφορά. Ευχή μας να μην χρειαστεί να υπάρχουμε αύριο!!

Εδώ από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, ο μόνος χορηγός η ανθρώπινη καρδιά. Οποίος μπορεί ό,τι μπορεί, αν μπορεί και θέλει. Γιατί Ο Άλλος Άνθρωπος είναι μέσα μας, και είναι Ελεύθερος και Δυνατός και είσαι ΕΣΥ!!!»

Πληροφορίες

► Gagarin (Λιοσίων 205, 211-4112500), Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, 18:30 (και σε ζωντανό στριμάρισμα), εισιτήρια 10€.

► Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», Μ. Αλεξάνδρου109, Κεραμεικός, 6940882355. Για συνεισφορά, το IBAN στην Εθνική Τράπεζα είναι GR7801100840000008460940235.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα