Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός – LIVE ΕΙΚΟΝΑ
Δεν αναμένονται εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τον τακτικό προϋπολογισμό του 2022 Eurokinissi

Η έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα για τις ΜΕΘ αλλά και η διαγραφή Κουρουμπλή αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αντιπαράθεση. Οι «ατζέντες» Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ

Με την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στην Βουλή η συζήτηση του τακτικού Προϋπολογισμού του 2022. Μια διαδικασία δηλαδή «ισοδύναμη» με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Η συζήτηση του προϋπολογισμού έχει ξεκινήσει από την Τρίτη με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων, μελών της κυβέρνησης και βουλευτών.

Το ενδιαφέρον στην σημερινή συζήτηση εστιάζεται στην προδιαγεγραμμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ιδίως από την στιγμή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν δύο διαφορετικές «ατζέντες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού και ιδίως στην πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 11,7%. Αποτιμώντας την ως αποτέλεσμα των φιλο-επενδυτικών προσπαθειών της κυβέρνησης αλλά και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από τις διεθνείς αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους. Όπως άλλωστε επισήμανε χθες στην Βουλή ο στενός συνεργάτης και αναπληρώτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης «αυτή η εμπιστοσύνη υπάρχει και στους θεσμούς και στην ΕΚΤ και στις αγορές και στους εταίρους μας επειδή δεν λέμε τρέλες και κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό υπάρχει εμπιστοσύνη. Αλλιώς δεν θα υπήρχε εμπιστοσύνη». Όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην προτεραιότητα των εμβολιασμών. Επίσης ένα δεύτερο στοιχείο που αναμένεται είναι ή άσκηση κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση που ασκεί, από όπου δεν θα λείψουν οι αναφορές στην διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μια «πρόγευση» έδωσε στην χθεσινή συζήτηση ένας άλλος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Χαρακτήρισε την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα «άμεση» αλλά επίσης «αναποτελεσματική» και «ατελή». Παράλληλα σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται «μία αντιπολίτευση πιο συγκρατημένη, πιο συγκροτημένη, πιο εποικοδομητική».

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι στην συζήτηση του προϋπολογισμού θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει σαφείς απαντήσεις για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα. Δηλαδή για την αυξημένη θνητότητα κατά 87% εκτός ΜΕΘ την οποία καταγράφει η έρευνα. Ιδίως από την στιγμή που στην προηγούμενη αντιπαράθεσή του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας». Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ερωτήματα που σχετίζονται με το αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός γνώριζαν για την συγκεκριμένη έρευνα και αν έχει παραληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εκτίμηση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε αφού ένας εκ των δύο μελετητών ο Θ.Λύτρας έχει δηλώσει πώς ενήμερωσε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός «θα έβγαινε δημόσια να ζητήσει συγγνώμη για τα ψέματα και τις χιλιάδες απώλειες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί». Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτά τα θέματα να συζητηθού αν και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ότι μπορεί για να αποπροσανατολίσει την συζήτηση και να υποβαθμίσει την έρευνα και το αντικείμενό της.

Η σημερινή διαδικασία στην Βουλή αναμένεται να αρχίσει στις 10.00 το πρωί με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο κόμμα. Στην συζήτηση θα παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ θα κλείσει με τοποθέτηση του πρωθυπουργού, όπως συνηθίζεται. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν δεν αναμένονται εκπλήξεις και τον προϋπολογισμό εκτιμάται πως θα ψηφίσουν οι 157 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας συν τον διαγραφέντα και ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα