Ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες η πρόθεση της ΕΚΤ για νέα μακρoπρόθεσμα δάνεια
Λύση για την εξόφληση των χαμηλότοκων δανείων ύψους οκτώ δισ. ευρώ της ΕΚΤ προς τις τράπεζες φαίνεται να δίνει η ίδια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της επιβράδυνσης της Ευρωζώνης.
- 16 Φεβρουαρίου 2019 14:49
Ενώ τα “φώτα” έχουν πέσει στα νέα κεφάλαια που θα ενδεχομένως χρειαστούν οι εμπορικές τράπεζες το καλοκαίρι λόγω των κόκκινων δανείων οι ίδιες τράπεζες έχουν κατά νου και τα 8 δισ. ευρώ των TLTRO που δανείστηκαν από το 2016 και θα πρέπει να εξοφλήσουν το 2020, δημιουργώντας νέες ανάγκες για ενίσχυση των κεφαλαίων τους .
Τα TLTRO δηλαδή οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ) συγκαταλέγονται στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Μέσω των ΣΠΠΜΑ η ΕΚΤ παρέχει μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες και τους προσφέρουμε ένα κίνητρο για να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ. Αυτό συμβάλλει στην επάνοδο των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Η πρώτη σειρά ΣΠΠΜΑ ξεκίνησε το 2014. Η δεύτερη, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2016, ονομάζεται ΣΠΠΜΑ-ΙΙ.
Οι τράπεζες που συμμετέχουν στις ΣΠΠΜΑ-ΙΙ μπορούν να δανειστούν ένα ποσό έως το 30% των ανεξόφλητων δανείων τους προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες που χορηγούν περισσότερα δάνεια προς την πραγματική οικονομία θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια και με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που προσφέρει συνήθως η ΕΚΤ. Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις πράξεις τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η πρώτη θα ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου 2016.
Νέα TLTRO προαναγγέλλει ο Κερέ
Μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της Ευρωζώνης που έχουν ήδη καταγραφεί από τη Commission για την Ευρωζώνη πηγές της ΕΚΤ μιλούν ξανά για την πρόθεση μέτρων νομισματικής πολιτικής ώστε να αναστρέψουν την τάση
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ ο οποίος παρακολούθησε από κοντά και το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε ανοιχτά και για το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης ή παροχής νέων μακροπρόθεσμων δανείων από την ΕΚΤ ειδικά για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου .
Ο κ Κερέ, τόνισε ότι η ΕΚΤ συζητά την ιδέα νέας μακροχρόνιας φθηνής χρηματοδότησης σε τράπεζες, οι οποίες σε ορισμένες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειμμα κεφαλαίου το επόμενο έτος, όταν θα χρειαστεί να αποπληρωθούν προηγούμενα δάνεια. Ειδικά σε Ιταλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (όπου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πιο πρόσφατο TLTRO της ΕΚΤ φθάνει στο τέλος του το 2020. Ωστόσο, ο Κερέ διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα βοηθούσε μόνο τις τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης Fitch έκανε την εκτίμηση ότι μπορεί η ΕΚΤ να προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα, επαναφέροντας την ποσοτική χαλάρωση (QE) δίνοντας την δυνατότητα φθηνού δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης . Με δεδομένο ότι η ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου θα γίνει μάλλον από τις αρχές του 2020 η Ελλάδα είναι πιθανό να ευεργετηθεί και από τη αγορά κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ φτάνει μέχρι τότε να έχει καταφέρει α φτάσει στην λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) ώστε τα ομόλογά της να γίνονται αποδεκτά και από την ΕΚΤ.