Ακρίβεια, μεταφορικά και λογαριασμοί “κουρεύουν” τις πασχαλινές αγορές
Η σκληρή πραγματικότητα είναι δεδομένη και περιμένει για τα "μεθεόρτια", έστω κι αν προηγήθηκαν οι εξαγγελίες για αυξήσεις των κατώτατων μισθών.
- 22 Απριλίου 2022 07:24
Προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τις έννοιες από τις όποιες υποχρεώσεις και λογαριασμούς αλλά και το βάρος της ακρίβειας οι Έλληνες επιχειρούν την πρώτη πασχαλιάτικη έξοδό τους μετά από χρόνια.
Ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι δεδομένη και περιμένει για τα “μεθεόρτια”, έστω κι αν προηγήθηκαν οι εξαγγελίες για αυξήσεις των κατώτατων μισθών.
Άλλωστε οι αριθμοί είναι “αμείλικτοι” κάτι που φαίνεται και στην αγορά, που υποδέχτηκε και υποδέχεται στο “φίνις” της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανώς συγκρατημένους τους καταναλωτές, που σπεύδουν μόνο για τα απαραίτητα, θέλοντας να φυλάξουν “δυνάμεις” και διαθέσιμα για το ταξίδι στο χωριό, αλλά και για τους λογαριασμούς του Απρίλη. Έτσι αναπόφευκτα οι εκτιμήσεις για την πτώση του τζίρου σε αγαθά πέραν των τροφίμων είναι για ένα -30%.
Δύσκολος ο Απρίλιος
Να σημειωθεί ότι για τον τρέχοντα μήνα αναμένονται ιδιαίτερα “φορτωμένοι” οι λογαριασμοί καθώς τώρα τιμολογείται η λιανική, με βάση τις υψηλές τιμές που είχε η χονδρική τον Μάιο. Παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εκκαθαρίσεις σε όσους δεν τις είχαν λάβει, ενώ βέβαια έρχονται και τιμολογήσεις για το φυσικό αέριο για τον “όψιμο” χειμώνα που είχαμε φέτος.
“Οι τιμές του ηλεκτρικού αυτό το μήνα θα είναι οι χειρότερες, έχουμε βέβαια μεγαλύτερη παρέμβαση αλλά ο Απρίλιος τιμολογείται με τιμές Μαρτίου, άρα τώρα έχουμε τις χειρότερες τιμολογήσεις”, ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πριν λίγες μέρες σε δημοσιογραφική ενημέρωση, που σημείωσε ότι “από το Μάιο και μετά πέφτουμε” αναφέροντας πάντως ότι η αποκλιμάκωση της τιμής στη χονδρική του φυσικού αερίου που ήδη καταγράφεται (και άρα θα επηρεάσει ενδεχομένως και την αγορά του ρεύματος) δεν αποκλείει άλλες δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό.
Σημειώνεται ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά στην Ελλάδα για ολόκληρο τον Απρίλιο -μέχρι στιγμής-, έχοντας διαμορφωθεί περίπου στα 252 ευρώ/ MWh. Από την αρχή του 2022, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται περίπου στα 241 ευρώ/ MW, που είναι η υψηλότερη μετά την Ιταλία σε επίπεδο ΕΕ.
Και βέβαια σε αυτά θα πρέπει να προσμετρήσει κανείς τα όσα είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν για ενδεχόμενο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας σε όλο τον κόσμο από την απαγόρευση εισαγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία.
Το “χρηματιστήριο” των αμνοεριφίων
Επιπλέον, στην σκληρή καθημερινότητα των ημερών, το Πασχαλινό τραπέζι που τώρα συμπληρώνεται με τις τελευταίες αγορές, εκτιμάται ότι θα είναι ακριβότερο κατά 20-35% ανάλογα με τις τιμολογήσεις που διενεργήθηκαν (ΕΣΕΕ, ΙΝΚΑ κτλ).
Πάντως με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), (της Μεγάλης Πέμπτης 21 Απριλίου) η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά γάλακτος κυμαίνεται στα 9,50 ευρώ και στα κατσίκια στα 9,50 ευρώ, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Βέβαια η αύξηση από τα επίπεδα των 7,50 – 8,90 ευρώ το κιλό την αντίστοιχη μέρα του 2021 και πέριξ των 5,60 – 6,20 ευρώ το κιλό το 2020 είναι εμφανής. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του ΟΚΑΑ “φωτογραφίζουν” την τάση στη χονδρική και άρα οι τιμές στο “ράφι” της λιανικής διαμορφώνονται σε πιο υψηλά επίπεδα.
“Κόβουν” δαπάνες
Μένει πάντως να φανεί το κατά πόσο θα “στηθούν αναχώματα” στην περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών με τις νέες τελευταίες αυξήσεις των 50 ευρώ μικτά το μήνα, αλλά και εάν θα “ζεσταθεί” η αγορά. Υπενθυμίζεται ότι την πρόσφατη ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, πέρυσι το 65,1% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού, το 52,8% για είδη διατροφής, το 51,9% για θέρμανση και το 34,7% για υγεία και φάρμακα κάτι που οδήγησε σε “κούρεμα” δαπανών σε ψυχαγωγία και ένδυση, κάτι εμφανές και τις μέρες αυτές.
Καμπανάκι από την αγορά
Δεν είναι τυχαίο ότι σε δήλωσή του με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει το ενεργειακό βάρος.
“Την ώρα που το ενεργειακό κόστος πιέζει ασφυκτικά τους μικρομεσαίους και οι συνεχείς ανατιμήσεις φέρνουν τους πολίτες στα όρια τους, είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης και έσοδα στα δημόσια ταμεία” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ που συμπλήρωσε ότι
“Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα είναι μία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση καθώς ενισχύει το εισόδημα των χαμηλόμισθων και ταυτόχρονα μπορεί να δώσει «ανάσα» στην αγορά. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που οι τζίροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά πολύ εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των συνεχών ανατιμήσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα κατανάλωσης από τους πολίτες.”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις