ΣΥΡΙΖΑ: Να αναδειχθούν οι “επιτελικές” ευθύνες για φωτιές και πανδημία

ΣΥΡΙΖΑ: Να αναδειχθούν οι “επιτελικές” ευθύνες για φωτιές και πανδημία
Απανωτές συσκέψεις για τον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει και της συζήτησης στην Βουλή για τις πυρκαγιές Eurokinissi

Η κυβερνητική ανικανότητα είναι φανερή σε όλα τα μέτωπα εκτιμούν στην Κουμουνδούρου. Βλέπουν προσπάθεια διαφυγής του Μ.Μαξίμου μέ πρόσχημα το προσφυγικό

Οι ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου και του «επιτελικού κράτους» που έταξε για να κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Ιδίως σε αυτή την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου που το ζήτημα των πυρκαγιών αλλά και της πανδημίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, που θα γίνει στην Βουλή την Τετάρτη. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αντιληφθεί το πόσο έχει εκτεθεί στα μάτια των πολιτών, σε σημείο που να επιχειρεί να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας στρέφοντας την προσοχή στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό ζήτημα.

Ετοιμασίες

Στην Κουμουνδούρου άπαντες επανέρχονται σε πλήρεις ρυθμούς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα Δευτέρα θα έχει απανωτές συσκέψεις για ζητήματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα αλλά και τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ. Έμφαση όμως δίνεται στην πολιτική αντιπαράθεση που θα γίνει στην Βουλή οπότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν στην συζήτηση αυτή όλα όσα αφορούν τις κυβερνητικές ευθύνες. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας να κράτησαν «χαμηλούς τόνους» όσο συνεχίζονταν η προσπάθεια της κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα, όμως η δρομολόγηση μια κοινοβουλευτικής συζήτησης από τον πρωθυπουργό, συνιστά αντικειμενικά την αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών.

Σε Ηλεία, Εύβοια και βόρεια Αττική που επλήγησαν από τις πυρκαγιές βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Φώτο από την περιοδεία του στην Ηλεία Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες εβδομάδες βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές, με τις περιοδείες που πραγματοποίησε στην Ηλεία, την Εύβοια και την Βόρεια Αττική. Παράλληλα στις περιοχές αυτές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν και βρίσκονται όλη αυτή την περίοδο επί ποδός στο πλάι των κατοίκων, καταγράφοντας τόσο τα αιτήματα τους ενώ παράλληλα έχουν γίνει και συγκεκριμένες επεξεργασίες για την πρόταση ανασυγκρότησης ανά περιοχή. Η παραπάνω διαδικασίες αναμένεται να εκφραστούν και στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκφραστεί στην κοινοβουλευτική συζήτηση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το δεύτερο «μέτωπο» για το οποίο γίνονται σημαντική προετοιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία. Είτε όσον αφορά τις υγειονομικές δομές και την πορεία του εμβολιασμού είτε για τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της οικονομίας και το άνοιγμα των σχολείων. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι και στο πεδίο αυτό η ανεπάρκεια επιτελικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση είναι εμφανής, θεωρώντας ότι δυστυχώς ήδη αποτυπώνεται στην αύξηση των κρουσμάτων και στην απουσία προετοιμασίας για τους φθινοπωρινούς μήνες.

Φυγή μέσω προσφυγικής κρίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχει τεκμηριωμένη θέση για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως και του προσφυγικού, θεωρεί ότι η κυβέρνηση «σηκώνει» υπέρ-μετρα, το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης λόγω των εξελίξεων στο Ιρακ. Με στόχο να μεταφέρει τη πολιτική συζήτηση από τα «εσωτερικά μέτωπα» των πυρκαγιών και της πανδημίας. Έτσι –πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ- επιδιώκει να πετύχει έναν διττό στόχο: Τον αποπροσαναλισμό από τα θέματα που «εκθέτουν» το επιτελικό κράτος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά αλλά και το «χάϊδεμα» ή την επανα-συσπείρωση του «σκληρού δεξιού πυρήνα» των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Μάλιστα η κυβέρνηση – εκτιμάται- επιδιώκει να λειτουργήσει με «πρότυπο» τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο δημιουργώντας εικόνα «εθνικού κινδύνου». Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει προκαταλάβει την στάση της Τουρκίας θεωρώντας ότι τυχόν μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν θα αξιοποιηθούν ως μοχλός πίεσης στα ελληνικά σύνορα.

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την ατζέντα αξιοποιώντας τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν εκτιμά ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

«Η αντίδραση της κυβέρνησης στο δράμα του Αφγανιστάν είναι επικοινωνιακή» επισήμανε χαρακτηριστικά για το ζήτημα αυτό ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου « επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα της καταστροφικής διαχείρισης των πυρκαγιών» γι αυτό «κάνει λόγο μόνο για μεταναστευτικές ροές και προεξοφλεί την εργαλειοποίηση τους από την Τουρκία». Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένη την ανάγκη φύλαξη των συνόρων στην βάση της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου. Όπως τόνισε όμως ο Γιώργος Κατρούγκαλος «η αντιμετώπιση μιας πιθανής νέας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να γίνει μόνον με εθνικά αστυνομικά μέτρα, αλλά απαιτεί μία ολοκληρωμένη πολιτική και διπλωματική ευρωπαϊκή παρέμβαση». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «είναι λάθος να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το επικίνδυνο δόγμα της “Ελλάδας-ασπίδας” του «φρουρίου Ευρώπη». Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει για το προσφυγικό να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και κάθε χώρα – μέλος να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα