Το Αφγανιστάν μπροστά σε επισιτιστική κρίση: Κίνδυνος να τελειώσουν τα τρόφιμα από Σεπτέμβρη

Το Αφγανιστάν μπροστά σε επισιτιστική κρίση: Κίνδυνος να τελειώσουν τα τρόφιμα από Σεπτέμβρη
Περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά στο Αφγανιστάν έχουν επείγουσα ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια AP Photo/Rahmat Gul

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ καλεί για επείγουσα βοήθεια καθώς το χάος μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και η δεύτερη ξηρασία μέσα σε τρία χρόνια θέτουν τη χώρα προ των πυλών μιας ανθρωπιστικής κρίσης ανυπολόγιστων διαστάσεων.

Σε συνεχείς προειδοποιήσεις για την έλλειψη τροφίμων στο Αφγανιστάν που θα ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβρη αν δεν υπάρξει επείγουσα χρηματοδότηση έχει προχωρήσει ο ΟΗΕ, μετά και την διαπίστωση ότι διάφορες προμήθειες πρώτων βοηθειών, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργικού εξοπλισμού και των ειδών για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, έχουν κολλήσει λόγω περιορισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κλείσιμο του αεροδρομίου στις εμπορικές πτήσεις έχει καθυστερήσει τις βασικές παραδόσεις.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), το οποίο τροφοδοτεί με προμήθειες οδικώς, δήλωσε ότι προς το παρόν προμηθεύεται τρόφιμα μέσω τεσσάρων διαφορετικών διαδρομών εφοδιασμού, που ίσως όμως αρχίσουν να ξεμένουν από τρόφιμα από τον επόμενο μήνα.

Ο Άντριου Πάτερσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στο Αφγανιστάν, είπε ότι μετέφεραν τρόφιμα μέσω ανθρωπιστικών διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ουζμπεκιστάν, αν και το 50% των προμηθειών έφτασε, επίσης, και μέσω Πακιστάν και Τουρκμενιστάν, όπως αναφέρει ο Guardian.

“Έρχεται ο χειμώνας. Περνάμε σε εποχή που δεν θα είναι παραγωγική και πολλοί αφγανικοί δρόμοι θα καλυφθούν από χιόνι. Πρέπει να βάλουμε τα τρόφιμα στις αποθήκες μας από όπου πρέπει να διανεμηθούν”, δήλωσε ο Πάτερσον. “Έχουμε 20.000 μετρικούς τόνους τροφίμων στη χώρα τώρα, έχουμε 7.000 μετρικούς τόνους στο δρόμο.

«Χρειαζόμαστε άλλους 54.000 μετρικούς τόνους τροφίμων για να περάσει ο Αφγανικός λαός μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Μπορεί να αρχίσουμε να εξαντλούμε τα αποθέματα σε φαγητό ακόμα και από τον Σεπτέμβρη.

Ο Πάτερσον είπε ότι το WFP χρειάστηκε 200 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τρόφιμα για έως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους που προβλέπει ότι θα τα χρειαστούν. Σχεδόν 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι – δηλαδή ο μισός πληθυσμός – βασίζονται ήδη σε βοήθεια και η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιδεινώσει την κρίση.

Το WFP δήλωσε ότι εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκάλεσε η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι ιατρικές προμήθειες και τα τρόφιμα να φτάσουν σε περίπου 300.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες στο Αφγανιστάν.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Μπρέναν, διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην περιοχή, δήλωσε: “Ενώ τα μάτια του κόσμου είναι τώρα στραμμένα στις επιχειρήσεις εκκένωσης των ανθρώπων από το Αφγανιστάν και τα αεροπλάνα που φεύγουν, πρέπει να συγκεντρώσουμε προμήθειες και να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν μείνει πίσω “.

Παράλληλα, είπε ότι ο ΠΟΥ κάλεσε άδεια αεροπλάνα να πάνε στην αποθήκη του στο Ντουμπάι για να συλλέξουν προμήθειες, στη διαδρομή τους μέχρι να παραλάβουν αυτούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο ΠΟΥ εξετάζει επίσης τη δημιουργία μιας “ανθρωπιστικής αερογέφυρας”, όπως σημείωσε ο Μπρέναν.

Ο Γκρέγκορι Μάθιους του Διεθνούς τμήματος του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι ο λαός του Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπος με μια τριπλή απειλή.

“Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατάσταση, υπάρχουν 550.000 άνθρωποι εκτοπισμένοι και επίσης οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης και ανασφάλειας. Η κυβέρνηση είχε ήδη δηλώσει ότι είναι σε κρίση τον Ιούλιο, μετά από τη μεγάλη ξηρασία. Τα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας είναι εξαιρετικά υψηλά”.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αφήσει επίσης τα συστήματα υγείας της χώρας σε “επικίνδυνο σημείο” είπε ο Μάθιους. Η Ενριέττα Φόρε, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλο το Αφγανιστάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, 1 εκατομμύριο μπορεί να πεθάνουν χωρίς πρόσβαση σε θεραπεία και ότι οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω.

“Αυτή τη στιγμή, η Unicef αυξάνει τα προγράμματα διάσωσης για παιδιά και γυναίκες – μεταξύ άλλων μέσω της παροχής υπηρεσιών υγείας, διατροφής και ύδρευσης σε εκτοπισμένες οικογένειες. Ελπίζουμε να επεκτείνουμε αυτές τις επιχειρήσεις σε περιοχές που δεν μπορούσαμε προηγουμένως λόγω ανασφάλειας”.

Στις αρχές του 2021, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας ήταν αντιμέτωπο με κρίση και επικίνδυνα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονταν.

Ακόμη και πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, η χώρα είχε μεγάλη ανθρωπιστική ανάγκη μετά τη δεύτερη ξηρασία σε τρία χρόνια.

Περίπου το 40% των καλλιεργειών του Αφγανιστάν χάθηκαν λόγω ξηρασίας φέτος, σύμφωνα με το WFP και ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού έχει αφήσει πολλές οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα. Παράλληλα, οι τιμές του σιταριού είναι 24% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ χρηματοδοτείται μόλις κατά 38,7%, αφήνοντας έλλειμμα 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα