Αχτσιόγλου: Επανέρχονται οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο θα επανέλθουν οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για επανεξέταση του επιπέδου του κατώτατου μισθού
- 18 Απριλίου 2018 13:16
Τον ερχόμενο Αύγουστο θα επανέλθουν οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους, επανέλαβε την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα του άτυπου Συμβούλιου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στην Σόφια.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για επανεξέταση του επιπέδου του κατώτατου μισθού στη χώρα, μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και δεδομένης της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Η υπουργός Εργασίας, περιγράφοντας την ελληνική πραγματικότητα, αναφέρθηκε στην κατάρρευση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και περιέγραψε εκτενώς τις επιπτώσεις για τον κόσμο της εργασίας: «Το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκε από το 80% στο 30%, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27% συνολικά και πάνω από 50% στους νέους, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων που κινδυνεύουν με φτώχεια ή και υλική στέρηση».
Τι σημαίνει η αρχή της “επεκτασιμότητας των συμβάσεων”
Σύμφωνα με την αρχή της επεκτασιμότητας, εάν η κλαδική ή η ομοιοεπαγγελματική σύμβαση δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων ενός κλάδου ή ενός επαγγέλματος, τότε η δέσμευση από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή του επαγγέλματος με Υπουργική απόφαση. Αντίστοιχα, συρροή Συλλογικών συμβάσεων Εργασίας υπάρχει όταν μία ατομική σχέση εργασίας εμπίπτει στο προσωπικό, επαγγελματικό, χρονικό και τοπικό πεδίο ισχύος δύο ή ακόμη και περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας, οι οποίες ρυθμίζουν τα ίδια θέματα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.
Τι σημαίνει η αρχή της “ευνοϊκότερης ρύθμισης”
Σύμφωνα με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης που είναι και αυτή σε αναστολή από το 2011, σε περιπτώσεις συρροής διαφορετικών συμβάσεων εργασίας, εφαρμόζεται εκείνη με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τον εργαζόμενο. Για παράδειγμα εάν υπάρχει μία κλαδική σύμβαση με υψηλότερους μισθούς και μία επιχειρησιακή με χαμηλότερους μισθούς, υπερισχύει η κλαδική σύμβαση επειδή προβλέπει υψηλότερους μισθούς για τον εργαζόμενο.
Αυτές οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων που σήμερα εξακολουθούν να είναι σε αναστολή, σύμφωνα με το Υπουργείο εργασίας θα επανέλθουν σε ισχύ από μετά την 21 Αυγούστου του 2018.